Πρωτόγνωρος τελικός, αλλά με ανισότητες… |

Οι δύο χώρες που λατρεύουν περισσότερο το ποδόσφαιρο στη Γηραιά Ηπειρο θα διεκδικήσουν σήμερα το στέμμα της πρωταθλήτριας Ευρώπης. Από τη μία, η άδολη ιταλική αγάπη και από την άλλη, η ασφυκτική -φλεγματική- αγγλική λατρεία

Μόνο στα χαρτιά θα είναι γηπεδούχος την Κυριακή το βράδυ η Ιταλία. Ο τελικός του φετινού EURO διεξάγεται στο Γουέμπλεϊ, λόγω κορονοϊού οι ντόπιοι θα είναι η πλειονότητα στις εξέδρες, οπότε η Αγγλία δικαιούται να θεωρεί τον αγώνα ως εντός έδρας.

Οι δύο χώρες που λατρεύουν περισσότερο το ποδόσφαιρο στη Γηραιά Ηπειρο θα διεκδικήσουν σήμερα το στέμμα της πρωταθλήτριας Ευρώπης. Από τη μία, η άδολη ιταλική αγάπη και από την άλλη, η ασφυκτική -φλεγματική- αγγλική λατρεία, που μπορεί κάλλιστα να γυρίσει σε μίσος με την πρώτη στραβή. Εχει γίνει πολλάκις στο παρελθόν…

Δύο βαριά ιστορικά ονόματα του αθλήματος, που έχουν συναντηθεί μόλις τρεις φορές σε επίπεδο μεγάλων διοργανώσεων. Πρώτα στον αδιάφορο μικρό τελικό Μουντιάλ του 1990 (2-1 η οικοδέσποινα Ιταλία), κατόπιν στον προημιτελικό EURO του 2012, όπου οι «Ατζούρι» πέρασαν στα πέναλτι έπειτα από 120 λεπτά δίχως γκολ και τέλος, στο Παγκόσμιο του ’12, όπου η Ιταλία επικράτησε στη φάση των ομίλων με 2-1, αν και στο τέλος αποκλείστηκαν αμφότερες. Σ’ εκείνο το ματς, που πρωταγωνίστησε ο Μάριο Μπαλοτέλι, διαιτητής ήταν ο Ολλανδός Κάιπερς, αυτός που θα σφυρίξει και τον αυριανό τελικό.

Οπως γίνεται κατανοητό, προγνωστικά δεν χωράνε. Ούτε για το ποιος θα πάρει τη νίκη, ούτε καν για την κατάρτιση της ενδεκάδας. Ο Ρομπέρτο Μαντσίνι μάς έχει βγει πιο… συντηρητικός, αλλά και πάλι έχει τις αμφιβολίες του για το ποιος θα ξεκινήσει βασικούς. Για παράδειγμα, μετά τον σοκαριστικό τραυματισμό του Σπινατσόλα αναζητά ένα αριστερό μπακ. Ο Εμερσον, που ξεκίνησε βασικός στον ημιτελικό με την Ισπανία, μάλλον δεν του κάνει. Οπότε δεν αποκλείεται να βάλει εκεί τον δεξιοπόδαρο Ντι Λορέντσο και να επαναφέρει τον Φλορέντσι στο δεξί άκρο της άμυνας.

Ο άσος της Παρί Σεν Ζερμέν τραυματίστηκε στην πρεμιέρα, αλλά δείχνει 100% έτοιμος. Στη μεσαία γραμμή η τριάδα Ζορζίνιο, Μπαρέλα, Βεράτι μοιάζει αδιάσπαστη, όμως την Τρίτη δεν τα πήγε καθόλου καλά. Ηταν θέμα κακής βραδιάς απλώς ή ο κόουτς είδε κάτι που θα τον ωθήσει σε αλλαγές; Στην επίθεση δεν υπάρχει ζήτημα. Ο Κιέζα έχει πάρει με το σπαθί του τη θέση του Μπεράρντι χάρη κυρίως στα δύο γκολ κόντρα σε Αυστρία και Ισπανία.

