Οι υπερωρίες όχι μόνον θα πληρώνονται αλλά πηγαίνουν και στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, κατοχυρώνεται το οκτάωρο, μέσω και της ψηφιακής κάρτας εργασίας και τίποτα δεν θα γίνεται χωρίς προηγουμένως να υπάρξει συναίνεση από τον εργαζόμενο δήλωσε στον ΣΚΑΙ ο Υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης απαντώντας στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης.
Όπως είπε έχουν κολλήσει στην καραμέλα του χρόνου διευθέτησης εργασίας, διευκρινίζοντας πάντως ότι ο εργαζόμενος αν δεν το ζητήσει δεν θα γίνεται.
"'Εχουν διαβάσει άλλο νομοσχέδιο προφανώς" είπε χαρακτηριστικά και υπενθύμισε πως στο νομοσχέδιο υπάρχει για, πρώτη φορά, μέριμνα για χορήγη άδειας πατρότητας 14 ημερών, παράμετρος χορήγησης γονεικής άδειας 2 μηνών και στους δύο γονείς, η οποία για πρώτη φορά θα πληρώνεται από τον ΟΑΕΔ,
Παράλληλα, αναφερόμενος στα θετικά μέτρα επεσήμανε πως οι εργατοτεχνίτες εξισώνονται με τους υπαλλήλους ενώ υπάρχει πρόνοια για μέτρα που αφορούν την προστασία και ασφάλεια των εργαζόμενων σε delivery.
Στην βάση του νομοσχεδίου υπάρχει η πρόβλεψη για την ψηφιακή κάρτα αλλά και την λήψη μέτρων για την τηλεργασία με το δικαίωμα αποσύνδεσης ( Να μην μπορεί ο εργοδότης να αναθέσει εργασία στον υπάλληλο πέραν από το ωραριό του.) που κατοχυρώνεται πρώτη φορά και την Ελλάδα να είναι η τρίτη χώρα μετά από την Ιταλία και την Γαλλία στην ΕΕ που προχωρά ως προς αυτό.
Όσον αφορά ειδικά το ζήτημα των υπερωριών, ο Υπουργός ξεκαθάρισε πως αυτές όχι μόνο θα διατηρούνται αλλά θα πληρώνονται κατά 40% περισσότερο, κάθε ώρα υπερωρίας σε σχέση με την συμβατική απασχόλησης.
" Και το οκτάωρο το οποίο φυσικά κατοχυρώνεται με το νομοσχέδιο, κι οι υπερωρίες και κάθε μορφή εργασίας θα ελέγχονται με την ψηφιακή κάρτα" τόνισε ο υπουργός διευκρινίζοντας πως το εγχείρημα αυτό θα προχωρήσει εντός των επόμενων μηνών.
Επιπρόσθετα, απαντώντας στο ερώτημα του εάν ενέχει κίνδυνο ένας υπάλληλος να κάνει υπερωρίες χωρίς να τις πληρωθεί και περαιτέρω εάν κινδυνευεί με απόλυση εφόσον αρνηθεί να τις κάνει, ο κος Χατζηδάκης υπογράμμισε πως σκοπίμως οι διαφωνούντες με το νομοσχέδιο μπερδεύουν τον όρο της υπερωρίας με αυτόν της διευθέτησης και ξεκαθάρισε πως τίποτα δεν μπορεί να γίνει χωρίς την συναίνεση του εργαζόμενου ενώ είναι αυτομάτως άκυρη μια απόλυση που θα μπορούσε να προκύψει επειδή ο εργοδότης ζήτησε ανεπίσημα κάτι από τον υπάλληλο και αυτός το απέρριψε.
Πηγή: skai.gr