Τεράστια οικολογική καταστροφή στη βόρεια Εύβοια

EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Στάχτες και αποκαΐδια αφήνει πίσω της η πυρκαγιά που ξέσπασε στο νησί στις 3 Αυγούστου. Η πύρινη λαίλαπα έκαψε περισσότερα από 500.000 στρέμματα. Πρόκειται για την μεγαλύτερη καταστροφή όλων των εποχών στην Ελλάδα από μία πυρκαγιά.

Για ένατη μέρα οι πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις φλόγες στη βόρεια Εύβοια χωρίς να έχουν καταφέρει να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο τις φωτιές. Ωστόσο, η εικόνα είναι σαφώς βελτιωμένη και είναι έκδηλη η αισιοδοξία πως ο πύρινος εφιάλτης θα σταματήσει είτε μετά τις επιχειρήσεις των δυνάμεων δασοπυρόσβεσης είτε γιατί οι φλόγες θα φθάσουν στη θάλασσα.

Δυστυχώς, σύμφωνα με τα δεδομένα που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τη δορυφορική απεικόνιση της υπηρεσίας Copernicus/Emergency Management Service- Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η πύρινη λαίλαπα έκαψε περισσότερα από 500.000 στρέμματα ξεδιπλώνοντας μπροστά μας την μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή όλων των εποχών που προκλήθηκε από μία πυρκαγιά. Η δεύτερη από πλευράς μεγέθους αποτεφρωμένων εκτάσεων ήταν αυτή που είχε εκδηλωθεί το 2007 στην Ηλεία και είχε καταστρέψει 448.410 στρέμματα δασικής κι αγροτοδασικής έκτασης.

Το λυπηρό είναι πως ο αριθμός των καμμένων εκτάσεων αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω όταν και η τελευταία φλόγα σβήσει με τις εκτιμήσεις της ευρωπαϊκής υπηρεσίας να αναφέρουν ότι μπορεί να φτάσει τα 700.000.

► To Live της ημέρας

Η απεικόνιση των πυρκαγιών σε Αττική, Εύβοια και Πελοπόννησο από το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτυπώνει το μέγεθος της καταστροφής. Στο χάρτη φαίνεται ξεκάθαρα η τεράστια ζημιά που έχει προκληθεί στον φυσικό πλούτο της χώρας.

Το Κέντρο περιγράφει με διαβάθμιση την πύρινη λαίλαπα ανάλογα με το μέγεθός της αλλά και τα καμένα στρέμματα δάσους ανά πληγείσα περιοχή.

Κάντε κλικ στην εικόνα για μεγέθυνση 

@eu_echo

Οργή από τον χαμένο παράδεισο

Η «Εφ.Συν.» περπάτησε στα χαλάσματα των κόπων μιας ζωής. Καθώς οι φλόγες συνεχίζουν να αλωνίζουν ο πόνος της καταστροφής ανάμεσα στα χαλάσματα δίνει μάχες και χάνει από την οργή για την ευθυνοφοβία των αρμοδίων της πυρόσβεσης.

Το μέτωπο στη Γορτυνία

Αναζωπυρώσεις της φωτιάς γύρω από τις περιοχές, Φαναράκι, Καλλιάνι και Καστράκι αντιμετωπίζουν οι ισχυρές επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις, που επιχειρούν στην περιοχή ώστε να μην επεκταθούν και απειλήσουν κατοικημένες περιοχές.

Αργά το απόγευμα ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας, Χρήστος Λαμπρόπουλος, εμφανίσθηκε αισιόδοξος λέγοντας (ΕΡΤ1) πως οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής θα καταφέρουν να ελέγξουν μέχρι το βράδυ της Τετάρτης (11/08) το μέτωπο στο Καστράκι. 

Το «καταραμένο κοκτέιλ» που έκαψε την Ελλάδα

Στο μεταξύ, ο πολύπειρος Γάλλος πυροσβέστης που ρίχτηκε στη μάχη με τις φλόγες που έκαψαν τη χώρα καταθέτει τη μαρτυρία του από τα πύρινα μέτωπα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει.

Ο συνταγματάρχης Φρεντερίκ Γκος στάλθηκε για ενισχύσεις στην Ελλάδα στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής βοήθειας. Η παρουσία του στα πύρινα μέτωπα και η εμπειρία του σε ανάλογες πυρκαγιές είναι εξαιρετικά διδακτικές.

Κάντε κλικ στην εικόνα για μεγέθυνση. 

ΕΦ.ΣΥΝ.

Ο 56χρονος πυροσβέστης, διαπιστώνει: «Οι καύσωνες και η ξηρασία, που πάντοτε υπήρχαν στη Μεσόγειο, επανέρχονται όλο και συχνότερα και έχουν όλο και μεγαλύτερη διάρκεια και ένταση».

Η τοπογραφία της Ελλάδας «είναι αντίστοιχη με αυτή της νότιας Γαλλίας», μιας περιοχής που έχει γνωρίσει στο παρελθόν πολύ μεγάλες πυρκαγιές, όμως στις αρχές του φετινού Αυγούστου προστέθηκαν παράγοντες που επιδείνωσαν την κατάσταση στην ελληνική επικράτεια: «θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου, μήνες χωρίς βροχή και σφοδροί άνεμοι, ένα καταραμένο κοκτέιλ», αναφέρει.

Ολοκληρώνονται οι καταγραφές στην Αττική

Ολοκληρώνονται οι αυτοψίες του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στα καμένα της Αττικής για να συνεχίσουν τα συνεργεία τις καταγραφές στις υπόλοιπες πληγείσες περιοχές.

Προς το παρόν 112 κατοικίες και 10 επαγγελματικοί χώροι κρίθηκαν επικίνδυνες για χρήση, ενώ 147 σπίτια και 19 επιχειρήσεις προσωρινά ακατάλληλες. Τέλος, 32 αποθήκες/στάβλοι κλπ επικίνδυνοι για χρήση και 24 αποθήκες/στάβλοι κλπ είναι προσωρινά ακατάλληλοι.


► Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, μεταβαίνει την Πέμπτη, 12 Αυγούστου, στις πληγείσες περιοχές της Ηλείας.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Ενέργεια: Ανησυχία για τις τιμές πετρελαίου - Θετικές οι προοπτικές για αέριο & ρεύμα

Οι τιμές ρεύματος και φυσικού αερίου στην Ελλάδα είναι χαμηλότερες από την Ευρωπαϊκή Ένωση Ευοίωνες διαγράφονται …