Κινητικότητα για την απομάκρυνση Δυτικών και συνεργατών από το Αφγανιστάν

Περίπολος Ταλιμπάν στην Καμπούλ

AP Photo/Rahmat Gul

Ανησυχία για το αν οι Ταλιμπάν θα τηρήσουν τις υποσχέσεις τους για σεβασμό των δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών

Αναβρασμός επικρατεί στο διπλωματικό πεδίο καθώς οι δυτικές χώρες κάνουν αγώνα δρόμου για να απομακρύνουν στρατιωτικούς και διπλωμάτες τους, αλλά και Αφγανούς συνεργάτες και τις οικογένειές τους μέσω του αεροδρομίου της Καμπούλ. Μεγάλη είναι επίσης η ανησυχία για το αν οι Ταλιμπάν θα τηρήσουν τις υποσχέσεις τους για σεβασμό των δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών.

Το αεροδρόμιο ελέγχεται από περίπου 6.000 Αμερικανούς στρατιώτες και 800 Βρετανούς, με στόχο την ασφαλή απομάκρυνση χιλιάδων ανθρώπων, πολιτών των ΗΠΑ, της Βρετανίας και χωρών-μελών της Ε.Ε., ενώ οι Ταλιμπάν σταδιακά θέτουν υπό πλήρη έλεγχο τη χώρα. Οι ισλαμιστές αντάρτες έχουν υποσχεθεί ότι θα επιτρέψουν την αποχώρηση από το Αφγανιστάν και όσων Αφγανών συνεργάστηκαν ή εργάστηκαν για τους Δυτικούς, υποσχόμενοι αμνηστία για όλους.

Ωστόσο, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, ενώ αρχικά μιλούσε για συνεννόηση, τους κατηγόρησε το βράδυ της Τετάρτης ότι δεν τηρούν την υπόσχεσή τους για την πρόσβαση Αφγανών στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Ανθρώπων δηλαδή που φοβούνται το νέο καθεστώς των φονταμενταλιστών κυρίως λόγω της συνεργασίας τους με τους Δυτικούς και επιθυμούν να φύγουν.

«Έχουμε δει τις πληροφορίες που αναφέρουν πως οι Ταλιμπάν, σε αντίθεση με τις δημόσιες δηλώσεις τους και τις δεσμεύσεις τους απέναντι στην κυβέρνησή μας, εμποδίζουν τους Αφγανούς, που θέλουν να εγκαταλείψουν τη χώρα, να μεταβούν στο αεροδρόμιο» της Καμπούλ, δήλωσε η Γουέντι Σέρμαν, αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Η Σέρμαν δήλωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ δεν θεωρούν πλέον τον πρώην πρόεδρο Άσραφ Γάνι παράγοντα στην πολιτική σκηνή του Αφγανιστάν, αφότου εγκατέλειψε τη χώρα του εν μέσω της κατάληψης της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν. Ο Γάνι, από τα ΗΑΕ όπου βρίσκεται είπε ότι βρίσκεται «σε συζητήσεις για να επιστρέψει».

Μαζική επιχείρηση απελπισμένων ανθρώπων να μπουν στο αεροδρόμιο και να βρουν δίοδο διαφυγής

EPA / STRINGER

Ωστόσο η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικώς κατέστησε σαφές ότι ο Γάνι «δεν είναι πλέον ένα πρόσωπο που μετράει στο Αφγανιστάν», αρνούμενη να σχολιάσει την απόφαση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων να του χορηγήσουν άσυλο.

