«Δώσε αίμα και κράτα τον κόσμο ζωντανό»

Από την αρχή της δημιουργίας των υπηρεσιών αιμοδοσίας σε όλο τον κόσμο, η βασική ιδέα στην προσέλκυση εθελοντών αντιπροσωπευόταν από το σύνθημα «Δώσε αίμα – Σώσε ζωές».

«Δώσε αίμα και κράτα τον κόσμο ζωντανό» («Give blood and keep the world beating») είναι το φετινό μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Αιμοδότη. Μήνυμα που εστιάζει στην ενέργεια που φέρνουν οι νέοι στις κοινότητες όπου ζουν και υπογραμμίζει τον τρόπο με τον οποίο οι εθελοντές αιμοδότες κρατούν τον κόσμο ζωντανό και βοηθούν τις καρδιές να χτυπούν.

Η 14η Ιουνίου έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), τον Ερυθρό Σταυρό και την Ερυθρά Ημισέληνο ως η Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη. Την ημέρα αυτή τιμώνται, διεθνώς, ο ανώνυμος εθελοντής αιμοδότης και ο αλτρουισμός που επιδεικνύει προσφέροντας δύο πολύτιμα αγαθά χωρίς ανταμοιβή: λίγο από τον χρόνο του και μια μικρή ποσότητα από το αίμα που έχει.

Παράλληλα ενισχύει το παγκόσμιο κάλεσμα για την εξεύρεση περισσότερων ανθρώπων που θα δίνουν συστηματικά αίμα, συμβάλλοντας στη βελτίωση της υγείας συνολικά. Ακολουθώντας το φετινό μήνυμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας προβάλλει τη συστηματική και όχι μόνο σε περιόδους κρίσης ανάγκη για αίμα και προωθεί την κάλυψη των αναγκών της Ελλάδας σε αίμα από 100% εθελοντική αιμοδοσία.

Η ιστορία της αιμοδοσίας

Από την αρχή της δημιουργίας των υπηρεσιών αιμοδοσίας σε όλο τον κόσμο, η βασική ιδέα (θέσφατο) στην προσέλκυση εθελοντών αντιπροσωπευόταν από το σύνθημα «Δώσε αίμα – Σώσε ζωές» και από διάφορες παραλλαγές του. Σύνθημα το οποίο εμπεριείχε πάντα την υπόνοια της συνεχούς ανάγκης για αίμα και της έλλειψής του. Ωστόσο, την πρώτη δεκαετία της νέας χιλιετίας, υπήρξε διεθνώς μια ραγδαία αλλαγή σε αυτήν τη φιλοσοφία και μια στροφή γύρω από τα θέματα που αφορούσαν την επάρκεια αίματος.

Σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες, η μεγαλύτερη πρόκληση παραμένει η ανάγκη συλλογής επαρκούς και ασφαλούς αίματος από εθελοντές, μη αμειβόμενους αιμοδότες, προκειμένου να καλυφθούν οι διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες. Ωστόσο, στον ανεπτυγμένο κόσμο, οι πρόσφατες προκλήσεις με τις οποίες έρχονται αντιμέτωπα τα συστήματα αιμοδοσίας είναι πιο σύνθετες κι αλλάζουν διαρκώς. Η διαχείριση των πλεοναζόντων πολλές φορές, αλλά σε κάθε περίπτωση ευμετάβλητων αποθεμάτων αίματος έχει βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων, διαμορφώνοντας σε σημαντικό βαθμό τις όποιες στρατηγικές προσέγγισης/ευαισθητοποίησης των εθελοντών αιμοδοτών, οδηγώντας σε νέες πρακτικές και διαδικασίες προσέλκυσης αιμοδοτών.

