«Η συκοφαντία αντικατέστησε τον κριτικό λόγο»

Για την «υπόθεση Θράκα» σας είπαμε διάφορα, το προηγούμενο Σάββατο. Για το λογοτεχνικό περιοδικό «Θράκα», που έγινε αντικείμενο πρωτοφανούς επίθεσης από κομμάτι του αθηναϊκού Τύπου.

Η Κυριακή Μπεϊόγλου βρέθηκε, το Σαββατοκύριακο, στην πόλη της Λάρισας και συνομίλησε με τον εκδότη του περιοδικού, Θάνο Γώγο, ώστε να βάλουν τα πράγματα στη θέση τους. Σημειώστε πως ο κόσμος των γραμμάτων της πόλης, αναστατωμένος, με απανωτές αναρτήσεις στα social media δηλώνει διαρκώς τη συμπαράστασή του στο λογοτεχνικό περιοδικό.

● Τι συνέβη, λοιπόν;

Μια μέρα, ενώ εργαζόμουν, φιλικό μου πρόσωπο με πήρε τηλέφωνο και μου είπε «δεν το πιστεύω ότι συκοφαντούν με αυτόν τον χυδαίο τρόπο τη Θράκα στην Athens Review of Books». Μπήκα στη σελίδα του περιοδικού στο facebook και διάβασα το πραγματικά συκοφαντικό άρθρο του εκδότη της, Μανώλη Βασιλάκη.

Ενα άρθρο γεμάτο fake news (από το φουσκωμένο ποσό της επιχορήγησης κατά 11.000 ευρώ έναντι του πραγματικού, μέχρι το ότι αυτό θα ξοδευτεί σε τσίπουρα και μεζέδες), σε συνδυασμό με ακραίο υποτιμητικό ύφος για την ύπαρξή μας. Ψέματα που πλήττουν, πρωτίστως, βάναυσα την αλήθεια, την υπόληψη της μη κερδοσκοπικής εταιρείας μας αλλά και -το πιο σημαντικό- την πολυετή δουλειά της αποκεντρωμένης δραστηριότητας που έχουμε καταθέσει μέχρι σήμερα.

Για να ανακόψουμε τις ψευδείς ειδήσεις που προκαλούσαν ζημιά στην «ΑΜΚΕ Θράκα», απαντήσαμε παραθέτοντας τις πραγματικές πληροφορίες. Πως το ποσό που λάβαμε είναι 7.000 ευρώ και όχι 18.000 και πως είναι μια επιχορήγηση για το μοναδικό ευρωπαϊκό project λογοτεχνικών διαμονών για νέους λογοτέχνες στη χώρα μας, που βαθμολογήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με πολύ υψηλή βαθμολογία και συγχρηματοδοτήθηκε και από την Creative Europe.

Μάλιστα, αναφέραμε και τι θα πληρώσουμε με τα λεφτά που λάβαμε: μισθούς λογοτεχνών και μεταφραστών, αεροπορικά εισιτήρια, καθώς και έκδοση μιας ανθολογίας με έργα των συμμετεχόντων. Λίγες ώρες μετά, βλέπω πως ο κ. Βασιλάκης είχε αναδημοσιεύσει στην Athens Review of Books άρθρο του κ. Θεοδωρόπουλου στην «Καθημερινή», το οποίο αναπαρήγαγε τις ίδιες ψευδείς πληροφορίες. Επειτα από αυτή την εξέλιξη, αντί να στείλουμε μόνο στον κ. Βασιλάκη e-mail, στείλαμε και στην «Καθημερινή» και στον κ. Θεοδωρόπουλο και τους ζητήσαμε να κατεβάσουν από το διαδίκτυο τα συκοφαντικά άρθρα τους και να ζητήσουν συγγνώμη για τη συκοφαντική δυσφήμησή μας, καθώς θεωρήσαμε πως οι ενέργειές τους αντιβαίνουν τον νόμο.

● Το έκαναν;

Ούτε απέσυραν τα άρθρα τους ούτε ζήτησαν συγγνώμη ούτε αντιπρότειναν να στείλουμε στα ΜΜΕ τους κάποια επιστολή. Αντιθέτως, λάβαμε email από τον κ. Βασιλάκη που με ένα πραγματικά απαξιωτικό ύφος και περιεχόμενο, μας εξηγούσε πως δεν μας ξέρει καν, πως του τραβήξαμε την προσοχή από το όνομά μας και πως στόχος του δεν είμαστε εμείς αλλά ο κύριος Γιατρoμανωλάκης, ο υπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού.

● Απίστευτη επιστολή...

