Μαρτυρούν επιτελική αποτυχία στην κατάσβεση των πυρκαγιών

EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Η παραδοχή αποτυχίας του επιτελικού κράτους σχετικά με τη διαχείριση των καταστροφικών πυρκαγιών, από τον «γαλάζιο» περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, αποδομεί πλήρως το κυβερνητικό αφήγημα πως «κάναμε ότι καλύτερο μπορούσαμε» και προκαλεί αντιδράσεις σε πολιτικό επίπεδο.

Ο Φάνης Σπανός –που θεωρείται πολιτικό «παιδί» του Κώστα Μπακογιάννη– εξέθεσε ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση Μητσοτάκη δηλώνοντας χθες, κατά την έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας, πως «κληθήκαμε να σβήσουμε μια φωτιά μόνοι μας» και ότι «η Πολιτική Προστασία φέρει ευθύνες και πρέπει να αναζητηθούν».

Ο περιφερειάρχης περιέγραψε γλαφυρά την κατάσταση που επικράτησε στην βόρεια Εύβοια την ώρα της μάχης για να τεθούν υπό έλεγχο τα πύρινα μέτωπα: «Χωρίς αεροπλάνα, χωρίς ελικόπτερα, χωρίς επίγεια πυροσβεστικά μέσα. Με πάρα πολλές περιπτώσεις που μαρτυρούν αμέτρητοι συμπολίτες μας, ότι τα λιγοστά επίγεια μέσα είχαν εντολή μη κατάσβεσης».

Ο κ. Σπανός δεν έμεινε στα παραπάνω αλλά φανέρωσε και την επιχειρησιακή ανεπάρκεια που παρατηρήθηκε: «Είχα πάντα την αίσθηση και τα προηγούμενα χρόνια και με άλλες κυβερνήσεις και με άλλους γενικούς γραμματείς Πολιτικής Προστασίας ότι για να συνεννοηθεί ένας υπουργός με έναν Περιφερειάρχη δεν χρειάζεται να παρεμβάλλεται μία κάμερα, ώσπου και αυτό ενδεχομένως να έγινε απαραίτητο».

«Ο πρωθυπουργός οφείλει να πάρει θέση»

Η τοποθέτηση του περιφερειάρχη δημιουργεί μείζον πολιτικό θέμα τόσο για τον ίδιο τον πρωθυπουργό όσο και για τους Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Νίκο Χαρδαλιά αλλά και αντιδράσεις.

«Οι δηλώσεις του κ. Σπανού προκαλούν ανατριχίλα και σοκ. Ο πρωθυπουργός οφείλει να πάρει θέση, να δώσει εξηγήσεις, να αποδώσει ευθύνες», σχολιάζει τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Κώστας Ζαχαριάδης.

Κωνσταντίνος Ζαχαριάδης

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

«Ο κ. Σπανός ομολόγησε αυτά που προσπαθεί με μεθοδικότητα και σχέδιο να κουκουλώσει ο κ. Μητσοτάκης. Το ''επιτελικό κράτος'' του κ. Μητσοτάκη λειτουργεί μόνο για τις κάμερες και όταν υπάρχουν κάμερες, μετά εξαφανίζεται και αφήνει τους πολίτες αβοήθητους, μόνους και ανασφαλείς» αναφέρει ο βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και καταλήγει: «Η πολιτική ευθύνη δεν είναι αφηρημένη, στις δημοκρατίες πρέπει να συνοδεύεται από πράξεις αλλιώς είναι κενή περιεχομένου, επικοινωνιακή φωτοβολίδα και απόπειρα εξαπάτησης των πολιτών».


Ο κ. Σπανός, μετά το σάλο που προκλήθηκε από την τοποθέτησή του, έσπευσε να τα «μαζέψει» λέγοντας πως «καμία πυροσβεστική και καμία πολιτική ηγεσία στον κόσμο δεν έχει λόγο ή επιθυμία να επεκτείνεται οποιαδήποτε πυρκαγιά».


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Ειδική αργία διατραπεζικών συναλλαγών στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα την 1η Μαΐου

Τα καταστήματα των τραπεζών θα παραμείνουν ανοιχτά, καθόσον η 1η Μαΐου θα είναι εργάσιμη. Ωστόσο, …