Εκατοντάδες νεκροί, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Αϊτή μετά τα 7,2 Ρίχτερ

Δραματική είναι η κατάσταση στην Αϊτή, μετά τη δόνηση των 7,2 Ρίχτερ που χτύπησε τη χώρα και έχει ήδη κοστίσει τη ζωή σε 227 πολίτες, ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός των εγκλωβισμένων και των τραυματιών, που υπολογίζονται σε πολλές δεκάδες.

Τα νοσοκομεία της χώρας έχουν ήδη γεμίσει με τραυματίες, ξεπερνώντας κατά πολύ τις δυνατότητές τους να φροντίζουν ασθενείς.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε μέσω Twitter:

«Ο απολογισμός των θυμάτων του σεισμού αυξήθηκε σε 227, από τους οποίους 158 καταγράφηκαν στον νότο. Εκατοντάδες είναι οι τραυματίες και οι αγνοούμενοι» και πρόσθεσε:

«Οι πρώτες επιχειρήσεις, που διεξήχθησαν τόσο από τους επαγγελματίες διασώστες όσο και από μέλη του πληθυσμού, επέτρεψαν να ανασυρθούν πολλοί άνθρωποι από τα ερείπια. Τα νοσοκομεία συνεχίζουν να δέχονται τραυματίες».

Ωστόσο, οι αριθμοί αυτοί αναμένεται να αλλάξουν, Σύμφωνα με τους εργαζόμενους στις ομάδες αρωγής, οι πληροφορίες για τους τραυματίες, τους νεκρούς και τις ζημιές, καθυστερούν να φτάσουν την πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς, εξαιτίας της δράσης εγκληματικών οργανώσεων, που δημιουργούν προβλήματα, αλλά και της διακοπής των επικοινωνιών.

Ξένοι δημοσιογράφοι μεταδίδουν ότι η πλειονότητα των ξενοδοχείων και των εκκλησίων που βρίσκονταν σε περιοχές κοντά στο επίκεντρο του σεισμού έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.

«Μέγιστη ανθρωπιστική καταστροφή»

Επίσης, η Αϊτινή επικεφαλής της οργάνωσης «Σώστε τα Παιδιά - Save the Children», Λέιλα Μπουράλα, δήλωσε ότι θα περάσουν μέρες μέχρι να εκτμηθεί η κατάσταση αλλά «υπάρχει μέγιστη ανθρωπιστική καταστροφή».

Εκπρόσωπος της UNICEF εξήγησε πως «κανείς δεν μπορεί να ταξιδέψει διά ξηράς στις πληγείσες περιοχές. Μόνο αεροποτικώς μπορούμε να πάμε». Ωστόσο τόνισε ότι γίνεται προσπάθεια να σταλούν προμήθειες και ιατροφαρμακευτικό υλικό σε δύο νοσοκομεία στην πληγείσα περιοχή, στο νότο της Αϊτής.

Ο πρωθυπουργός της χώρας Αριέλ Ανρί κήρυξε την Αϊτή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για διάστημα ενός μήνα, ενώ ήδη οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει ότι θα στείλουν βοήθεια σε μια από τις φτωχότερες χώρες της Καραϊβικής.

Η ισχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε γύρω στις 08.30 το πρωί τοπική ώρα (15.30 ώρα Ελλάδας), ενώ είχε πολύ μικρό εστιακό βάθος, 10 χλμ. γεγονός που την κατέστησε πολύ καταστροφική, γκρεμίζοντας κατοικίες, δημόσια κτίρια και καταστρέφοντας δρόμους.

Μέχρι στιγμής έχει ανακοινωθεί ότι έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 29 άνθρωποι, ενώ υπάρχουν και μεγάλες υλικές ζημιές σε κτίρια και υποδομές. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, είναι σε πλήρη εξέλιξη οι επιχειρήσεις διάσωσης των εγκλωβισμένων στα χαλάσματα.

Το έργο των συνεργείων δυσκολεύουν οι ισχυροί μετασεισμοί, που έχουν ένταση έως και 5,2 Ρίχτερ.

Ο πρωθυπουργός Αριέλ Ανρί, με μήνυμά του μέσω Twitter απηύθυνε «έκκληση για πνεύμα αλληλεγγύης και δέσμευσης όλων των Αϊτινών, προκειμένου να κάνουμε ένα κοινό μέτωπο για να αντιμετωπίσουμε αυτή τη δραματική κατάσταση».

Η Ουάσινγκτον προσφέρει βοήθεια

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πρόσφερε τη βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αϊτή σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο. Όπως ανακοινώθηκε, ο Τζο Μπάιντεν «ενέκρινε άμεση αμερικανική αρωγή και ανέθεσε στη διευθύντρια της Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ (USAID), Σαμάνθα Πάουερ, να συντονίσει αυτή την προσπάθεια».

AP Photo/Delot Jean

Όπου φτωχός...

Το χτύπημα του Εγκέλαδου βρίσκει την Αϊτή σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή, λόγω της πολιτικής κρίσης που βιώνει μετά τη δολοφονία του προέδρου της, και των δυσχερών οικονομικών δεδομένων της. Επιπλέον, η Αϊτή δεν έχει κατορθώσει να «αναρρώσει» από τον φονικό σεισμό των 7 Ρίχτερ του 2010.

Στον σεισμό των 7 Ρίχτερ του 2010, υπολογίζεται ότι σκοτώθηκαν περίπου 300.000 άνθρωποι, πολλές εκατοντάδες χιλιάδες τραυματίστηκαν και περίπου 1,5 εκατ. έμειναν άστεγοι. Επίσης, ένα εκατομμύριο άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να ζήσουν αλλού.

Εκείνος ο σεισμός είχε γίνει αισθητός ακόμη και στην Κούβα και τη Βενεζουέλα, ενώ επί δύο εβδομάδες μετά τον κύριο σεισμό το νησί κουνιόταν από μεγάλες δονήσεις, που κατέστρεψαν ό,τι είχε διασωθεί από τα 7 Ρίχτερ: το λιμάνι του Πορτ-ο-Πρενς, νοσοκομεία, το αεροδρόμιο, τις υποδομές των τηλεπικοινωνιών, περισσότερα από 300.000 κτίρια. Επίσης, το κτίριο του Κοινοβουλίου και τον καθεδρικό ναό.

Παρά την άμεση αντίδραση της διεθνούς κοινότητας και την ανθρωπιστική βοήθεια, λόγω της καταστροφής των υποδομών, η ανακούφιση των πολιτών άργησε πολύ. Έξι μήνες μετά τον σεισμό η χώρα παρέμενε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ένα εκατομμύριο άνθρωποι ζούσαν σε σκηνές, ενώ ήρθε η χαριστική βολή: μια επιδημία χολέρας, που σκότωσε περίπου 3.300 ανθρώπους.
 


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Ενημερώσεις για τη διαβίβαση προσωπικών δεδομένων στο πλαίσιο μεταβίβασης απαιτήσεων

H PQH Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση Ανώνυμη Εταιρεία, Ειδικός Εκκαθαριστής Πιστωτικών Ιδρυμάτων (στο εξής «PQH»), που …