Το νομοσχέδιο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης δίνει τη δυνατότητα εκτός από τους νέους εισερχόμενους στην αγορά εργασίας να ακολουθήσουν το νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης και όλοι οι εργαζόμενοι μέχρι 35 ετών. Προαιρετικά, αν δηλαδή το επιθυμούν, μπορούν να ενταχθούν στο νέο σύστημα οι κάτω των 35 ετών οι οποίοι είτε δεν έχουν υποχρεωτική επικουρική ασφάλιση (π.χ. ένας λογιστής), είτε είναι ήδη ασφαλισμένοι στο υφιστάμενο σύστημα. Το ύψος των εισφορών για το νέο επικουρικό σύστημα παραμένει ως έχει, δηλαδή 6% για τους μισθωτούς που επιμερίζεται σε 3% για τον εργαζόμενο και 3% για τον εργοδότη και βάσει ασφαλιστικής κλάσης για τους αυτοαπασχολούμενους. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Moneyreview» υπάρχει πιθανότητα στο τελικό κείμενο του νομοσχέδιου, το όριο των 35 ετών να αυξηθεί στα 40 έτη.
Διαδοχική ασφάλιση
Για παράδειγμα ένας εργαζόμενος κατά την έναρξη του νέου συστήματος στις 1/1/2022 είναι 30 ετών και έχει τη δυνατότητα να ακολουθήσει το κεφαλαιοποιητικό σύστημα επικουρικής ασφάλισης. Εργάζεται από τα 25 έτη του. Τι θα γίνει με τις εισφορές που έχει πληρώσει στο παλιό σύστημα επικουρικής ασφάλισης;
Οι νέοι ως 35 ετών που εργάζονται ήδη και είναι ασφαλισμένοι στο υφιστάμενο (πρώην ΕΤΕΑΕΠ) Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και θα αποφασίσουν να μεταπηδήσουν στο νέο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ) θα λάβουν κατά τη συνταξιοδότηση τους δύο επικουρικές συντάξεις, δηλαδή σύνταξη και από τα δύο Ταμεία ανάλογα με τον χρόνο ασφάλισης, τις εισφορές και τους κανόνες που ισχύουν στο κάθε Ταμείο.
Ο χρόνος ασφάλισης στο παλαιό και το νέο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης θα αθροίζεται, προκειμένου ο ασφαλισμένος να θεμελιώσει δικαίωμα επικουρικής (15ετία).
Έτσι, ένας 30χρονος με 5 έτη ασφάλισης στο υφιστάμενο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης που μετακινείται στο ΤΕΚΑ, μετά από 10 έτη ασφάλισης στο ΤΕΚΑ θα έχει αθροιστικά 15 έτη ασφάλισης στα δύο Ταμεία Επικουρικής Ασφάλισης και θα θεμελιώνει δικαίωμα (15ετία) για σύνταξη και στο παλαιό και στο νέο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης.
Ο 30χρονος του παραδείγματος κατά τη συνταξιοδότησή του (π.χ. στα 67 έτη) θα λάβει δύο συντάξεις:
Α) Σύνταξη από το υφιστάμενο (πρώην ΕΤΕΑΕΠ) Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης όπως αναλογεί στα 5 έτη ασφάλισης και στις εισφορές που κατέβαλλε στο υφιστάμενο Ταμείο επικουρικής ασφάλισης νοητής κεφαλαιοποίησης (πρώην ΕΤΕΑΕΠ).
Β) Σύνταξη από το ΤΕΚΑ ανάλογη των κεφαλαίων που σωρεύτηκαν στον ατομικό λογαριασμό του στα 37 έτη ασφάλισης στο ΤΕΚΑ.
Παράταση της ψήφισης του νομοσχεδίου
Mετά τις θερινές διακοπές της Βουλής αναμένεται να εισαχθεί τελικά στην Ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση το νομοσχέδιο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας. Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση βρίσκεται ήδη σε δημόσια διαβούλευση η οποία και ολοκληρώνεται την επόμενη εβδομάδα, μαζί με τη διαβούλευση με τους φορείς η οποία προχωρά. Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί για συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή πριν από το κλείσιμο της Βουλής τον Αύγουστο.
Πηγή: moneyreview