Η τέχνη μάς στηρίζει, τη στηρίζουμε κι εμείς

Φεστιβάλ Ρεματιάς Δήμου Χαλανδρίου: Πενήντα εκδηλώσεις, οι περισσότερες με ελεύθερη είσοδο. Τα είδη πρώτης ανάγκης που προσφέρουν οι θεατές θα διατεθούν στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών

Πέρσι το καλοκαίρι το Φεστιβάλ Ρεματιάς επιχείρησε εν μέσω Covid να διοργανώσει τις Νύχτες Αλληλεγγύης και να παραμείνει δίπλα στο κοινό παρά την πανδημία. Φέτος, με την περσινή εμπειρία εκείνου του «διστακτικού» αλλά πετυχημένου πρώτου φεστιβάλ, o Δήμος Χαλανδρίου επιχειρεί -τηρώντας με αταλάντευτη προσήλωση τα μέτρα προστασίας- να γιορτάσει με μια απόλυτα ασφαλή διοργάνωση και ακόμα περισσότερες εκδηλώσεις.

Με σύνθημα «Η τέχνη μάς στηρίζει, στηρίζουμε την τέχνη και τους ανθρώπους της» έχουν ήδη κλειστεί έως τις 23 Σεπτεμβρίου συνολικά 50 βραδιές από ένα ευρύ φάσμα παραστατικών τεχνών.

«Το θέατρο αποτελεί διαχρονικά τον “πνεύμονα” της πόλης, της πολιτείας και των πολιτών και είναι χρέος μας να του προσφέρουμε το οξυγόνο που στερήθηκε, το οξυγόνο που χρειάζεται για να αναπνεύσει και που τελικά μας προσφέρει για να αναπνεύσουμε. Και θέατρο είναι ο δημόσιος χώρος και ο δημόσιος λόγος, είναι οι άνθρωποι που δουλεύουν για αυτό. Η επιβίωσή του είναι ταυτισμένη με την επιβίωσή τους. Κι εμείς εδώ στη Ρεματιά κρατάμε ζωηρή στη μνήμη μας αυτή την εμπειρία» λέει για την προσπάθειά τους ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Σέργιος Γκάκας, λέγοντας πως η Ρεματιά δείχνει και φέτος την αλληλεγγύη της προς τους ανθρώπους του θεάτρου, διαθέτοντας στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών τα είδη πρώτης ανάγκης που προσφέρουν οι θεατές στις παραστάσεις με ελεύθερη είσοδο.

Επίσης από τη σκηνή της Ρεματιάς μπορεί να περάσουν και φέτος καταξιωμένοι και δημοφιλείς καλλιτέχνες, ωστόσο, καθώς το φεστιβάλ επιμένει να στηρίζει τους νέους και λιγότερο προβεβλημένους δημιουργούς, φιλοξενεί για έβδομη συνεχή χρονιά τη Συνάντηση Αλληλέγγυων Καλλιτεχνών OUR FESTIVAL από την ομάδα συλλογικού πολιτισμού «Εμείς» (26 Ιουλίου έως 1η Αυγούστου), παρουσιάζοντας καθημερινά περισσότερες από μία παραστάσεις θεάτρου, μουσικής, χορού, κουκλοθέατρου, video art, εργαστήρια για μικρούς κ.ά.

Ας δούμε κάποιες που ξεχωρίζουν:

● Αφιέρωμα στο συνολικό έργο του συνθέτη Δημήτρη Παπαδημητρίου παρουσιάζει η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Χαλανδρίου. Θα ακουστούν αποσπάσματα από συμφωνικά έργα του σε πρωτότυπες ενορχηστρώσεις, από τη σκηνική και κινηματογραφική μουσική αλλά και μεγάλες τραγουδιστικές επιτυχίες του (30/6).

● «Ο Πέτρος και ο λύκος» του Σεργκέι Προκόφιεφ. Το διάσημο μουσικό παραμύθι παρουσιάζεται σε μεταγραφή για πιάνο, βιολί, φλάουτο, βιολοντσέλο, σαξόφωνο και κρουστά από την παιδική σκηνή της εταιρείας θεατρικών παραγωγών ΜΕΘΕΞΙΣ του Χρήστου Τριπόδη, σε απόδοση-σκηνοθεσία του ίδιου. Ερμηνεία: Ρένος Χαραλαμπίδης (5/7).

