Λιγοστεύουν οι ελπίδες, περισσεύουν τα ερωτήματα στο Μαϊάμι

Παλαιότερες κατασκευαστικές εκθέσεις καταγράφουν δομικά προβλήματα στο κτίριο που κατέρρευσε • 159 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται, με τα σωστικά συνεργεία να εργάζονται αδιάκοπα στα χαλάσματα.

Μειώνονται, ώρα με την ώρα, οι πιθανότητες να βρεθούν επιζώντες στο 12ώροφο κτίριο κατοικιών στο Μαϊάμι, μέρος του οποίου κατέρρευσε για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους, οδηγώντας στον θάνατο 4 ανθρώπους. 

Τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν αδιάκοπα, 24 ώρες το 24ωρο, να αναζητούν σημάδια ζωής από κάποιον από τους 159 αγνοουμένους που ενδέχεται να βρίσκεται εγκλωβισμένος στα συντρίμμια του 40 ετών κτιρίου. Ωστόσο, έπειτα από δύο ημέρες, οι ελπίδες λιγοστεύουν δραματικά, παρά τις δηλώσεις τοπικών αξιωματούχων, όπως του επικεφαλής του αστυνομικού τμήματος της κομητείας Μαϊάμι-Ντέιντ, Αλφρέδο Ραμίρεζ, που επισήμανε ότι «Πρέπει να παραμείνουμε συγκεντρωμένοι στις προσπάθειές μας να σώσουμε ζωές. Σας ζητώ να συμμετάσχετε μαζί μου στην προσευχή. Δεν έχουμε χάσει την ελπίδα!».

Σε κάθε περίπτωση, παραμένουν τα ερωτήματα για τα αίτια της τραγωδίας, ενώ έρχονται στο φως στοιχεία που αμφισβητούν την ασφάλεια του συγκεκριμένου κτιρίου. Συγκεκριμένα, μια κατασκευαστική έρευνα που είχε γίνει πριν από τρία χρόνια, διαπιστώνει δομικές ζημιές στην πλάκα από σκυρόδεμα κάτω από την πισίνα, καθώς και ρωγμές και σπασίματα στον χώρο στάθμευσης οχημάτων.

Η έρευνα αυτή του 2018 σημείωσε επίσης ότι απέτυχαν «πολλές από τις προηγούμενες επισκευές σκυροδέματος» στον χώρο στάθμευσης , όπως και η στεγανοποίηση στην πισίνα, προκαλώντας μάλιστα «μεγάλες δομικές ζημιές».

Επίσης, ο καθηγητής Shimon Wdowinski, από το Ινστιτούτο Περιβάλλοντος του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Φλόριντα, δήλωσε στο CNN ότι το κτίριο έδειξε σημάδια βύθισης κατά τη δεκαετία του 1990. Όπως ανέφερε σε σχετική του μελέτη, το συγκρότημα είχε καθίζηση περίπου 2 χιλιοστά ετησίως από το 1993 έως το 1999. Αν και δήλωσε ότι αυτή η βύθιση από μόνη της δεν θα προκαλούσε την κατάρρευση του κτιρίου, εντούτοις είπε ότι θα μπορούσε να συμβάλει σε αυτό.

AP PHOTO

Ο Κένεθ Ντιρέκτορ, εκπρόσωπος του συλλόγου κατοίκων στο κτίριο αυτό, δήλωσε ότι το κτίριο περνούσε «ενδελεχείς μηχανικούς ελέγχους» κατά τους τελευταίους μήνες, προκειμένου να συμμορφωθεί με πιστοποίηση καλής λειτουργίας που απαιτείται μετά το πέρασμα 40 ετών από την κατασκευή του. 

Στο πλαίσιο αυτό είχε δοθεί άδεια για επισκευές της στέγης του κτιρίου, μόλις μια ημέρα πριν από την κατάρρευση της κατασκευής. Επίσης τον περασμένο μήνα είχαν εκδοθεί άλλες δύο άδειες για εργασίες επιδιόρθωσης στο κτίριο, χωρίς να είναι ακόμα σαφές εάν είχαν ξεκινήσει οι σχετικές εργασίες πριν από την κατάρρευση του κτιρίου. Το κτίριο κατασκευάστηκε το 1981, με την οικοδόμησή του να ενισχύεται το 1992, έπειτα από το πέρασμα του καταστροφικού τυφώνα Andrew το 1992. 

Από την πλευρά του, ο κυβερνήτης της Φλόριντα, Ρον ΝτεΣάντις, τόνισε ότι προέχει ο εντοπισμός των επιζώντων, αλλά παράλληλα ζήτησε μια «έγκαιρη» εξήγηση για το τι συνέβη, γιατί οι άνθρωποι «έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν» πώς κατέρρευσε το κτίριο και «εάν πρόκειται για κάποιο μεγαλύτερο ζήτημα ή κάτι συγκεκριμένο».


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Επιστολή Χαρίτση στον Μητσοτάκη για ΛΑΡΚΟ

«Η ιδιωτικοποίηση μιας τέτοιας βαριάς βιομηχανίας, με ιδιαίτερη στρατηγική σημασία για την ελληνική οικονομία, με …