Δημοσιεύσαμε αυτή την επιστολή, γιατί πραγματικά δεν γνωρίζουμε τι είναι πιο ανατριχιαστικό. Το ύφος του; Το ότι λίγο ή πολύ μας ζητά να σιωπήσουμε, να γίνουμε το εξιλαστήριο θύμα και να υπηρετήσουμε και εμείς σαν αμνοί τον σκοπό του; ‘Η το ότι δεν μας ξέρει η υψηλότητά του ισοδυναμεί με καταδίκη και μας αξίζει να συκοφαντηθούμε δημόσια με ψεύδη και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς;

● Και μετά έρχεται ο Γιώργος Παπαχρήστος.

Επειτα από αυτή την εξέλιξη, ο κ. Βασιλάκης αναδημοσιεύει, πάλι στη σελίδα του fb της Athens Review of Books, άρθρο του κ. Παπαχρήστου από «ΤΑ ΝΕΑ», που αναπαράγει το ίδιο περιεχόμενο, με διορθωμένο το ποσό της επιχορήγησης. Με το τρίτο άρθρο ήμασταν σίγουροι πως πρόκειται για οργανωμένη επίθεση.

Την ίδια ώρα που γραφόταν επιστολή αλληλεγγύης από τους συνεργάτες μας στο εξωτερικό και ψάχναμε μέσο που θα τη φιλοξενούσε, ο κ. Γιατρομανωλάκης, με επιστολή του στην «Καθημερινή», απάντησε σε όλα τα ερωτήματά τους και μεταξύ αυτών γιατί αξίζαμε την επιχορήγηση των 7.000 και όχι 18.000 ευρώ και πως φυσικά δεν επιχορηγηθήκαμε για τσίπουρα και μεζέδες. Ας γίνει η υπόθεσή μας άλλη μια αφορμή για μια δημόσια συζήτηση για το επίπεδο της δημοσιογραφίας σήμερα στην Ελλάδα.

● Πώς δραστηριοποιείται η Θράκα;

Εδώ και περίπου 9 χρόνια, η «ΑΜΚΕ Θράκα» διατηρεί ιστότοπο thraca.gr, στον οποίο σε σχεδόν καθημερινή βάση δημοσιεύει ανέκδοτα ποιήματα Ελλήνων λογοτεχνών, διηγήματα, κριτικές, συνεντεύξεις καλλιτεχνών, δοκίμια, καθώς και μεταφράσεις ξενόγλωσσης λογοτεχνίας.

Παράλληλα, εκδίδει έντυπο περιοδικό με διαφορετική ύλη από το διαδικτυακό, με κύριο στόχο την προβολή νέων λογοτεχνών και την ανάδειξη νέων φωνών στην ελληνική λογοτεχνία. Πολλοί αξιόλογοι και βραβευμένοι νέοι λογοτέχνες έχουν συνεργαστεί μαζί μας. Στα 9 χρόνια λειτουργίας της, η Θράκα έχει οργανώσει στη Λάρισα, την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας περισσότερες από 200 εκδηλώσεις που αφορούν το βιβλίο και τον πολιτισμό και έχει προωθήσει έργα πολλών Ελλήνων ποιητών στο εξωτερικό.

Και έχει φέρει σε επαφή Ελληνες και ξένους ποιητές με τους μαθητές γυμνασίων και λυκείων της Λάρισας. Τα 2 μεγάλα της projects είναι το Πανθεσσαλικό Φεστιβάλ Ποίησης (Thessalian Poetry Festival) και το Ευρωπαϊκό Project λογοτεχνικών διαμονών Ulysses Shelter (Το καταφύγιο του Οδυσσέα).

● Τι κατά τη γνώμη σας ενόχλησε ένα κομμάτι του Τύπου, ώστε να λειτουργήσει έτσι;

Πιστεύω πως έπαιξε τεράστιο ρόλο ότι η δράση μας έχει ως βάση μια πόλη της περιφέρειας, τη Λάρισα. Θεωρώ πως αδυνατούν να πιστέψουν ότι μπορεί να παραχθεί πολιτισμός υψηλής ποιότητας στην περιφέρεια. Στην υπόθεσή μας φάνηκε η νοσηρότητα στη δημόσια συζήτηση γύρω από τον πολιτισμό. Δεν γνωρίζουν ή δεν τους νοιάζει πως ενημερώνουν με ψεύδη χιλιάδες ανθρώπους; Πώς έγινε κι η συκοφαντία σήμερα έχει αντικαταστήσει τον κριτικό λόγο;


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Χρηματιστήριο: Πτώση 0,57% με 37,68 εκατ. ευρώ ο τζίρος

Η αγορά είχε συμπληρώσει έξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, στη διάρκεια των οποίων ο βασικός χρηματιστηριακός …