Για την Αγγλία, οι προβλέψεις δεν έχουν καν νόημα, αφού ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ εκπλήσσει τους πάντες. Δεν υπάρχει αγγλική εφημερίδα που να έχει βρει στο 100% την ενδεκάδα του επόμενου αγώνα σε όλη τη διάρκεια του EURO. Πάντως για αύριο το αρχικό σχήμα έχει δέκα μετρημένα «κουκιά» και μία θέση που παίζεται στα δεξιά της επίθεσης.

Στους πρώτους δύο αγώνες εκεί ξεκίνησε ο Φόντεν. Μετά τη θέση του πήρε ο Σάκα, για να έρθει ο Σάντσο να παίξει με την Ουκρανία, πριν επιστρέψει ο Σάκα στον ημιτελικό με τους Δανούς. Ο πιτσιρικάς της Αρσεναλ είχε 2-3 καίριες ενέργειες την Τετάρτη και από τα δικά του πόδια προήλθε η ισοφάριση. Ομως χάνεται σε πολλά σημεία του αγώνα. Ο Φόντεν είναι ο πιο έμπειρος από τους τρεις, υπό την έννοια ότι έχει τις περισσότερες παραστάσεις σε υψηλό επίπεδο. Αλλά δεν δείχνει να τραβάει στο EURO. Ο Σάντσο είναι γρήγορος, ικανός, όμως έχει τα λιγότερα λεπτά συμμετοχής από τους τρεις. Εκτός κι αν επικρατήσει η τέταρτη λύση και ο Σάουθγκεϊτ βάλει τον Γκρίλις στην ενδεκάδα και φέρει τον Στέρλινγκ στα δεξιά. Θα εξαρτηθεί και από τα μπακ που θα προτιμήσουν οι Ιταλοί.

Στον τελευταίο αγώνα της σεζόν 2020-21 θα παίξει ρόλο και η κόπωση. Παίκτες με 60-65 ματς στα πόδια τους, σε μια διοργάνωση με παρατάσεις και έξτρα ταλαιπωρία. Μην ξεχνάμε και τις μετακινήσεις, που φέτος ήταν περισσότερες από ποτέ. Η Αγγλία έκανε… μόλις 5.500 χιλιόμετρα, αφού έδωσε μόλις έναν αγώνα εκτός Λονδίνου, στη Ρώμη με την Ουκρανία. Είχε όμως και πέντε «πέρα δώθε» με λεωφορείο από την πρωτεύουσα στο προπονητικό κέντρο που βρίσκεται 200 χιλιόμετρα μακριά.

Η Ιταλία έκανε τα υπερδιπλάσια χιλιόμετρα, 1.680 συνολικά, για να μεταβεί με τρένο στους εντός έδρας αγώνες των ομίλων, καθώς η βάση της είναι το Κοβερτσιάνο δίπλα στη Φλωρεντία και τα παιχνίδια έγιναν στο «Ολίμπικο». Μετά πήγε για το πρώτο νοκ άουτ στο Λονδίνο, στο Μόναχο για τα προημιτελικά, ενώ ήρθαν άλλα δύο ταξίδια στην Αγγλία, αφού μετά την πρόκριση επί της Ισπανίας επέστρεψε στη βάση της. Στο σύνολο πάνω από 13.000 χιλιόμετρα…

 


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

LAMDA Development: 155% αύξηση των Ενοποιημένων κερδών EBITDA προ αποτιμήσεων στα €89,8 εκατ. το Εννεάμηνο 2024

Εξαιρετικές οικονομικές επιδόσεις στο εννεάμηνο του 2024 κατέγραψε η LAMDA Development σύμφωνα με σχετική ανακοίνωσή της. …