Συνομιλία Μπάιντεν-Μέρκελ

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ και η Γερμανίδα καγκελάριος είχαν τηλεφωνική συνομιλία με θέμα την εκκένωση και την ανθρωπιστική βοήθεια στο Αφγανιστάν

O Τζο Μπάιντεν και η Άνγκελα Μέρκελ συμφώνησαν να συνεχιστεί ο προγραμματισμός της βοήθειας στην προσεχή συνεδρίαση της G7, της Ομάδας των Επτά ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη, που θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά, σύμφωνα με ανακοίνωσή τους.  προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ο ΟΗΕ

Επίσης, τα Ηνωμένα Έθνη, που έκαναν έκκληση να μη σταματήσει η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στο Αφγανιστάν ούτε με το καθεστώς των Ταλιμπάν, σημείωσαν ότι οι ανάγκες πολλών χιλιάδων ανθρώπων παραμένουν κρίσιμες. Την ίδια ώρα, ανακοίνωσαν ότι ξεκίνησε η διαδικασία απομάκρυνσης έως και 100 ξένους υπαλλήλων του ΟΗΕ εκτός του Αφγανιστάν, προκειμένου να εργαστούν από το Καζακστάν, υπογραμμίζοντας ότι «παραμένουν δεσμευμένα να μείνουν και να προσφέρουν τη στήριξή τους στον αφγανικό λαό σε αυτήν την ώρα ανάγκης».

Ο ΟΗΕ έχει περίπου 300 εργαζόμενους από ξένες χώρες και 3.000 ντόπιους υπαλλήλους στο Αφγανιστάν και σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του οργανισμού, Ντουτζαρίτς, αυτό είναι «προσωρινό μέτρο που στοχεύει να επιτρέψει στα Ηνωμένα Έθνη να συνεχίσουν να παράσχουν βοήθεια στους πολίτες του Αφγανιστάν με την ελάχιστη αναστάτωση και με μειωμένο κίνδυνο, παράλληλα, για το προσωπικό των Ηνωμένων Εθνών».

Ζητούν εγγυήσεις για τις γυναίκες και τα κορίτσια

Tη βαθιά ανησυχία τους για την κατάσταση των γυναικών και των κοριτσιών στο Αφγανιστάν εκφράζουν με κοινή δήλωσή τους η Ευρωπαϊκή Ένωση και ακόμη 20 χώρες, που για με δεδομένο το ιστορικό της χώρας στο παρελθόν υπό τους Ταλιμάν, καλούν «όσους έχουν θέση εξουσίας στη χώρα να εγγυηθούν την προστασία τους».

AP Photo/Francisco Seco

«Αφγανές γυναίκες και κορίτσια, όπως όλοι οι Αφγανοί, αξίζουν να ζουν με ασφάλεια και αξιοπρέπεια. Κάθε μορφή διάκρισης και κατάχρησης πρέπει να αποτραπεί. Εμείς στη διεθνή κοινότητα είμαστε έτοιμοι να τους βοηθήσουμε με ανθρωπιστική βοήθεια και υποστήριξη, για να διασφαλίσουμε ότι οι φωνές τους θα ακουστούν» αναφέρει η ανακοίνωση, που επίσης τονίζει:

«Θα παρακολουθούμε στενά πώς κάθε μελλοντική κυβέρνηση διασφαλίζει δικαιώματα και ελευθερίες που έχουν γίνει αναπόσπαστο μέρος της ζωής των γυναικών και των κοριτσιών στο Αφγανιστάν τα τελευταία είκοσι χρόνια».

Την ανακοίνωση συνυπογράφουν οι: Αλβανία, Αργεντινή, Αυστραλία, Βραζιλία, Καναδάς, Χιλή, Κολομβία, Κόστα Ρίκα, Ισημερινός, Ελ Σαλβαδόρ, Ονδούρα, Γουατεμάλα, Βόρεια Μακεδονία, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Παραγουάη, Σενεγάλη, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Ποιες είναι οι συνέπειες της αποδοχής κληρονομιάς λόγω παρέλευσης της προθεσμίας αποποίησης

Ποιες είναι οι συνέπειες της αποδοχής κληρονομιάς λόγω παρέλευσης της προθεσμίας αποποίησης: Συγκεκριμένα ο κληρονόμος είτε …