Καταβλήθηκαν τα πρώτα 4 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης, με δηλώσεις... εκτός κλίματος από την ηγεσία της Επιτροπής. ● Ζήτημα ριζικού επανασχεδιασμού για την αξιοποίηση των πόρων ανοίγει ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω του Γ. Δραγασάκη, αποφεύγει να πάρει θέση η κυβέρνηση.
Με τυπικές –και προφανώς γραπτές– δηλώσεις της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και των επιτρόπων Γιοχάνες Χαν και Πάολο Τζεντιλόνι, σχεδόν πανομοιότυπες με αυτές που έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα για τις προκαταβολές του Ταμείου Ανάκαμψης σε ακόμη τέσσερις χώρες, εκταμιεύτηκαν χθες τα 4 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα που αντιστοιχούν στην προκαταβολή 13% των 30,5 δισ. της συνολικής χρηματοδότησης –σε επιδοτήσεις και δάνεια– του ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».
Στις δηλώσεις των κορυφαίων αξιωματούχων της Κομισιόν στις Βρυξέλλες δεν υπήρξε η στοιχειώδης μέριμνα μιας έστω συμβολικής αναφοράς στην περιβαλλοντική και ανθρωπιστική τραγωδία που έχουν προκαλέσει στη χώρα οι δασικές πυρκαγιές. Για «αρχή ενός πιο οικολογικού και πιο ψηφιακού μέλλοντος για τη χώρα» έκανε λόγο η πρόεδρος της Επιτροπής, «η εντατική συνεργασία με την Ελλάδα και η πολύ καλή προετοιμασία από την πλευρά της Επιτροπής μάς επέτρεψαν να εκταμιεύσουμε τα κονδύλια σε χρόνο-ρεκόρ», είπε ο Χαν, «το φιλόδοξο ελληνικό σχέδιο θα αποβεί προς όφελος όλων των περιοχών της χώρας και όλων των τμημάτων της ελληνικής κοινωνίας», συμπλήρωσε ο Τζεντιλόνι.
Λίγο εγγύτερη στο κλίμα που επικρατεί στην Αθήνα ήταν η δήλωση «υποδοχής» των πρώτων 4 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών και συντονιστή του ελληνικού σχεδίου. «Οι πόροι αυτοί, σημαντικό τμήμα των οποίων αφορά την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, θα αξιοποιηθούν με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα και αποτελεσματικότητα προς όφελος της οικονομικής ανάκαμψης, της κοινωνικής συνοχής και του φυσικού περιβάλλοντος της πατρίδας μας», δήλωσε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης.
Ο Γ. Δραγασάκης
Πάντως, εν αναμονή του σημερινού υπουργικού συμβουλίου που προτίθεται να ανακοινώσει πλαίσιο μέτρων για την αποκατάσταση της καταστροφής, τα κυβερνητικά στελέχη έχουν αποφύγει μέχρι στιγμής να πάρουν θέση στο αίτημα της ριζικής ανακατανομής των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ που προκύπτει εκ των πραγμάτων από την τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή (βλέπε και «Εφ.Συν.» 9/8, «Καίγεται και το Σχέδιο Ανάκαμψης»).
Το θέμα έθεσε με ανάρτησή του στο facebook και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Γιάννης Δραγασάκης. «Η μεγάλη καταστροφή που ζούμε κάνει πλέον τον επανασχεδιασμό για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης απόλυτη αναγκαιότητα και προτεραιότητα για το σήμερα και το αύριο. Αρκεί μόνο ένα δεδομένο: Το ελληνικό σχέδιο προβλέπει αναδασώσεις 165.000 στρεμμάτων όταν μόνο μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν καεί 500.000. Χώρια τα ήδη καμένα από άλλες χρονιές», αναφέρει προσθέτοντας ότι η αναγκαία απολιγνιτοποίηση πρέπει να ανασχεδιαστεί με όρους ασφαλούς μετάβασης και η ιδιωτικοποίηση δημόσιων φορέων ενέργειας πρέπει να σταματήσει. «Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει κανένα δικαίωμα αλλά ούτε πρόσχημα πλέον ν’ αγνοεί την πραγματικότητα. Και δεν θα του επιτραπεί ν’ αφήσει πίσω του μόνο καμένη γη και ανθρώπινη δυστυχία», καταλήγει ο κ. Δραγασάκης.
Ο Χρ. Σταϊκούρας
Μια έμμεση υπεράσπιση του κυβερνητικού σχεδίου «Ελλάδα 2.0» επεδίωξε χθες ο υπουργός Οικονομικών, προαναγγέλλοντας στην ΕΡΤ τα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων. Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε στις προβλέψεις του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αναφέροντας ότι προβλέπει 1,76 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας.
Το ακριβές ωστόσο είναι ότι το ποσό αφορά το σύνολο του Αξονα 1.4 για τη «βιώσιμη χρήση των πόρων, την ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή και την προστασία του περιβάλλοντος», από το οποίο ένα μέρος μόνο πάει στην Πολιτική Προστασία. Από το 1,7 δισ., άλλωστε τα 224 εκατ. προορίζονται για το «εθνικό σχέδιο αναδάσωσης», αλλά μόλις για 163.000 στρέμματα δάσους, την ώρα που μόνο οι πυρκαγιές στην Εύβοια έχουν καταστρέψει τουλάχιστον 500.000 στρέμματα δάσους.