Άλλη μια νύχτα τρόμου στα πύρινα μέτωπα

Ώρες αγωνίας για τους κατοίκους στις φλεγόμενες περιοχές • Συνεχείς οι αναζωπυρώσεις, ανυπολόγιστες οι καταστροφές • Νεκρός δασοπυροσβέστης.

Η ανεξέλεγκτη πορεία των πυρκαγιών, η περαιτέρω εξάπλωση των μετώπων, οι συνεχείς αναζωπυρώσεις, οι πολλές εκκενώσεις οικισμών και οι εκτεταμένες καταστροφές σε κτίρια, καλλιέργειες και δάση, αποτελούν τα κυριότερα χαρακτηριστικά της πύρινης λαίλαπας που κατακαίει τη χώρα. 

Καθώς η νύχτα προχωρά, μεγάλη είναι η αγωνία των κατοίκων, πολλοί από τους οποίους έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια και τις περιουσίες τους, μετά τις συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας για εκκενώσεις οικισμών. Διά θαλάσσης απομακρύνθηκαν από τη Λίμνη Ευβοίας οι κάτοικοι, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στην Αιδηψό.

AP Photo/Petros Karadjias

Για ακόμα ένα βράδυ, λοιπόν, οι επίγειες δυνάμεις κατάσβεσης δίνουν μάχη για να «κρατήσουν» όσο μπορούν τα πύρινα μέτωπα και να μην εξαπλωθούν περαιτέρω, εκμεταλλευόμενες και τους ασθενείς ανέμους που πνέουν κατά τόπους. Στόχος είναι με το πρώτο φως του ήλιου να επιστρέψουν τα εναέρια μέσα και να περιορίσουν τις πυρκαγιές, θέτοντάς τις υπό έλεγχο.

Ωστόσο, μέχρι τώρα η εικόνα είναι διαφορετική, καθώς τα μεγάλα μέτωπα σε Αττική, Εύβοια και Πελοπόννησο συνέχισαν (και) την Παρασκευή να εξαπλώνονται περαιτέρω, προκαλώντας ανυπολόγιστες ζημιές σε κατοικίες, επιχειρήσεις και στον φυσικό πλούτο της χώρας. Επίσης για άλλη μια μέρα συνεχίστηκαν οι δραματικές εκκλήσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης και των κατοίκων για περισσότερες δυνάμεις κατάσβεσης (κυρίως εναέρια μέσα), προκειμένου να περιοριστούν τα μέτωπα – χωρίς όμως αποτέλεσμα, τις περισσότερες φορές. 

Αργά το βράδυ της Παρασκευής 64 πυρκαγιές ήταν «ανοιχτές», με τις σημαντικότερες να λαμβάνουν χώρα σε Αττική, Εύβοια, Ηλεία, Μεσσηνία, Μάνη, Τολοφώνα Φωκίδας, Φθιώτιδα,  Κρήτη, και Γρεβενά.

→ Δείτε τη live ενημέρωση της efsyn.gr.

Πρώτος νεκρός, συλλήψεις και διακοπές ρεύματος

Την Παρασκευή κατέληξε έπειτα από σοβαρά τραύματα, ένας 38χρονος εθελοντής δασοπυροσβέσης που συμμετείχε στις προσπάθειες κατάσβεσης στην Ιπποκράτειο Πολιτεία. Είχε μεταφερθεί σε κρίσιμη κατάσταση στο ΚΑΤ καθώς είχε τραυματιστεί στο κεφάλι στη διάρκεια ατυχήματος. Σύμφωνα με ανακοίνωση του νοσοκομείου ΚΑΤ, ο άνδρας διακομίστηκε στις 14.00 διακομίστηκε με το ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο ΚΑΤ, με χτύπημα στο κεφάλι με μη ανιχνεύσιμα ζωτικά σημεία, από πτώση στύλου της ΔΕΗ, σύμφωνα με μαρτυρίες παρευρισκομένων.

