Οι τραπεζίτες «γειώνουν» τον πληθωρισμό

ΕΚΤ και FED θεωρούν παροδική τη φετινή άνοδο των τιμών, υπονοώντας ότι ο καλπασμός στις τιμές των πρώτων υλών οφείλεται σε κερδοσκοπία

Οι τιμές των τροφίμων, όπως και οι αντίστοιχες της ενέργειας και των μετάλλων, ίπτανται στους πρώτους έξι μήνες του 2021 και τα Ηνωμένα Εθνη χτυπούν καμπανάκι για τον υψηλότερο λογαριασμό που θα κληθούν να πληρώσουν κυρίως οι πεινασμένοι λαοί του αναπτυσσόμενου κόσμου.

Ωστόσο οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες της Δύσης δείχνουν απόλυτα πεπεισμένες ότι η άνοδος αυτή είναι παροδική και δεν εγκυμονεί κίνδυνο πληθωρισμού. Συνεχίζουν χαλαρά, «τρομπάροντας» με φτηνό χρήμα αγορά και οικονομία και αφήνοντας όμως από την άλλη πλευρά ελεύθερους τους «λύκους» να αλωνίζουν με τα κερδοσκοπικά τους παιχνίδια στις αγορές εμπορευμάτων.

Στην πολυαναμενόμενη συνεδρίασή του προχθές, το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας άφησε τα βασικά επιτόκια αμετάβλητα ενώ διεμήνυσε πως όχι μόνο δεν προτίθεται να μειώσει τις αγορές ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP αλλά, αντίθετα, θα συνεχίσει με ρυθμό σημαντικά υψηλότερο απ’ ό,τι τους πρώτους μήνες.

Η κίνηση παραξένεψε αρκετούς αφού οι πληθωριστικές σειρήνες ηχούσαν δυνατότερα τον τελευταίο καιρό παραπέμποντας σε εξαγγελίες... σφιξίματος του ζωναριού. Την ίδια ημέρα που η ΕΚΤ συνεδρίαζε μάλιστα στις ΗΠΑ, τα επίσημα στοιχεία για τον πληθωρισμό έδειξαν την ταχύτερη ετήσια άνοδο (5%) των τελευταίων 13 ετών. 

Ωστόσο, οι αξιωματούχοι της FED ουδόλως φάνηκαν να ανησυχούν καθώς θεωρούν ότι η τρέχουσα επιτάχυνσή των τιμών οφείλεται σε προσωρινούς λόγους οι οποίοι θα υποχωρήσουν καθώς προχωράει η χρονιά.

Ακριβώς το ίδιο διεμήνυσε όμως και η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, μετά την προχθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. Υποστήριξε ότι ο πληθωρισμός ενισχύθηκε τους τελευταίους μήνες, κυρίως λόγω παροδικών παραγόντων και της αύξησης στις τιμές της ενέργειας. Προέβλεψε μάλιστα ότι η άνοδος αυτή θα συνεχιστεί και στο β’ εξάμηνο του έτους, προτού αρχίσει να διολισθαίνει καθώς θα υποχωρεί η επίδραση των παροδικών παραγόντων. Διεμήνυσε δε ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα παραμείνουν υποτονικές!

Στις νέες της προβλέψεις για την ευρωζώνη, η ΕΚΤ αναμένει πληθωρισμό 1,9% φέτος και 1,5% το 2022 από 1,5% και 1,2% που προέβλεπε αντίστοιχα τον Μάρτιο, ενώ για την ανάπτυξη προβλέπει 4,6% φέτος και 4,7% το 2022 από 4% και 4,1% αντίστοιχα.

Με άλλα λόγια, δηλαδή, και σε αντίθεση με όσα διατυμπανίζουν επενδυτικοί οίκοι και συνολικά η αγορά εδώ και περίπου έναν χρόνο, ΕΚΤ και FED δεν πιστεύουν ότι η ανάκαμψη και οι ευρέως αναμενόμενοι υψηλοί ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης μετά την πανδημία θα τροφοδοτήσουν πληθωρισμό... δεκαετίας ’70.

Η εκτίμηση αυτή ενισχύει την άποψη ότι ο φετινός καλπασμός των τιμών των πρώτων υλών είναι αποτέλεσμα τόσο των ατελειών που υπάρχουν ακόμη στις αλυσίδες εφοδιασμού μετά την πολύμηνη αναστολή της παραγωγής και του εμπορίου εξαιτίας πανδημίας, της πρόσκαιρης ανόδου του κόστους μεταφοράς αλλά και του κερδοσκοπικού παιχνιδιού που παίζεται στις αγορές προθεσμιακών συμβολαίων των εμπορευμάτων.

Αναζητούν αποδόσεις στα futures εμπορευμάτων

Το «έξυπνο χρήμα» του χρηματοπιστωτικού τομέα, αφού έβγαλε τα μαλλιοκέφαλά του πέρυσι από την εκτόξευση των χρηματιστηρίων μετά τη βουτιά του Απριλίου αλλά και τις φούσκες κρυπτονομισμάτων και μετοχών memes, αναζητεί φέτος τις υψηλότερες αποδόσεις του στα futures του πετρελαίου, του χαλκού, του χάλυβα, της σόγιας, των δημητριακών, των ελαίων κ.λπ. Η κίνηση αυτή έχει επαναληφθεί αρκετές φορές την τελευταία 20ετία όταν η αγορά ξεχείλιζε από ρευστότητα και οι αποδόσεις άλλων αξιών στέρευαν. Αυτό το «επενδυτικό ντου» φαίνεται ότι συνέβαλε σημαντικά στην ταχύτερη μηνιαία άνοδο (+39,7%) των παγκόσμιων τιμών τροφίμων τον Μάιο εδώ και μία δεκαετία.

Και όσο οι κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν να παρέχουν άφθονο φτηνό χρήμα στην αγορά τόσο το παιχνίδι αυτό θα συνεχίζεται και το μάρμαρο θα πληρώνουν οι καταναλωτές, ειδικά οι φτωχότεροι. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ προειδοποίησε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα για άνοδο του κόστους εισαγωγής τροφίμων φέτος κατά 12% στα 1,72 τρισ. δολάρια. Η αύξηση αυτή θα επιβαρύνει περισσότερο τις αναπτυσσόμενες χώρες και τους λαούς τους.

 


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΟΗΕ: Ελληνική παρέμβαση στο Συμβούλιο Ασφαλείας για τη συμφωνία εκεχειρίας στη Μέση Ανατολή

Ο κ. Σέκερης χαρακτήρισε την πρόσφατη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης ομήρων, ως κρίσιμο …