Κορυφώνεται ο καύσωνας, αγωνία για πυρκαγιές και διακοπές ρεύματος

Έντονο προβληματισμό, τόσο στους πολίτες όσο και στις αρμόδιες αρχές, δημιουργεί η αναμενόμενη περαιτέρω άνοδος της θερμοκρασίας, καθώς ο παρατεταμένος καύσωνας σε όλη τη χώρα έχει ήδη προκαλέσει σοβαρά προβλήματα. 

Σύμφωνα με το meteo, από τη Δευτέρα η τροφοδότηση θερμών αερίων μαζών από την Αφρική αναμένεται να ενταθεί. Έτσι η θερμοκρασία θα παρουσιάσει περαιτέρω αισθητή άνοδο και μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη θα επικρατήσουν συνθήκες ακραίου καύσωνα, οι οποίες θα είναι πολύ δυσμενείς για τον πληθυσμό και συστήνεται ιδιαίτερη προσοχή.

Οι μέγιστες που αναμένονται θα είναι της τάξης των 43-45 βαθμών κατά μέσο όρο, ενώ σε τοπικό επίπεδο, λόγω του αναγλύφου της χώρας και των μεταβολών της διεύθυνσης του ανέμου, οι μέγιστες ενδέχεται να φτάσουν τους 46-47 βαθμούς Κελσίου.

Η πρόγνωση του καιρού για τη Δευτέρα

Σύμφωνα με το meteo, τη Δευτέρα 2 Αυγούστου 2021 σε ολόκληρη τη χώρα θα επικρατήσει ισχυρός καύσωνας, ενώ σε πού υψηλά επίπεδα θα διατηρηθούν οι θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της νύχτας, ιδιαίτερα στα αστικά κέντρο όπου το αίσθημα δυσφορίας θα είναι πολύ έντονο.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί, στη Βόρεια Ελλάδα από 16 έως 41-43 βαθμούς, στην Ήπειρο και στη Θεσσαλία από 19 έως 44-45, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 22 έως 43-45 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 22 έως 42-43, στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από 22 έως 40 βαθμούς, ενώ στα Δωδεκάνησα και στο Ανατολικό Αιγαίο οι μέγιστες θα φτάσουν τοπικά στους 42-43 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν γενικά βορειοδυτικοί με εντάσεις έως 5 Μποφόρ και στο Νότιο Αιγαίο έως 6 Μποφόρ.

Στην Αττική περιμένουμε συνθήκες καύσωνα. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 31 έως 42-43 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε συνθήκες καύσωνα. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι με εντάσεις 3-4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία στην πόλη της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 28 έως 40 βαθμούς.

Συνεχή τα πύρινα μέτωπα 

Εκατοντάδες πυρκαγιές ξέσπασαν τις τελευταίες ημέρες σε πολλές περιοχές της χώρας, με τις υψηλές θερμοκρασίες να συντελούν στην εξάπλωση των πύρινων μετώπων. Μια μεγάλη φωτιά εκδηλώθηκε το Σάββατο στη Ζήρια Αχαΐας που γρήγορα πήρε μεγάλες διαστάσεις. Πέρα από τις μεγάλες καταστροφές σε δασικές εκτάσεις, η πυρκαγιά έκαψε δεκάδες σπίτια, ενώ 16 άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα. Μεγάλες φωτιές ξέσπασαν και την Κυριακή σε Ρόδο, Αγρίνιο, Φάρσαλα και Σουφλί, με εκκενώσεις οικισμών και εκτεταμένες ζημιές. 

Μοιραία, ο φόβος των αρχών είναι για την πιθανότητα εκδήλωσης εκτεταμένων πύρινων μετώπων που μπορεί να εξαπλωθούν ταυτόχρονα σε διάφορες περιοχές της χώρας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κατάσβεσή τους από τις δυνάμεις της πυροσβεστικής. 

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για τη Δευτέρα προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (ΠΕ Έβρου, ΠΕ Καβάλας)
  • Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ Σερρών, ΠΕ Θεσσαλονίκης, ΠΕ Χαλκιδικής)
  • Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Λάρισας, ΠΕ Μαγνησίας)
  • Περιφέρεια Ιονίων Νήσων
  • Περιφέρεια Ηπείρου (ΠΕ Θεσπρωτίας, ΠΕ Πρέβεζας, ΠΕ Άρτας)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φωκίδας)
  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος
  • Περιφέρεια Κρήτης
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου, ΠΕ Καρπάθου-Κάσου, ΠΕ Κω, ΠΕ Καλύμνου )

Διακοπές ρεύματος

Εξάλλου, τις τελευταίες ημέρες έχουν παρατηρηθεί διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, ακόμα και σε περιοχές της Αθήνας. Οι διακοπές αυτές οφείλονται και στις αυξημένες ανάγκες σε ηλεκτρικό ρεύμα λόγω κυρίως της χρήσης των κλιματιστικών.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξέφρασε ήδη την ανησυχία του για τις επόμενες ημέρες, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «οι συνθήκες για το ηλεκτρικό σύστημα είναι πρωτοφανείς, καθώς η κατανάλωση τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανέλθει σε επίπεδα ρεκόρ λόγω των ιδιαίτερα υψηλών θερμοκρασιών».

