Λουτρό αίματος στην Καμπούλ - Θα συνεχίσουμε την εκκένωση λέει ο Μπάιντεν

Οι δημόσιες προειδοποιήσεις των τελευταίων ημερών, ακόμα και απ' τα χείλη του Τζο Μπάιντεν, για τον κίνδυνο τρομοκρατικού χτυπήματος δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν την Πέμπτη με τη διπλή βομβιστική επίθεση στην Καμπούλ, που άφησε πίσω της δεκάδες νεκρούς και τραυματίες. Τα θύματα στην πλειονότητά τους είναι Αφγανοί, αλλά μεταξύ αυτών βρίσκονται και Αμερικανοί στρατιώτες.

«Δεν θα συγχωρήσουμε. Δεν θα ξεχάσουμε. Θα σας κυνηγήσουμε και θα σας κάνουμε να πληρώσετε» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος σε διάγγελμά του, μετά τα μεσάνυχτα. Ο Μπάιντεν είπε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη που του αναλογεί, αλλά έδειξε τον προκάτοχό του Ντόναλντ Τραμπ για τη συμφωνία αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν που είχε κάνει με τους Ταλιμπάν.

«Δεν θα μας αποτρέψουν τρομοκράτες. Δεν θα σταματήσουμε την αποστολή. Θα συνεχίσουμε την εκκένωση», κατέστησε σαφές, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ θα ανταποδώσουν στους δράστες των σημερινών επιθέσεων. Επίσης, υπαινίχθηκε ότι οι δράστες ίσως προέρχονται από φυλακές που άνοιξαν οι Ταλιμπάν μετά την ανάληψη της εξουσίας.

Δείτε το live από την επίθεση στην Καμπούλ

Το χρονικό της διπλής επίθεσης

Το απόγευμα σημειώθηκε έκρηξη στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, κοντά στην Πύλη Άμπεϊ, τη μία από τις τρεις προσβάσεις στο αεροδρόμιο όπου τις τελευταίες ημέρες συνωστίζονται χιλιάδες Αφγανοί ελπίζοντας ότι θα καταφέρουν να φύγουν από τη χώρα.

Λίγο αργότερα έγινε δεύτερη έκρηξη κοντά στο ξενοδοχείο Μπάρον που βρίσκεται απέναντι από το αεροδρόμιο. Στο ξενοδοχείο αυτό συγκεντρώνονταν οι Αμερικανοί πολίτες που ανέμεναν τη σειρά τους για να απεγκλωβιστούν από το Αφγανιστάν.

Στην πορεία ακούστηκαν κι άλλες εκρήξεις στην αφγανική πρωτεύουσα. Μια απ' αυτές ήταν ελεγχόμενη και σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των Ταλιμπάν Ζαμπιχουλάχ Μουτζάχιντ έγινε από τον αμερικανικό στρατό που κατέστρεψε πυρομαχικά.

Από τη διπλή επίθεση σκοτώθηκαν τουλάχιστον 72 άνθρωποι και τραυματίστηκαν πάνω από 140. Απ' αυτούς οι 60 ήταν Αφγανοί και οι 12 ήταν Αμερικανοί πεζοναύτες και στρατιώτες, σύμφωνα με αξιωματούχους των ΗΠΑ αλλά και πηγές από το Αφγανιστάν.

Aśvaka News Agency via AP

Δορυφορική εικόνα από τον τόπο της έκρηξης

Ανάληψη ευθύνης από το «Ισλαμικό Κράτος»

Την ευθύνη για την επίθεση κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ ανέλαβε η οργάνωση «Ισλαμικό Κράτος», με ανάρτηση στον λογαριασμό της εξτρεμιστικής, τζιχαντιστικής οργάνωσης στο Telegram.

Στην αναληψη ευθύνης ο ISIS κατηγορεί τους Ταλιμπάν ότι «συνεργάζονται με τον αμερικανικό στρατό» προκειμένου να φύγουν από τη χώρα «κατάσκοποι» και υπερηφανεύεται ότι ο βομβιστής του «κατάφερε να παραβιάσει όλα τα μέτρα ασφαλείας των Αμερικανών και των ενόπλων Ταλιμπάν στην πρωτεύουσα Καμπούλ... Ο βομβιστής κατάφερε να φθάσει σε απόσταση 5 μέτρων από τις αμερικανικές δυνάμεις που επέβλεπαν τις διαδικασίες συλλογής των προσωπικών εγγράφων εκατοντάδων Αφγανών μεταφραστών και συνεργατών τους οι οποίοι ετοιμάζονταν να φύγουν από τη χώρα». 

Νωρίτερα οι ΗΠΑ είχαν κάνει γνωστό πως υποπτεύονταν ως υπάιτιο τον Isis-K, παρακλάδι του Isis από την επαρχία Χορασάν.  Ο στρατηγός Μακένζι, διοικητής της Αμερικανικής Κεντρικής Δίοικησης, είχε πει ότι δύο τρομοκράτες ζωσμένοι με εκρηκτικά ήταν υπεύθυνοι για τις δύο εκρήξεις και ότι οι ΗΠΑ εργάζονταν για να βρουν ποιοι κρύβονται πίσω απ' τις «δειλές» επιθέσεις. 

Ανησυχία στη διεθνή κοινότητα

Λόγω της διπλής επίθεσης η μία μετά την άλλη διάφορες χώρες ανακοίνωσαν ότι σταματούν τις επιχειρήσεις εκκένωσης και τις πτήσεις απομάκρυνσης πολιτών τους από την ασιατική χώρα.
Μεταξύ αυτών η Γερμανία, ο Καναδάς, η Ολλανδία και το Βέλγιο.

Η Βρετανία πάντως ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να μεταφέρει με τα αεροπλάνα της κόσμο από το αεροδρόμιο της Καμπούλ «μέχρι την τελευταία στιγμή», σύμφωνα με τον Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος μετά τη σύσκεψη της ομάδας «Κόμπρα» είπε ότι η πλειονότητα των Αφγανών που έπρεπε να φύγουν έχουν ήδη φύγει.

Ωστόσο, το Φόρεϊν Όφις προειδοποίησε για «υψηλό κίνδυνο τρομοκρατικής επίθεσης» γύρω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ. «Η κατάσταση όσον αφορά την ασφάλεια στο Αφγανιστάν παραμένει εξαιρετικά ρευστή. Υπάρχει μια συνεχιζόμενη και μεγάλη απειλή τρομοκρατικής επίθεσης. Μην ταξιδεύετε στο Διεθνές Αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι», αναφέρει η ταξιδιωτική οδηγία του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Μέσα σε αυτό το κλίμα ο  γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση για το Αφγανιστάν τη Δευτέρα, με τη συμμετοχή των διπλωματικών αντιπροσώπων της Βρετανίας, της Γαλλίας, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Κίνας και της Ρωσίας, δηλαδή των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας που διαθέτουν δικαίωμα βέτο, όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές.
 


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Στο ναδίρ οι σχέσεις Ερντογάν-Νετανιάχου

Οι εκτιμήσεις αναλυτών για την αναβολή της επίσκεψης Ερντογάν στις ΗΠΑ Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ …