Η τόσο επιτυχημένη διαδικτυακή διοργάνωση του Απριλίου προβάλλει μεγάλο μέρος του εξαιρετικού προγράμματός της σε τέσσερις θερινές αίθουσες.
Το είχε υποσχεθεί τον Απρίλιο και το τηρεί. Το 21ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου Ελλάδος, μετά τη μεγάλη επιτυχία της διαδικτυακής του διοργάνωσης, μας είχε δώσει ραντεβού το καλοκαίρι, «μπροστά από μια μεγάλη οθόνη κάτω από τα αστέρια». Και να που από αύριο, 10 Ιουνίου, έως τις 16 του μηνός, τέσσερα θερινά σινεμά (Κάρμεν, Στέλλα, Λαΐς-Ταινιοθήκη, Σινέ Δάφνη) θα φιλοξενήσουν ένα μεγάλο μέρος του προγράμματος, που άλλωστε φέτος ήταν ξεχωριστό.
Θα προβληθούν συνολικά 28 ταινίες. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται δύο ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος: «Καλοκαίρι του ‘85» του Φρανσουά Οζόν και «Ενας γιος» του Τυνήσιου Μεντί Μπαρσαουί, που κέρδισε όλα τα βραβεία (βραβείο κοινού Fischer και βραβείο της κριτικής επιτροπής). Θα προβληθούν επίσης επιλεγμένες ταινίες από το Πανόραμα γαλλικού και γαλλόφωνου κινηματογράφου και κάποιες από αυτές θα παρουσιάσουν οι σκηνοθέτες τους: η Βαλερί Ντονζελί το «Νοτρ Νταμ», ο Μαρκ Φιτουσί το εξαιρετικό θρίλερ «Τα προσχήματα» με την πολυβραβευμένη Καρίν Βιάρ και ο Γκρεγκορί Μανιέ τα «Αρώματα».
Δύο ταινίες από το πρόγραμμα των Νεανικών Προβολών και δύο από αυτές που είχε διαλέξει το γαλλικό φεστιβάλ Champs-Élysées Film Festival, που είχε φέτος πάρει «Λευκή Κάρτα» από τη διοργάνωση, συμπληρώνουν το πρόγραμμα.
Υπάρχει, όμως, κάτι ακόμα. Και είναι εξαιρετικό. Αυτήν την επετειακή για την Ελλάδα χρονιά και σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος, το 21ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου παρουσιάζει μια πρώτη γεύση από το εκτενές αφιέρωμα «Ελλάδα - Γαλλία: κινηματογραφικές συναντήσεις», που θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο.
Πρόκειται για εφτά γαλλικές ταινίες-σταθμούς στην ιστορία της 7ης Τέχνης, που έχουν επιλέξει εφτά Ελληνίδες και Ελληνες σκηνοθέτες με κριτήριο την προσωπική τους σχέση με αυτές. Οι ταινίες θα προβληθούν αποκλειστικά στη «Λαΐδα» της Ταινιοθήκης και κάποιες από αυτές θα τις παρουσιάσουν οι σκηνοθέτες/τριες που τις διάλεξαν (Εύα Στεφανή, Σύλλας Τζουμέρκας, Γιάννης Οικονομίδης).
Μπορεί να δει κανείς και να ξαναδεί μοναδικά, δυσεύρετα αριστουργήματα: «Περιφρόνηση» του Γκοντάρ (πρόταση της Στέλλας Θεοδωράκη), «Στους έρωτές μας» του Μορίς Πιαλά (πρόταση της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη), «Ο άγνωστος της λίμνης» του Αλέν Γκιροντί (από τον Σύλλα Τζουμέρκα), «Σταθμός αποχαιρετισμού» του Κρις Μαρκέρ (από την Ευαγγελία Κρανιώτη), «Mouchette» του Ρομπέρ Μπρεσόν (από τον Πάνο Κούτρα), «Στην τύχη ο Μπαλταζάρ» του Ρομπέρ Μπρεσόν (από την Εύα Στεφανή), «Δεν φιλώ... στο στόμα» του Αντρέ Τεσινέ (επιλογή του Γιάννη Οικονομίδη).
Το πλήρες αφιέρωμα «Ελλάδα - Γαλλία: κινηματογραφικές συναντήσεις», που θα γίνει στη «Λαΐδα» τον Σεπτέμβριο, εντάσσεται στην επέτειο της Επανάστασης του 1821, τότε που γεννήθηκαν η ελληνογαλλική φιλία και η γόνιμη και συνεχής πνευματική επαφή των δύο χωρών. Αποτέλεσμα αυτού του διαλόγου και της στενής φιλίας μεταξύ του Ανρί Λανγκλουά και της Αγλαΐας Μητροπούλου ήταν, άλλωστε, και η δημιουργία της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, ενώ αποκορύφωμα ήταν και η πρόσφατη συνεργασία τους για την αποκατάσταση και ψηφιοποίηση της ταινίας «Οι Απάχηδες των Αθηνών» (1930) του Δημήτρη Γαζιάδη.
Το αφιέρωμα θα αποτελείται από τρεις θεματικές ενότητες. Η πρώτη θα παρουσιάσει ταινίες-σταθμούς που σημάδεψαν τη σχέση μεταξύ της Ταινιοθήκης της Ελλάδος και της Γαλλικής Ταινιοθήκης, από τον Ανρί Λανγκλουά στον Κώστα Γαβρά, περνώντας από τον Ζαν Ρους και τον Κλοντ Μπερί. Η δεύτερη θα αναδείξει τις επιρροές του γαλλικού σινεμά στον ελληνικό κινηματογράφο με προβολές εμβληματικών ελληνικών ταινιών. Και η τρίτη ενότητα θα παρουσιάσει την απεικόνιση της Ελλάδας, τόσο της κλασικής όσο και της σύγχρονης, στον γαλλικό κινηματογράφο.
Μετά τις προβολές στην Αθήνα, το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου Ελλάδος θα ταξιδέψει σε Πάτρα, Ρόδο, Θεσσαλονίκη και Βόλο.
Είναι προφανές ότι θα ισχύσει αυστηρό πρωτόκολλο λόγω πανδημίας. Μάσκες υποχρεωτικές σε όλους τους χώρους και τις αίθουσες και σε όλη τη διάρκεια της ταινίας. Προσέλευση το αργότερο μισή ώρα πριν από την προβολή. Παρότρυνση για αγορά ηλεκτρονικών εισιτηρίων μέσω της ιστοσελίδας festivalfilmfrancophone.gr, η οποία παραπέμπει στο σύστημα κράτησης κάθε κινηματογράφου. Θα εκδίδονται, βέβαια, εισιτήρια και στους κινηματογράφους, που θα ανοίγουν μία ώρα πριν από την πρώτη προβολή. Τιμές εισιτηρίων: 6 ευρώ η προβολή, 5 ευρώ στη «Λαΐδα» για το «Ελλάδα - Γαλλία: κινηματογραφικές συναντήσεις».
🔴 Ιnfo: το πρόγραμμα στο www.festivalfilmfrancophone.gr.