Εκτός από τις συστάσεις προς τους πολίτες (π.χ. για αποφυγή χρήσης των ηλεκτροβόρων συσκευών κατά τις ώρες αιχμής), αποφασίστηκε σύσκεψη το πρωί της Δευτέρας, με αντικείμενο την επάρκεια του ηλεκτρικού συστήματος. Η σύσκεψη θα γίνει υπό τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, παρουσία του προέδρου της ΡΑΕ Αθ. Δραγούμα, των διευθυνόντων συμβούλων του ΑΔΜΗΕ, του ΔΕΔΔΗΕ και της ΔΕΗ, αλλά και υψηλόβαθμων στελεχών των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.  

Ημίμετρα στο «και πέντε» από την κυβέρνηση

Κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν εκφράσει εδώ και αρκετές ημέρες την ανησυχία τους για το κύμα καύσωνα, καταθέτοντας μάλιστα και σχετικές προτάσεις. 

Η κυβέρνηση, αφού πρώτα ειρωνεύτηκε τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στη συνέχεια προχώρησε στην ανακοίνωση μέτρων, με σχετική εγκύκλιο από τα αρμόδια υπουργεία. Ωστόσο, ορισμένα από τα μέτρα στηρίζονται απλώς στην ατομική ευθύνη των πολιτών, ενώ άλλα συγκρούονται με την κοινή λογική, όταν για παράδειγμα γίνεται λόγος για μείωση της απασχόλησης ή παύση εργασιών σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους όπως είναι τα μηχανοστάσια, χυτήρια, υαλουργεία, κεραμοποιεία, ναυπηγικές εργασίες κ.λπ. μεταξύ των ωρών 12.00-16.00. 

► Υπενθυμίζονται τα μέτρα της κυβέρνησης: 

Η ανακοίνωση με τα μέτρα του υπουργείου Εργασίας

Για την προστασία των εργαζομένων ενόψει της πολυήμερης επικράτησης υψηλών θερμοκρασιών στη χώρα μας και την αποφυγή φαινομένων θερμικής καταπόνησης υπό συνθήκες καύσωνα, το Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και η Γενική Γραμματεία Εργασίας καλούν τους εργοδότες να προβούν τόσο στη λήψη των απαραίτητων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, όσο και σε μείωση απασχόλησης ή/και παύση εργασιών κατά τις ώρες θερμοκρασιακής αιχμής (12.00 – 16.00), όπου αυτό κριθεί, κατά περίπτωση, απαραίτητο. 

Παράλληλα, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας εντατικοποιεί την περίοδο αυτή τους στοχευμένους ελέγχους σε εργασιακούς χώρους, σύμφωνα με την επισυναπτόμενη υπ’ αριθμ. 56738/30.07.2021 εγκύκλιο, και σε συνέχεια της από 22 Ιουνίου 2021 σχετικής εγκυκλίου (αριθ.πρωτ. 41935), με έμφαση σε υπαίθριες εργασίες (π.χ. οικοδομές, οδικά και άλλα τεχνικά έργα), σε εργασίες σε στεγασμένους χώρους όπου λόγω της φύσης των παραγωγικών διαδικασιών μπορεί να υπάρχει επί πλέον θερμική καταπόνηση από υψηλές τιμές θερμοκρασίας-υγρασίας και ακτινοβολούμενη θερμότητα (π.χ. σε χυτήρια, μεταλλουργίες, βιομηχανίες πλαστικών, μαγειρεία κ.α.), καθώς και σε χειρωνακτικές εργασίες (π.χ. μεταφορά βαρέων αντικειμένων, οικοδομικών υλικών). Σε κάθε περίπτωση, εφιστάται η προσοχή για εργαζόμενους που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου (πίνακας). 

