Δήμαρχος αμάρτησε χάριν θρησκευτικής ψηφοθηρίας

Ο ναΐσκος που τοποθετήθηκε αυθαίρετα από τον Δήμαρχο Γαλατσίου, Γ. Μαρκόπουλο, σε δημόσια δασική έκταση του Αλσους Βέικου

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο τοπικός άρχων του Γαλατσίου Γιώργος Μαρκόπουλος αυθαιρέτησε, τοποθετώντας προκάτ εκκλησάκι αμφιβόλου αισθητικής στη δασική έκταση του Αλσους Βεΐκου. ● Οι αρμόδιες υπηρεσίες επέβαλαν πρόστιμο 12.500 ευρώ, το οποίο δηλώνει πως θα πληρώσει από την τσέπη του αν απορριφθεί η προσφυγή του και δεν νομιμοποιηθεί.

Θεσμικός εκπρόσωπος της πολιτείας παραβαίνει τους νόμους προς… τέρψιν του θρησκευτικού ποιμνίου! Σε αυτή τη σύνοψη θα μπορούσε να περιγραφεί η υπόθεση της αυθαίρετης τοποθέτησης ενός προκάτ ναΐσκου από τον δήμαρχο Γαλατσίου, Γ. Μαρκόπουλο, σε δημόσια και χαρακτηρισμένη ως δασική έκταση του Αλσους Βεΐκου. Ο –αμφίβολης αισθητικής– ναΐσκος τοποθετήθηκε ετσιθελικά από τον δήμαρχο με την παραδοχή ότι είναι αυθαίρετος, αλλά «θα τον νομιμοποιήσει».

Προς το παρόν, το αποτέλεσμα είναι η Πολεοδομία και η Διεύθυνση Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής να έχουν επιβάλει στον Δήμο Γαλατσίου πρόστιμο 12.500 ευρώ και να έχουν εκδώσει οδηγία κατεδάφισης και απομάκρυνσης της αυθαίρετης κατασκευής.

Ο ναΐσκος είχε τοποθετηθεί στη διάρκεια της καραντίνας, προκαλώντας εξ αρχής αντιδράσεις σε μερίδα της τοπικής κοινωνίας που κατέκρινε την καταπάτηση του δάσους, ενώ δεν ήταν λίγοι όσοι διέκριναν ψηφοθηρικά χαρακτηριστικά στην κίνηση του δημάρχου. Πολίτες προσέφυγαν στις αρμόδιες αρχές καταγγέλλοντας την αυθαιρεσία. Ετσι, έπειτα από αυτοψία, επιβλήθηκαν οι προαναφερθείσες κυρώσεις.

Υπάλληλοι της Πολεοδομίας προχωρούν σε αυτοψία στο αυθαίρετο κτίσμα

Οπως έχει δικαίωμα από τον νόμο, ο δήμαρχος άσκησε προσφυγή κατά των αποφάσεων. Μιλώντας στην «Εφ.Συν.», ο κ. Μαρκόπουλος ξεκαθαρίζει ότι θα επιμείνει στην προσπάθεια νομιμοποίησης του ναΐσκου. Ο δήμαρχος αναφέρει ότι ένα σύνολο εγκαταστάσεων στο Αλσος Βεΐκου νομιμοποιήθηκε κατά τον ίδιο τρόπο. Στο σημείο όπου βρίσκεται ο ναΐσκος, προσθέτει, υπήρχε άλλη αυθαίρετη κατασκευή 56 τ.μ. (η τσιμεντένια βάση του ναΐσκου εκτείνεται σε 14,8 τ.μ.) που πλέον απομακρύνθηκε, ενώ σχετικά με το άλσος ο κ. Μαρκόπουλος σπεύδει να τονίσει ότι από την πρώτη του δημαρχιακή θητεία το 2014 «το έχουμε ανακαινίσει όλο κι έχουμε έργα 16 εκατ. ευρώ», ενώ το άλσος απέκτησε και διαχειριστική μελέτη – η οποία, βέβαια, δεν προβλέπει τον ναΐσκο.

«Αν έχω κάνει λάθος με το εκκλησάκι, μακάρι να είναι αυτό το μεγαλύτερο λάθος που έχω κάνει για τον δήμο μου», σχολιάζει ο δήμαρχος, που αποδίδει τις καταγγελίες κατά της αυθαιρεσίας σε κάποιους «που έχουν μένος με τον δήμο. Δεν τους πείραξαν στο παρελθόν όλες οι υπόλοιπες εγκαταστάσεις, αλλά τους πειράζει η εκκλησία», ισχυρίζεται.

Σε κάθε περίπτωση «η καταπάτηση χαρακτηρισμένης δασικής έκτασης και η ανέγερση κτισμάτων σ’ αυτήν (εξακολουθεί να) απαγορεύεται σ’ αυτή τη χώρα», τονίζει η δημοτική παράταξη «Γαλάτσι από Κοινού», που κατηγορεί τον δήμαρχο πως με τις ενέργειές του «στέλνει το μήνυμα ότι ο σεβασμός των δημόσιων αγαθών και της δημοκρατικής νομιμότητας δεν αποτελεί εμπόδιο στις προσωπικές του επιδιώξεις και στην εξυπηρέτηση πελατειακών συμφερόντων».

Ζητούν συμμόρφωση

Η αντιπολιτευόμενη παράταξη καταγγέλλει τον κ. Μαρκόπουλο ότι «υποβάλλει τους πολίτες στο ανήθικο ψευτοδίλημμα «με τη θρησκεία και την αυθαιρεσία ή με την υπεράσπιση του πολύτιμου δασικού πνεύμονα και τη νομιμότητα»!» και ζητά από τον δήμαρχο να συμμορφωθεί στις αποφάσεις των αρμόδιων αρχών και να αποξηλώσει το αυθαίρετο κτίσμα.

«Tο επίδικο δεν είναι το θρησκευτικό συναίσθημα, αλλά το επικίνδυνο παράδειγμα των καταπατήσεων που υπονομεύουν το πλέον πολύτιμο δημόσιο αγαθό στην εποχή των πανδημιών και της κλιματικής κρίσης, το οξυγόνο και την υγεία τελικά», υπογραμμίζει η δημοτική παράταξη. Η εξέταση της προσφυγής του δημάρχου κατά των κυρώσεων αναμένεται τους επόμενους μήνες. Αν τελεσιδικήσει το πρόστιμο, ο κ. Μαρκόπουλος επαναλαμβάνει ότι «θα το πληρώσω από την τσέπη μου και δεν θα επιβαρυνθεί ο δήμος».


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΚΚΕ: "Πίσω από κάθε λαϊκό πρόβλημα βρίσκεται η πολιτική της ΕΕ, την οποία ο Κ. Μητσοτάκης υπηρετεί"

Σε σχόλιό του για τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στον ΣΚΑΪ, το ΚΚΕ επισημαίνει την ανάγκη …