Ενόχληση στην Άγκυρα για την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας

(Turkish Foreign Ministry via AP, Pool)

Η Άγκυρα αντιδρά στην απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την περαιτέρω επαναλειτουργία τμήματος της περιφραγμένης περιοχής των Βαρωσίων επιμένοντας στις προκλήσεις.

Έντονη ήταν η αντίδραση της Τουρκίας στην απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η οποία εκφράζει την πλήρη καταδίκη της για το άνοιγμα των Βαρωσίων. Το Σ.Α., την Παρακευή, καταδίκασε ρητά τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τις «μονομερείς ενέργειές του» ενώ παράλληλα ζήτησε «την άμεση αντιστροφή αυτής της πορείας δράσης και των μέτρων που έχουν ληφθεί».

Η Άγκυρα δεν έκρυψε την οργή της με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών να σημειώνει ότι η δεν αποδέχεται την απόφαση, καθώς βασίζεται στη «μαύρη προπαγάνδα» των Ελλήνων και των Ελληνοκυπρίων για την Αμμόχωστο.

Τονίζει δε ότι η Αμμόχωστος είναι «τουρκοκυπριακό έδαφος της ΤΔΒΚ» και το άνοιγμα των Βαρωσίων ήταν «μια κίνηση καλής θέλησης από την πλευρά των Τουρκοκυπρίων».

Στην ανακοίνωσή του, το ΥΠ.ΕΞ. της Τουρκίας, επιτίθεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση που «παράνομα έκανε δεκτή ως μέλος την Ελληνοκυπριακή πλευρά» και «χωρίς ντροπή παραδέχθηκε ότι ήταν πολιτική απόφαση». Χαρακτηρίζει «ντροπή» την προσπαθεία να κάνει στην Τουρκία «μαθήματα δικαίου» και καλεί τη διεθνή κοινότητα «να βάλει ένα τέλος στις αδικίες κατά του Τουρκοκυπριακού λαού (...)».

Δήλωση του προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας

© Joaquin Ossorio Castillo | Dreamstime.com

Το Συμβούλιο Ασφαλείας επιβεβαιώνει τη δήλωση του Προέδρου του της 9ης Οκτωβρίου 2020 (S/PRST/2020/9) σχετικά με τα Βαρώσια.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας επιβεβαιώνει εκ νέου το καθεστώς των Βαρωσίων, όπως ορίζεται σε προηγούμενες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένης της απόφασης 550 (1984) και της απόφασης 789 (1992). Το Συμβούλιο Ασφαλείας επαναλαμβάνει ότι οποιαδήποτε προσπάθεια εποικισμού οποιουδήποτε τμήματος των Βαρωσίων από άτομα διαφορετικά από τους κατοίκους του είναι απαράδεκτη και ότι δεν πρέπει να πραγματοποιηθούν ενέργειες σε σχέση με τα Βαρώσια που δεν είναι σύμφωνες με τα ψηφίσματά του.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας καταδικάζει την ανακοίνωση στην Κύπρο από τους Τούρκους και Τουρκοκύπριους ηγέτες στις 20 Ιουλίου 2021 για την περαιτέρω επαναλειτουργία ενός τμήματος της περιφραγμένης περιοχής των Βαρωσίων. Το Συμβούλιο Ασφαλείας εκφράζει τη βαθιά του λύπη σχετικά με αυτές τις μονομερείς ενέργειες που έρχονται σε αντίθεση με προηγούμενα ψηφίσματα και δηλώσεις του.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας ζητεί την άμεση αντιστροφή αυτής της πορείας δράσης και την αντιστροφή όλων των μέτρων που έχουν ληφθεί για τα Βαρώσια από τον Οκτώβριο του 2020. Το Συμβούλιο Ασφαλείας υπογραμμίζει την ανάγκη να αποφευχθούν περαιτέρω μονομερείς ενέργειες που δεν είναι σύμφωνες με τα ψηφίσματά του και που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις στο νησί και να βλάψουν τις προοπτικές για μια διευθέτηση.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας υπογραμμίζει τη σημασία του πλήρους σεβασμού και της εφαρμογής των αποφάσεών του, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς των Βαρωσίων στη διοίκηση του ΟΗΕ, και του σεβασμού της ελευθερίας μετακίνησης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας επαναβεβαιώνει τη δέσμευσή του για μια διαρκή, συνολική και δίκαιη διευθέτηση σύμφωνα με τις επιθυμίες του κυπριακού λαού και με βάση μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, και την υποστήριξή του στις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας θα παραμείνει επιφορτισμένο με το θέμα.

Σε προεδρική δήλωση (έγγραφο S/PRST/2021/13) που παρουσίασε η Γαλλία, -που προεδρεύει του Συμβουλίου για τον μήνα Ιούλιο-, το 15μελές όργανο επανέλαβε ότι οποιαδήποτε απόπειρα διευθέτησης οποιουδήποτε μέρους των Βαρωσίων από ανθρώπους εκτός των κατοίκων τους είναι απαράδεκτη. Εξέφρασε τη λύπη του γι αυτές τις μονομερείς ενέργειες που έρχονται σε αντίθεση με προηγούμενα ψηφίσματα και δηλώσεις του Συμβουλίου.

Το Συμβούλιο τόνισε τη σημασία του πλήρους σεβασμού και της εφαρμογής των ψηφισμάτων του, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς των Βαρωσίων στη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών και του σεβασμού της ελεύθερης κυκλοφορίας της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNFICYP).

Περαιτέρω από το κείμενο, το Συμβούλιο επιβεβαίωσε τη δέσμευσή του για μια διαρκή, περιεκτική και δίκαιη διευθέτηση, σύμφωνα με τις επιθυμίες του κυπριακού λαού και βασισμένη σε μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου.

Ικανοποίηση στην Αθήνα

Στο μεταξύ, στην Αθήνα, δεν κρύβουν την ικανοποίηση τους για την δήλωση του προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας επισημαίνοντας πως για πρώτη φορά υπάρχει ρητή αναφορά σε καταδίκη των εξαγγελιών αυτών, και όχι απλώς έκφραση «βαθιάς ανησυχίας».

Ακόμα, υπάρχει ικανοποίηση για το γεγονός πως το Συμβούλιο Ασφαλείας επαναβεβαιώνει τη δέσμευσή του «για μια διαρκή, συνολική και δίκαιη διευθέτηση σύμφωνα με τις επιθυμίες του κυπριακού λαού και με βάση μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, και την υποστήριξή του στις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα».

Στο άκουσμα της απόφασης, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε πως το άνοιγμα των Βαρωσίων δεν παραβιάζει ούτε δικαιώματα ιδιοκτησίας ούτε τα ψηφίσματα ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ούτε το διεθνές δίκαιο.


► Αθήνα και Λευκωσία μετά και τις τελευταίες εξελίξεις συνεχίζουν τον συντονισμό τους προκειμένου το ζήτημα να τεθεί και στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

myNAT: To νέο app για τους ναυτικούς

Η εφαρμογή είναι ιδιαίτερα χρήσιμη, τόσο για τους νέους ναυτικούς που ξεκίνησαν την καριέρα τους …