Μέσα σε όλα αυτά, έγιναν τρεις συλλήψεις υπόπτων για εμπρησμό, στη Φωκίδα, στην Αττική και στην Καλαμάτα. Στην Αττική η σύλληψη αφορά πρόθεση εμπρησμού και στην Καλαμάτα πρόθεση κατά εξακολούθηση, με επιβεβαιωμένες τουλάχιστον 3 περιπτώσεις για το ίδιο άτομο, που αναμένεται να οδηγηθεί στην αντεισαγγελέα Πρωτόδικων Καλαμάτας.

Παράλληλα, δεκάδες περιοχές σε όλη τη χώρα βρίσκονται χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, να χαρακτηρίζει απολύτως απαραίτητες τις διακοπές ρεύματος στις οποίες προχώρησε ο ΔΕΔΔΗΕ στην Αττική, σημειώνοντας πως με τις φωτιές «δοκιμάζονται οι αντοχές των υποδομών».

Οι εξελίξεις στα μεγάλα πύρινα μέτωπα

Αττική: Προς Ωρωπό το μέτωπο της Μαλακάσας

Συνεχίζει να μαίνεται η πύρινη λαίλαπα στην Αττική, με τα μεγάλα μέτωπα προς Μαλακάσα και Πάρνηθα να εξαπλώνονται αποτεφρώνοντας δάση και περιουσίες, τις οποίες εγκαταλείπουν έγκαιρα οι ιδιοκτήτες τους υπό την πίεση των Αρχών, προκειμένου να μην κινδυνεύσει η ζωή τους. Το τεράστιο μέτωπο με κατεύθυνση τη Μαλακάσα πέρασε αργά τη νύχτα την εθνική, στον κόμβο Μαρκοπούλου, με πορεία προς τον Ωρωπό μέσα από την πυκνή πευκόφυτη έκταση της περιοχής.

Με εισήγηση της Πυροσβεστικής, ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Θαν. Αυγερινός εξέδωσε εντολή εκκένωσης των οικισμών Μαρκόπουλο Ωρωπού, Μήλεσι, Μπάφι, Μαυροσουβάλα και Λεβίσι. «Πρόκειται για πολύ δύσκολη νύχτα. Επιχειρούμε με όλες μας τις δυνάμεις και προσπαθούμε το καλύτερο. Στο μέτρο του δυνατού συνδράμοντας την Πυροσβεστική όπου κι όταν μας ζητηθεί» επισημαίνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο ίδιος.

Ειδικότερα, οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν καταβάλλοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες να ανακόψουν την πορεία της, χωρίς ιδιαίτερη ευκολία λόγω του δύσβατου της περιοχής. Η φωτιά καίει σε χαράδρα πλησίον της εθνικής με αργή πορεία λόγω της άπνοιας, με τον δήμαρχο Ωρωπού Γιώργο Γιασημάκη να ζητάει ενίσχυση των δυνάμεων πυρόσβεσης για να ανακοπεί η πορεία της πριν ξεφύγει προς τον Ωρωπό.

Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κόκκαλης, εξέφρασε έντονη ανησυχία για τη δυσμενή αυτή εξέλιξη τονίζοντας: «Πρέπει να έρθουν εδώ το πρωί, άμεσα τα εναέρια μέσα». Ο αντιπεριφερειάρχης λίγο νωρίτερα, κατά την αποχώρηση των εναέριων μέσων με την έλευση της νύχτας, συντόνισε τη διανομή των οχημάτων της Περιφέρειας ανάλογα με τα αιτήματα του Πυροσβεστικού Σώματος. Τα μηχανήματα, υδροφόρες και σκαπτικά μηχανήματα έργου (ερπυστριοφόρα, φορτωτήρες, μπουλντόζες), καθώς και τα μικρά πυροσβεστικά, διατίθενται ανάλογα με τις ανάγκες, είτε για να εφοδιάσουν με νερό τα πυροσβεστικά οχήματα είτε για να διανοίξουν δρόμους ως αντιπυρικές ζώνες.

Παραθέτοντας τη συνολική εικόνα των πυρκαγιών, αναφέρθηκε ειδικότερα αρχικά σ' αυτή που εκδηλώθηκε το απόγευμα στα Άνω Λιόσια, στην παλιά χωματερή, σε δασική περιοχή της Πετρούπολης, αλλά και σ' αυτή που εκδηλώθηκε στο Πεδίον του Άρεως και σβήστηκε άμεσα με την επέμβαση «υδροφόρας της Περιφέρειας η οποία παραμένει στο κέντρο της Αθήνας». Επίσης, αναφέρθηκε στην πυρκαγιά με κατεύθυνση τη λίμνη του Μαραθώνα, η οποία απλώνεται σε δύο μέτωπα: Στο Πευκόφυτο και τις εγκαταστάσεις της ΕΥΔΑΠ, δίπλα στις Αφίδνες.

Επίσης, έκανε λόγο για αναζωπυρωμένο μέτωπο στη Βαρυμπόμπη, όπου από νωρίς οι κάτοικοι της, όπως και των Θρακομακεδόνων, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν εκ νέου τις εστίες τους. Οι φλόγες είχαν φτάσει στις αυλές του ΒΑ οικισμού της Βαρυμπόμπης και στα βορεινά σπίτια των Θρακομακεδόνων, ενώ οι δυνάμεις πυρόσβεσης σε μια ύστατη προσπάθεια επιχειρούσαν να την ελέγξουν με τη δημιουργία αντιπυρικής ζώνης περιμετρικά των οικισμών, για να ανακόψουν την πορεία του μετώπου που κατεβαίνει από την Πάρνηθα. Ωστόσο, η άπνοια και το θερμικό φορτίο της πυρκαγιάς οδηγεί το μέτωπο ανοδικά στις παρυφές του βουνού, με την ελπίδα όλων να μην κατευθυνθεί προς Χασιά ή άλλες κατοικημένες περιοχές.

Στην Αττική επιχειρούν 720 πυροσβέστες με 40 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 215 οχήματα, ενώ συνδράμουν 120 πυροσβέστες από Κύπρο και Γαλλία, πολυάριθμα πεζοπόρα τμήματα του Στρατού και της ΕΛ.ΑΣ., εθελοντικές ομάδες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Αττικής, αλλά και των οργανισμών της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Χωρίς τέλος η τραγωδία στην Εύβοια

Σε πλήρη εξέλιξη η πυρκαγιά στην Εύβοια, η οποία κινείται σε πολλά μέτωπα, αλλάζοντας φορά, σύμφωνα με τη διεύθυνση των ανέμων. Η φωτιά καίει σπίτια στη Λίμνη Ευβοίας, από όπου έχουν απομακρυνθεί 1.130 άτομα (οι φλόγες σταμάτησαν μόνο όταν έφτασαν στη θάλασσα), το πύρινο μέτωπο προσπέρασε το χωριό Δάφνη που έφτασε από τις Κεχριές αφού πλέον δεν είχε τίποτα να κάψει. Το χωριό Μυρτιά με τα σπίτια να έχουν παραδοθεί στις φλόγες, περιμένει πλέον ένα ακόμη μέτωπο από τη Δάφνη και τις Κεχριές.

EUROKINISSI

Στη Φαράκλα οι φλόγες επανήλθαν περισσότερο απειλητικές, σημαίνοντας συναγερμό στις πυροσβεστικές δυνάμεις, που δέχονται εκκλήσεις για βοήθεια από παντού. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, οι φλόγες μπήκαν μέσα στο χωριό Φαράκλα, με τους πυροσβέστες να προσπαθούν να προλάβουν τις καταστροφές.

Στις Ροβιές το μέτωπο της φωτιάς που κατέβηκε από το Δρυμώνα -είχε φτάσει εκεί τις προηγούμενες μέρες - «πολιορκούσε» για ώρες την περιοχή δυτικά από τις Ροβιές και μετά τα μεσάνυχτα πέρασε τον δρόμο που οδηγεί από τις Ροβιές στην Αιδηψό, που ήταν «γραμμή άμυνας» για τους πυροσβέστες και πλέον όχι μόνο κατευθύνεται προς τη θάλασσα, αλλά πήρε και ανατολική πορεία και κατευθύνεται μέσα στον οικισμό. Έχει σημάνει συναγερμός στην πυροσβεστική, με τους πυροσβέστες να επιχειρούν να προλάβουν και να περιορίσουν τις καταστροφές.

Στην περιοχή του δήμου Ιστιαίας, προληπτικές εκκενώσεις χωριών έγιναν στην πορεία της μέρας και αργά το βράδυ ανακοινώθηκαν και νέες, για προληπτικούς λόγους. Αφορούν τους οικισμούς Σίμια, Κυπαρίσσι, Βούτα και Μονοκαρυά.

Ο δήμαρχος Ιστιαίας, Γιάννης Κοτζιάς, εξήγησε ότι «γίνονται ζώνες πυροπροστασίας γύρω από τα χωριά, με όποια μέσα μπορούν να διατεθούν» και συστήνει στους πολίτες «ψυχραιμία υπομονή και αλληλεγγύη». Ωστόσο, επισημαίνει ότι τα μέσα πυρόσβεσης είναι λιγοστά. «Η επίθεση που δεχόμαστε είναι ασύμμετρη και τα μέσα πυρόσβεσης που διατίθενται είναι λίγα, περισσεύει όμως ο εθελοντισμός και η ανθρώπινη ψυχή», αναφέρει.

Στη βόρεια Εύβοια επιχειρούν 240 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 65 οχήματα, ενώ συνδρομή παρέχει ο στρατός με πεζοπόρα τμήματα, εθελοντές πυροσβέστες και η τοπική αυτοδιοίκηση με υδροφόρες και μηχανήματα έργου. 

Ηλεία: Η φωτιά μπήκε στην Αρκαδία

Ένα από τα πύρινα μέτωπα της Ηλείας πέρασε στην Αρκαδία, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, Βασίλη Γιαννόπουλο, που εξήγησε ότι «πρόκειται για το πύρινο μέτωπο που έκαιγε πυκνό δάσος στην περιοχή Νεμούτα, του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, το οποίο προχώρησε νότια και πέρασε στην περιοχή Λιβαδάκι».

Επίσης, ένα άλλο μέτωπο «βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του Ξηρόκαμπου, αφού πρώτα έγινε «διακλάδωση» της φωτιάς της Νεμούτας, με μία άλλη φωτιά, από την περιοχή της Μιράκας», εξήγησε. «Ως εκ τούτου», προσέθεσε, «οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν γύρω από τις περιοχές Ξηρόκαμπος, Βασιλάκι, Λούβρο και Άσπρα Σπίτια». Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, «σε εξέλιξη βρίσκεται μία ακόμη φωτιά στις περιοχές, Χελιδόνι, Κρυονέρι και Λάσδικας, όπου και εκεί επιχειρούν πυροσβεστικές δυνάμεις». 

Όσον αφορά τη φωτιά στην περιοχή Βαρβάσαινα, του Δήμου Πύργου, ο Βασίλης Γιαννόπουλος είπε «οι επίγειες δυνάμεις κατάφεραν να περιορίσουν το πύρινο μέτωπο, αλλά θα δώσουν μάχη με τις φλόγες καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας».

Επιχειρούν 310 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 105 οχήματα, ενώ συνδράμουν ο στρατός, εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου της τοπικής αυτοδιοίκησης.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Πρωτομαγιά: Ποιοι συμμετέχουν στην απεργία – Τι ισχύει με τα ΜΜΜ

Η ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, έχουν προκηρύξει πανελλαδική 24ωρη απεργία για την Μεγάλη Τετάρτη, 1η Μαΐου …