Για να μπορέσουμε να επαναπροσδιορίσουμε τη φιλοσοφία πάνω στην οποία βασίζονται όλες οι δράσεις προσέλκυσης/ευαισθητοποίησης των εθελοντών αιμοδοτών ξεπερνώντας τη μέχρι σήμερα κυρίαρχη αντίληψη της επείγουσας ανάγκης όλων των αιμοληψιών από όλους τους δυνητικά κατάλληλους αιμοδότες, θα απαιτηθούν αλλαγές τόσο σε πολιτιστικό όσο και σε οργανωτικό επίπεδο. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να συνδυάσουμε αποτελεσματικές δράσεις και επάρκεια αίματος καθιστώντας βιώσιμο το σύστημα αιμοδοσίας τη νέα δεκαετία.

Η αποτελεσματική εφαρμογή μιας εθνικής στρατηγικής για την αιμοδοσία απαιτεί και την ύπαρξη ενός εθνικού προγράμματος επιμόρφωσης και εκπαίδευσης όλων των εμπλεκομένων στη διαδικασία της αιμοδοσίας.

Αιμοδοσιακή συνείδηση

Η εθελοντική αιμοδοσία είναι φυσική και αβίαστη απόρροια διαμόρφωσης αιμοδοσιακής συνείδησης. Αποστολή του σχολείου είναι να καλλιεργήσει την αιμοδοσιακή συνείδηση των μαθητών, ενθαρρύνοντας την ελεύθερη σκέψη και ενισχύοντας τη συναισθηματική ωριμότητά τους.

Για να δώσεις αίμα χρειάζεται:

● Να είσαι 18-65 ετών
● Να έχεις πάρει ένα ελαφρύ γεύμα πριν από την αιμοδοσία
● Να έχεις κοιμηθεί τουλάχιστον 5 ώρες
● Να αναφέρεις τυχόν ασθένειες και φάρμακα που λαμβάνεις στον γιατρό της αιμοδοσίας
● Εάν έχεις κάνει τατουάζ, να έχουν παρέλθει 4 μήνες

ΠΗΓΕΣ: WHO, ΕΚΕΑ


Δήλωση Ανδρέα Ξανθού, τομεάρχη Υγείας ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη

Η 14η Ιουνίου έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως ημέρα τιμής για την προσφορά του ανώνυμου εθελοντή αιμοδότη. Αυτή η προσφορά είναι πράξη κοινωνικής αλληλεγγύης και εκούσιας συνδρομής εκατομμυρίων ανθρώπων καθημερινά στη διασφάλιση ενός δημόσιου αγαθού και ενός πολύτιμου δώρου ζωής. Χωρίς αντίδωρο. Και αυτό έχει τεράστια ηθική και πολιτισμική αξία. Την οποία οφείλουμε να διαφυλάξουμε και να ενισχύσουμε.

Η εθελοντική αιμοδοσία είναι όμως και ζήτημα Δημόσιας Υγείας. Γιατί η ανταπόκριση του Συστήματος Υγείας στις ανάγκες ποιοτικής φροντίδας μεγάλης ομάδας ασθενών εξαρτάται με ανελαστικό τρόπο από την επάρκεια και την ασφαλή χορήγηση αίματος. Τώρα λοιπόν που λόγω της πανδημίας συνειδητοποιήθηκε ευρύτερα η σημασία της Δημόσιας Υγείας, είναι η ευκαιρία να ολοκληρωθεί μια σημαντική μεταρρύθμιση στο σύστημα αιμοδοσίας που ξεκίνησε η προηγούμενη κυβέρνηση, με την αναβάθμιση του ρόλου του ΕΚΕΑ (Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας), την κεντρική και ψηφιοποιημένη διαχείριση του αίματος και την επίτευξη του εθνικού στόχου της πλήρους κάλυψης των αναγκών της χώρας από εθελοντές αιμοδότες που προσφέρουν αίμα συστηματικά.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Μαρινάκης: Μικρόψυχο που το ΠΑΣΟΚ χρεώνει στην Ακροδεξιά τον κ. Τασούλα

«Πιστεύω η δήλωση Ανδρουλάκη να μην ερμηνεύεται σε "ψηφίζοντας ΠΑΣΟΚ παίρνεις Βελόπουλο-Λατινοπούλου"» - Τι είπε …