«Ο δικός μας Αγγελος» |

Το σπίτι του Λευκαδίτη ποιητή Αγγελου Δικελιανού στη Συκιά Κορινθίας άνοιξε την Πέμπτη για μια βραδιά λόγου και μουσικής

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το «ταξίδι» σημαντικού ποιητή φέτος συνεχίζεται και σε άλλα μέρη όπου έζησε, όπως η Λευκάδα, η Αίγινα, η Σαλαμίνα και η Αθήνα.

Δύο ξεχωριστές εκδηλώσεις έγιναν στο Ξυλόκαστρο στο Διεθνές Φεστιβάλ «Αγγελος Σικελιανός», που εντάσσεται στο πλαίσιο των «Ημερών Δελφικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2021». Την Πέμπτη 17 Ιουνίου «άνοιξε» το σπίτι του Λευκαδίτη ποιητή στη Συκιά, που βρίσκεται μέσα στον κήπο του ξενοδοχείου «Σικυών», για μια βραδιά λόγου και μουσικής.

Ο συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης μίλησε για το βιβλίο του «Ο φοίνικας», που είναι εμπνευσμένο από τον έρωτα της Εύας Πάλμερ και του Αγγελου Σικελιανού. Καλύπτει σχεδόν εβδομήντα χρόνια από τη ζωή του ποιητή, από το 1860 έως το 1927.

Ο Αγγελος Σικελιανός ήταν πάντα μια εκκεντρική προσωπικότητα με εξαιρετικό ενδιαφέρον, που από τα βοσκοτόπια της Πάρνηθας μέχρι τη Νέα Υόρκη των αρχών του 20ού αιώνα κι από το «μαύρο 1897» ίσαμε τους Βαλκανικούς Πολέμους, τη Μικρασιατική Καταστροφή, τη μεσοπολεμική Αθήνα, το Πήλιο, τους Δελφούς, έζησε έντονα, με όραμα πάντα να φτιάξει έναν καλύτερο κόσμο.

Η Μαριέττα Μινώτου, λέκτορας στο Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας του Ιόνιου Πανεπιστημίου, στην ομιλία της με τίτλο «Ασβεστες μνήμες, Αγγελος Σικελιανός, “Ποιητικά βαφτίσια” το 1932», αναφέρθηκε σε βιωματικές εμπειρίες και παρουσίασε άγνωστα ντοκουμέντα της οικογένειας Μινώτου που αφορούν τον Αγγελο Σικελιανό και το ποίημα «Το βρέφος» που έγραψε για το βαφτιστήρι του.

Η Νέλλη Λάβδα-Λινάρδου, αιρετή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, προσέγγισε τον μεγάλο μας ποιητή παρουσιάζοντάς τον έτσι όπως όλοι οι ντόπιοι τον αποκαλούν: «Ο δικός μας Αγγελος». Η βραδιά τελείωσε με ένα μουσικό αφιέρωμα στην ποίηση του Διονύσιου Σολωμού και του Αγγελου Σικελιανού, με τη μουσική του Γιώργου Κουρουπού και του Αντίοχου Ευαγγελάτου – Δύο Ποιητές, Δύο Συνθέτες, Δύο Αιώνες Ελληνισμού. Τραγούδησε η Αρτεμις Μπόγρη, στο πιάνο ήταν ο Δημήτρης Γιάκας και στην απαγγελία η ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου.

Την Παρασκευή 18 Ιουνίου στο Ανοιχτό Θέατρο «Βασίλης Γεωργιάδης» στη μαρίνα Ξυλοκάστρου, μίλησαν οι: Σωτηρία Δημοπούλου, πολιτισμολόγος-συγγραφέας, Παύλος Μεθενίτης, συγγραφέας, και Γιάννης Σώκος, επικοινωνιολόγος, λογοτέχνης.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε το διήγημα του Παύλου Μεθενίτη «Ο δισθανής», που είναι βασισμένο σε ένα παράξενο περιστατικό της ζωής του Σικελιανού το οποίο αναφέρει ο Νίκος Καζαντζάκης. Σύμφωνα με τις πηγές, η Εύα Πάλμερ έστειλε στον Σικελιανό τον νεκρό ράφτη του χωριού με την εντολή να τον αναστήσει. Ο Π. Μεθενίτης πήγε ακόμα πιο πέρα τον «μύθο» φτιάχνοντας ένα μικρό λογοτεχνικό διαμάντι.

Είναι σίγουρο πως ο Αγγελος Σικελιανός θα απασχολεί συνεχώς τον πνευματικό και λογοτεχνικό κόσμο της χώρας, εμπνέοντας με το έργο του και την αφοσίωσή του στον Ανθρωπο. Το «ταξίδι» του φέτος συνεχίζεται και σε άλλα μέρη όπου έζησε, όπως η Λευκάδα, η Αίγινα, η Σαλαμίνα και η Αθήνα. Και ελπίζουμε να συνεχίζεται κάθε χρόνο στις ετήσιες γιορτές των «Ημερών Δελφικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς».


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Τι αλλάζει στην μεταφορά χρημάτων μεταξύ λογαριασμών (εμβάσματα)

Τράπεζες: Τι αλλάζει στην μεταφορά χρημάτων μεταξύ λογαριασμών (εμβάσματα). Με διατάξεις του νόμου 5167/2024, τίθεται …