Handelsblatt: Η Ελλάδα πρωταθλήτρια ανάπτυξης μετά την πανδημία;

Για μία ακόμη φορά η Handelsblatt  επισημαίνει ότι τον ευεργετικό ρόλο του Ταμείου Ανάκαμψης για την ελληνική οικονομία και σημειώνει: «Η κυβέρνηση θέλει να αξιοποιήσει το Ταμείο Ανάκαμψης, ώστε να αποκτήσει ευρύτερη βάση η οικονομία, η οποία σήμερα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό. Η διαφοροποίηση αφορά κλάδους, τους οποίους μέχρι σήμερα δεν θα συνδέαμε με την Ελλάδα: πληροφορική, φαρμακευτική βιομηχανία, logistics, ενέργεια. ‘Greece 2.0' ονομάζεται το επενδυτικό πρόγραμμα που θέλει να υλοποιήσει η κυβέρνηση της Αθήνας με χρήματα από τις Βρυξέλλες. Στις 13 Ιουλίου οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ενέκριναν το ελληνικό σχέδιο. ‘Ιστορική στιγμή για την Ελλάδα, τώρα αρχίζει η σκληρή δουλειά', σχολίαζε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μέσω Twitter».

Προς το παρόν όμως, τονίζει η γερμανική εφημερίδα, η Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίσει άλλες προκλήσεις: «Η πανδημία δεν έχει παρέλθει. Έπληξε την Ελλάδα σε μία στιγμή ιδιαίτερα δυσμενή. Η χώρα μόλις είχε αρχίσει να υπερβαίνει τη δεκαετή κρίση χρέους και τη μεγαλύτερη ύφεση στη μεταπολεμική ιστορία της, αλλά ο ιός προκάλεσε νέα κατάρρευση. Το 2020 το ελληνικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 8,2%. Τώρα αρχίζει πάλι να ανακάμπτει. Παρά την πανδημία η ελληνική οικονομία είχε ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους».

Μεταξύ άλλων, την εκτίμησή του για την ελληνική οικονομία παραθέτει ο Χόλγκερ Σμίντλινγκ, επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας Barenberg Bank: «Η εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών είναι μάλλον υψηλή. Οι προοπτικές ανάπτυξης θα είναι πολύ καλές μόλις περάσει o τρόμος της πανδημίας και εξομαλυνθεί η τουριστική κίνηση».
 

Πηγή: DW - Γιάννης Παπαδημητρίου


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΥΠΕΘΟ: Οι πέντε βασικές προτεραιότητες για το 2025

Αναμένεται να περιλαμβάνονται στον «μπλε φάκελο» με τις προτεραιότητες ανά υπουργείο για το επόμενο έτος …