«Ψύχρα» μεταξύ Μπάιντεν και Πούτιν: Τι συμφώνησαν, πού διαφωνούν

(AP Photo/Patrick Semansky)

Λίγο περισσότερο από τρεις ώρες κράτησαν οι συνομιλίες των προέδρων ΗΠΑ και Ρωσίας με το πρώτο ραντεβού Μπάιντεν-Πούτιν να είναι αισθητά μικρότερο από το αναμενόμενο.

Η πρώτη συνάντηση ξεκίνησε περίπου στις 3 ώρα Ελλάδας και κράτησε σχεδόν δυόμιση ώρες, ενώ σε αυτή συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο κρατών, Άντονι Μπλίνεκν και Σεργκέι Λαβρόφ.

Μετά από ένα μικρό διάλλειμα ξεκίνησε η δεύτερη, διευρυμένη, συνάντηση των δύο προέδρων. Από ρωσικής πλευράς συμμετείχαν ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο αναπληρωτής του Σεργκέι Ριαμπκόφ, ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου Γιούρι Ουσακόφ και ο αρχηγός του Γενικού επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων και πρώτος αναπληρωτής του υπουργού Αμύνης στρατηγός Βαλέρι Γκεράσιμοφ. Επίσης για τις συνομιλίες με θέμα τα περιφερειακά ζητήματα, που αφορούσαν την Ουκρανία και την Συρία, είχαν προσκληθεί αντίστοιχα στην συνάντηση κορυφής ο αναπληρωτής της διοίκησης της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Κόζακ και ο ειδικός απεσταλμένος του Ρώσου προέδρου για τη διευθέτηση της συριακής κρίσης Αλεξάντρ Λαβρέντιεφ.

Στη σύνθεση της αμερικανικής αντιπροσωπείας σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο CNN συμμετείχαν ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ο σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου επί θεμάτων εθνικής ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν, ο διευθυντής αρμόδιος για θέματα Ρωσίας και Κεντρικής Ασίας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας παρά το Λευκώ Οίκω Έρικ Γκριν, καθώς και η υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδια για πολιτικές υποθέσεις Βικτόρια Νούλαντ. Επίσης στη συνάντηση κορυφής έδωσαν το «παρών» και οι πρέσβεις των δύο χωρών Ανατόλι Αντόνοφ και Τζον Σάλιβαν.

Επιστρέφουν οι πρεσβευτές σε Ουάσινγκτον και Μόσχα

Σύμφωνα με τις πρώτες λεπτομέρειες που έχουν διαρρεύσει Τζο Μπάιντεν και Βλαντιμίρ Πούτιν συμφώνησαν στην επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων για τον έλεγχο της κούρσας εξοπλισμών και στην επανέναρξη των διπλωματικών σχέσεων με την επιστροφή του πρεσβευτών των δύο χωρών σε Ουάσινγκτον και Μόσχα.

Οι δύο πρόεδροι, όπως ήταν ήδη γνωστό, δεν έκαναν κοινές δηλώσεις, ενώ λίγο μετά τις 7.30 ολοκληρώθηκε η συνέντευξη Τύπου του Βλαντιμίρ Πούτιν και θα ακολουθήσει εκείνη του Τζο Μπάιντεν.

«Μιλάμε την ίδια γλώσσα, αλλά δεν είμαστε φίλοι»

Ο Ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε τις συζητήσεις ως «αρκετά εποικοδομητικές, χωρίς εχθρότητα» και σημείωσε ότι ο συμφώνησαν στο να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις για την κυβερνοασφάλεια, μετά από μια σειρά κυβερνοεπιθέσεων με βάση τη Ρωσία κατά μεγάλων εταιρειών.

«Πολλές από τις θέσεις μας αποκλίνουν, αλλά σε κάθε περίπτωση πιστεύω ότι οι δυο πλευρές έδειξαν αποφασιστικότητα να προσπαθήσουν να καταλάβουν η μία την άλλη και να συγκλίνουν», είπε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, προσθέτοντας ότι συζητήθηκε το ζήτημα της Ουκρανίας, χωρίς να δίνει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Σε ερώτηση σχετικά με τον Αλεξέι Ναβάλνι, ο Ρώσος ηγέτης, αρνούμενος καν να προφέρει το όνομα του φυλακισμένου πολιτικού πολέμιου του, μάλλον θυμωμένος απάντησε ότι πρόκειται για ένα άτομο που έχει παραβιάσει τους νόμους, ότι υποκινεί την κοινή γνώμη σε επανάσταση, συγκρίνοντας μάλιστα την πιθανότητα βίας στους δρόμους της Ρωσίας με τα «φοβερά γεγονότα» που έγιναν στη διάρκεια των αντιρατσιστικών διαδηλώσεων στις ΗΠΑ.

Είπε, ακόμη, ότι συζητήθηκαν θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, φροντίζοντας, όμως, να υπογραμμίσει ότι ο προκάτοχος του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, είχε «διαφορετική άποψη» για το θέμα αυτό. Και συνέχισε επικρίνοντας τις ΗΠΑ για το δικό της ιστορικό στα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως το Γκουαντάναμο και τις πολύνεκρες επιθέσεις ενόπλων λόγω της κουλτούρας στο θέμα της οπλοκατοχής.

Επιτέθηκε, πάντως, και σε δημοσιογράφο που τον ρώτησε γιατί όλοι οι πολιτικοί του αντίπαλοι είτε πεθαίνουν είτε σαπίζουν στη φυλακή, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η αμερικανική κυβέρνηση καταδιώκει και συλλαμβάνει τους συμμετέχοντες στην εισβολή στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου, επειδή τόλμησαν να κάνουν πορεία στο Κογκρέσο με «πολιτικά αιτήματα».

Είπε, τέλος ότι ο Μπάιντεν δεν τον προσκάλεσε στον Λευκό Οίκο, αλλά χαρακτήρισε τον Αμερικανό πρόεδρο «έναν ισορροπημένο επαγγελματία»

Για το εάν η σύνοδος αυτή άνοιξε μια πόρτα σε ένα νέο σκηνικό στις Αμερικανο-ρωσικές σχέσεις, ο Πούτιν είπε ότι «είναι δύσκολο να το πει κανείς αυτό» και ότι «όλα όσα έχουν να κάνουν με την επιδείνωση των σχέσεων, προκλήθηκαν από τις ΗΠΑ και όχι από εμάς». Και μετά πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει ευτυχία στη ζωή. Υπάρχει μόνο μια οφθαλμαπάτη στον ορίζοντα. Οπότε αυτό θα εκτιμήσουμε»


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Συνάντηση Κυρ. Μητσοτάκη με τον γ.γ. του ΑΚΕΛ: Στο επίκεντρο το Κυπριακό

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε την πάγια θέση της Ελλάδας για την εξεύρεση δίκαιης, βιώσιμης, λειτουργικής …