● «Φαιδρά», μια παράσταση-σκηνική́ σύνθεση από τον «Ιππόλυτο» του Ευριπίδη και τη «Φαίδρα» του Ρακίνα στη μετάφραση του Στρατή Πασχάλη. Συμμετέχουν: Σαβίνα Γιαννάτου, Μίνα Αδαμάκη, Ραφίκα Σαουίς, Σπύρος Περδίου, Δημήτρης Τσίκλης. Σκηνοθεσία: Μάνος Καρατζογιάννης. Μουσική: Δημήτρης Μαραμής (7/7).

● «Μήδεια» του Μποστ. Διασκευή-απόδοση στίχων-σκηνοθεσία: Νικορέστης Χανιωτάκης (8, 9/7).

● Alejando Díaz - Cantando con los amigos (Η φωτεινή πλευρά της Λατινικής Αμερικής). Μια συναυλία με έντονα ηχοχρώματα και ένα εκρηκτικό μείγμα με φλογέρες των Ανδεων, έγχορδα των πεδιάδων και των πόλεων και αφροκουβανέζικα κρουστά. Συμμετέχουν: Martha Moreleón, Pedro Fabián, Eduardo Villasis, Δημήτρης Χριστόπουλος, Carlos Enrique Villasis κ.ά. (10/7).

● «Lemon - Μια παράσταση ανάμεσα στη στεριά και τη θάλασσα». Πρόκειται για την απίστευτη ιστορία του θρυλικού πιανίστα 1900 που έζησε όλη του τη ζωή μέσα σ’ ένα καράβι - έγκλειστος από επιλογή. Διασκευή, σκηνοθεσία, κίνηση: Γεωργία Τσαγκαράκη. Παίζουν: Μελαχρινός Βελέντζας, Γιώργος Δρίβας (14/7).

● «Με τις μέλισσες ή με τους λύκους», μια παράσταση-καλλιτεχνική προσπάθεια απόδοσης της αγόρευσης του Θανάση Καμπαγιάννη, συνηγόρου πολιτικής αγωγής στην πολυσυζητημένη δίκη της Χρυσής Αυγής. Ερμηνεία: Γεράσιμος Γεννατάς (18/7).

● «Μια γιορτή στου Νουριάν» του Volker Ludwig. Μια παράσταση από τη Συντεχνία του Γέλιου, σε σκηνοθεσία Βασίλη Κουκαλάνι, που προσπαθεί να αναδείξει τις αρετές της ανεκτικότητα και της αλληλοκατανόησης (27/8).

● «Κληρονομιά» του Μαριβό. Σκηνοθεσία: Γιάννης Νταλιάνης. Εξι ερωτευμένοι παλεύουν να φτάσουν στην πολυπόθητη ένωση. Παίζουν: Μαριλίτα Λαμπροπούλου, Νίκος Νίκας, Μπίλιω Μαρνέλη, Γιώργος Κορομπίλης, Παρή Τρίκα και Γιάννης Σοφολόγης (30/8).

● Συναυλία Λάκη Παπαδόπουλου (4/9).

● «Ο Πατέρας μου η Αθήνα» της Μάνιας Παπαδημητρίου. Παλιοί κανταδόροι, πλούσιοι και φτωχοί, έμποροι και διανοούμενοι, εργαζόμενοι και φοιτητές. Τη λαογραφία της Αθήνας εξερευνούν έξι νέοι και παλιότεροι ηθοποιοί και μουσικοί μέσα από τα μάτια του πατέρα, έτσι όπως τα αφηγήθηκε στην κόρη (8/9).

Τις εκδηλώσεις, στη συντριπτική τους πλειονότητα με ελεύθερη είσοδο, θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν κατά προτεραιότητα έως και 300 θεατές, αφού προμηθευτούν το δελτίο εισόδου τους από τον ιστότοπο www.viva.gr.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

DW: «Ζεσταίνεται» ξανά το μέτωπο Ισραήλ-Χούθι

Δυσλειτουργίες του αντιβαλλιστικού συστήματος αεράμυνας Arrow προβληματίζουν τα στρατιωτικά επιτελεία στο Ισραήλ - Οι Χούθι …