Δραματική μάχη στην Εύβοια να μην προχωρήσει η φωτιά

Εφιάλτης χωρίς τέλος στη βόρεια Εύβοια, με τη μεγάλη φωτιά να συνεχίζει ανεξέλεγκτη, έχοντας ήδη προκαλέσει τεράστια οικολογική καταστροφή και ζημιές σε πολλές δεκάδες σπίτια. 

Για ακόμα ένα βράδυ, επίγειες δυνάμεις κατάσβεσης, εθελοντές και κάτοικοι επιχειρούν να κρατήσουν τα πύρινα μέτωπα, ώστε να μην ξεφύγουν προς Ιστιαία και Αιδηψό, ευελπιστώντας πως με το πρώτο φως της ημέρας οι εναέριες δυνάμεις θα θέσουν τις πυρκαγιές (επιτέλους) υπό έλεγχο.

→ Δείτε τη live ενημέρωση της Δευτέρας από την efsyn.gr.

Η μεγάλη μάχη δίνεται στους Καματριάδες, καθώς υπάρχουν δύο μέτωπα που έχουν πλησιάσει επικίνδυνα και καίνε πυκνό δάσος. Για τον λόγο αυτό έχει στηθεί στην περιοχή μια ανθρώπινη αλυσίδα από εθελοντές και κατοίκους που επιχειρούν να σταματήσουν την πορεία της φωτιάς και να μην επεκταθεί, απειλώντας στη συνέχεια την Ιστιαία ή την Αιδηψό. 

Σημειώνεται ότι αυτό είναι το 7ο βράδυ που φλέγεται η Εύβοια από ανεξέλεγκτα πύρινα μέτωπα, με τις δυνάμεις κατάσβεσης να μην μπορούν να τα αναχαιτίσουν, τη στιγμή που οι κάτοικοι μάχονται για να σώσουν τα σπίτια και τις περιουσίες τους, με την πολύτιμη συνδρομή των πολλών εθελοντών που έχουν σπεύσει στην περιοχή. 

Διαρκείς είναι οι εκκλήσεις για περισσότερα εναέρια μέσα πυρόσβεσης, καθώς οι αναζωπυρώσεις συνεχίστηκαν καθόλη τη διάρκεια της Δευτέρας, δημιουργώντας το γνωστό πύρινο σκηνικό των τελευταίων ημερών..

 

Στη Γορτυνία, η φωτιά είναι κοντά στους οικισμούς Καπελίτσα, Λιβαδάκι και Τουμπίτσι, ωστόσο οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχει λάβει μέτρα για να μην απειληθούν, δήλωσε ο δήμαρχος Χρήστος Λαμπρόπουλος, που χαρακτήρισε την κατάσταση «αρκετά δύσκολη».

Όπως εξήγησε, «υπάρχουν αναζωπυρώσεις και εστίες φωτιάς, οι οποίες είναι πολλές», ενώ είπε ότι σήμερα που επιχείρησαν τα εναέρια μέσα, «βοήθησαν σημαντικά», ενώ οι επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής «ενισχύθηκαν με τους Γάλλους και τους Τσέχους πυροσβέστες».

Όσον αφορά το άλλο μέτωπο, στη Μεγαλόπολη, ο Χρήστος Λαμπρόπουλος ανέφερε ότι «οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να αντιμετωπίσουν τις αναζωπυρώσεις που σημειώθηκαν».

«Αντιμέτωπες με συνεχείς αναζωπυρώσεις είναι οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Ηλεία, αλλά επεμβαίνουν άμεσα» ανέφερε αργά το βράδυ της Δευτέρας, ο αντιπεριφερειάρχης, Βασίλης Γιαννόπουλος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Όπως εξήγησε, «σημειώθηκαν αναζωπυρώσεις στις περιοχές Βασιλάκι, Λάσδικα, Μηλιές, Νεμούτα και Λάλα, όμως οι πυροσβεστικές δυνάμεις πρόλαβαν να τις περιορίσουν».

Παράλληλα, προσέθεσε ότι «σε μία περίπτωση, στην περιοχή Βασιλάκι, χρειάστηκε να επιχειρήσει πεζοπόρο τμήμα, διότι η φωτιά ήταν σε χαράδρα».

Επίσης, ο αντιπεριφερειάρχης είπε ότι «στην περιοχή Βασιλάκι λειτουργεί το διυλιστήριο από το οποίο υδροδοτείται ο δήμος του Πύργου, αλλά έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για την προστασία των εγκαταστάσεων». Πάντως, καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας παραμένουν σε ετοιμότητα οι πυροσβεστικές δυνάμεις, για να αντιμετωπίσου τυχόν νέες αναζωπυρώσεις.

Καταστροφή δίχως προηγούμενο

Για τεράστια καταστροφή μίλησε ο καθηγητής δασικών πυρκαγιών ΑΠΘ, Αλέξανδρος Δημητρακόπουλος που σημείωσε μεταξύ άλλων ότι χάθηκε το 10-12% του δασικού μας πλούτου.

Από την πλευρά του, ο ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Θοδωρής Γιάνναρος έκανε λόγο για 1.400.000 καμένα στρέμματα από την αρχή της αντιπυρικής περιόδου, ενώ τόνισε ότι για να επανέλθουν τα δάση στην πρότερη κατάστασή τους χρειάζονται τουλάχιστον 10-20 χρόνια. 

 

 

 


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Ρεύμα: Σταθεροποίηση των τιμολογίων αναμένεται τον Μάιο

Σύμμαχος των καταναλωτών είναι κατά κύριο λόγο οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η συμμετοχή των οποίων …