Ειδικότερα συστήνονται: 

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΙΚΗΣ ΚΑΤΑΠΟΝΗΣΗΣ 

  • Οργάνωση του χρόνου εργασίας με προγραμματισμό διαλειμμάτων κατάλληλης διάρκειας για τη μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων. 
  • Προγραμματισμός των εργασιών που συνεπάγονται υψηλή θερμική καταπόνηση των εργαζομένων, κατά το δυνατόν, σε ώρες εκτός θερμοκρασιακών αιχμών. 
  • Μείωση της απασχόλησης ή παύση εργασιών σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους όπως είναι τα μηχανοστάσια, χυτήρια, υαλουργεία, κεραμοποιεία, ναυπηγικές εργασίες κ.λπ. μεταξύ των ωρών 12.00-16.00. 
  • Διαμόρφωση κυλικείων, ή άλλων κατάλληλων χώρων για το χρόνο διαλείμματος. Οι χώροι αυτοί, ανάλογα με τις αντικειμενικές ανάγκες και δυνατότητες, να εξοπλίζονται με σύστημα κλιματισμού. Οι χώροι αυτοί θα επιλεγούν μετά από συνεργασία του εργοδότη και του Τεχνικού Ασφάλειας, Ιατρού Εργασίας και μελών ΕΥΑΕ και όπου δεν υπάρχουν των εκπροσώπων των εργαζομένων. 
  • Παροχή πόσιμου δροσερού νερού σε θερμοκρασία 10 -15 °C. 

ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΥΠΑΙΘΡΙΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ 

  • Τα μέτρα που μπορεί να ληφθούν για να αντιμετωπιστεί τυχόν θερμική καταπόνηση των εργαζομένων περιλαμβάνουν: 
  • Χορήγηση και χρήση κατάλληλου καλύμματος κεφαλής όπου δεν προβλέπεται χρήση κράνους προστασίας, καθώς και προστατευτικών μέσων δέρματος. 
  • Διαμόρφωση / επιλογή σκιερού μέρους για διαλείμματα. 
  • Διαμόρφωση / επιλογή σκιερού μέρους ή κατασκευή κατάλληλων στεγάστρων για την εκτέλεση των εργασιών, όπου αυτό είναι δυνατόν. 
  • Προγραμματισμός των εργασιών έτσι ώστε οι πλέον επιβαρυμένες (π.χ. εργασίες ασφαλτόστρωσης) να γίνονται τις ώρες που οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες. 
  • Μείωση της απασχόλησης ή/και παύση εργασιών κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ των ωρών 12.00-16.00 
  • Χορήγηση πόσιμου δροσερού νερού (10-15 °C). 

Η εγκύκλιος του υπουργείου και της Γενικής Γραμματείας Εργασίας

Εγκύκλιος υπουργείου Εσωτερικών

Εγκύκλιο εξέδωσε και το υπουργείο Εσωτερικών  τόσο για την προστασία των εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα που εμπίπτουν στις ευπαθείς ομάδες, όσο και για την αδιάλειπτη λειτουργία των υπηρεσιών.

Με την εγκύκλιο ορίζεται πως για όσες ημέρες διαρκεί ο καύσωνας θεωρείται δικαιολογημένη η μη προσέλευση στην υπηρεσία των υπαλλήλων εκείνων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, ήτοι:

  • Άτομα με χρόνια καρδιολογικά & αναπνευστικά νοσήματα
  • Καρκινοπαθείς που κάνουν θεραπεία
  • Άτομα με σοβαρά νευρολογικά νοσήματα, σκλήρυνση κατά πλάκας, επιληψία.
  • Άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, νεφρική ανεπάρκεια, συστηματικό ερυθηματώδη
  • λύκο, ρευματοειδή αρθρίτιδα.
  • Έγκυοι

Σε κάθε περίπτωση. αναφέρει η εγκύκλιος, οι αρμόδιες Διευθύνσεις Προσωπικού και οι οικείοι προϊστάμενοι λαμβάνοντας υπόψη και τη φύση των καθηκόντων των υπαλλήλων αλλά και τις συνθήκες του τόπου παροχής εργασίας (εσωτερικός ή εξωτερικός χώρος, κλιματισμός κ.ά) μπορούν επίσης να επιτρέπουν την πρόωρη αποχώρηση των υπαλλήλων εφόσον κρίνουν ότι υφίσταται θέμα υγείας και ασφάλειας λόγω των ειδικών συνθηκών καύσωνα.

Επίσης, «σε κάθε περίπτωση, όλες οι δημόσιες υπηρεσίες και οι φορείς του Δημοσίου οφείλουν να παρέχουν αδιαλείπτως τις υπηρεσίες τους στους πολίτες και να μεριμνούν για την εύρυθμη λειτουργία τους».

 


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Αντέχει η ΕΕ νέα διεύρυνση προς τα ανατολικά;

Ο πόλεμος στην Ουκρανία θέτει ξανά στην ευρωπαϊκή ατζέντα το ζήτημα της διεύρυνσης, 20 χρόνια …