Τελευταίες αναχωρήσεις από την Καμπούλ εν μέσω φόβων για νέο τρομοκρατικό χτύπημα

AP Photo/Khwaja Tawfiq Sediqi

Οι ΗΠΑ συνεχίζουν την χαοτική εκκένωση του Αφγανιστάν εν μέσω αυστηρότερων μέτρων ασφαλείας αλλά και φόβων για ενδεχόμενο νέο τρομοκρατικό χτύπημα, καθώς λήγει η προθεσμία της 31ης Αυγούστου. Οι περισσότερες νατοϊκές δυνάμεις πάντως ανακοίνωσαν την Παρασκευή πως ολοκλήρωσαν ή επρόκειτο να ολοκληρώσουν εντός των επόμενων λίγων ωρών τις επιχειρήσεις τους στην ασιατική χώρα.

Στο μεταξύ αυξήθηκε δραματικά ο αριθμός των θυμάτων της χθεσινής επίθεσης στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Σύμφωνα με Αφγανούς αξιωματούχους πρόκειται για 170 νεκρούς και τουλάχιστον 200 τραυματίες. Ανάμεσα στα θύματα 13 Αμερικανοί -κυρίως πεζοναύτες, αλλά και τουλάχιστον δύο Βρετανοί.

Η αναθεώρηση του απολογισμού καθιστά τη χθεσινή ημέρα ως την πιο αιματηρή στα 20 χρόνια παρουσίας των αμερικανικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν.

Δείτε το live με όλες τις εξελίξεις της ημέρας στο Αφγανιστάν

Παρά το χάος και το κλίμα φόβου για άλλη μια ημέρα πλήθη συνέχιζαν να συρρέουν στο αεροδρόμιο «Χαμίντ Καρζάι» με την ελπίδα να καταφέρουν να επιβιβαστούν σε μια πτήση εκκένωσης. Ωστόσο, ήταν πολλοί λιγότεροι σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες. 

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε, νωρίς την Παρασκευή, ότι το προηγούμενο 24ωρο είχαν φύγει από το Αφγανιστάν 12.500 άνθρωποι παρά τις επιθέσεις.

Σε μεγάλο βαθμό το αεροδρόμιο της Καμπούλ παρέμεινε αποκλεισμένο. Στις νότιες και ανατολικές πύλες φρουροί των Ταλιμπάν είπαν σε ρεπόρτερ πως κανείς δεν επιτρέπεται να πλησιάσει το αεροδρόμιο και ότι όλες οι είσοδοι  ήταν κλειστές, μετέδωσαν οι New York Times. Σύμφωνα με το Πεντάγωνο περίπου 5.400 άνθρωποι περίμεναν την Παρασκευή μέσα στο αεροδρόμιο μήπως και καταφέρουν να φύγουν.

Γερμανοί στρατιώτες φτάνουν στη Γερμανία με αεροπλάνο από την Τασκένδη, αφότου ολοκλήρωσαν την αποστολή εκκένωσης στην Καμπούλ

AP Photo/Martin Meissner

Εκτιμούν ότι έγινε μόνο μια έκρηξη

Επίσης, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε την Παρασκευή πως εκτιμά ότι έγινε μόνο μια έκρηξη στην πύλη Άμπεϊ του αεροδρομίου και όχι δύο, όπως έγινε γνωστό αρχικά. «Μπορώ να σας επιβεβαιώσω ότι δεν πιστεύουμε πως έγινε δεύτερη έκρηξη στο ξενοδοχείο Μπαρόν ή δίπλα σε αυτό, ότι ήταν ένας ο βομβιστής αυτοκτονίας. Δεν είμαστε σίγουροι πώς δόθηκε λάθος αυτή η αναφορά» δήλωσε σε δημοσιογράφους ο αναπληρωτής διοικητής των επιχειρήσεων στην περιοχή, στρατηγός Γουίλιαμ Χανκ Τέιλορ. Όμως πολλοί μάρτυρες είπαν ότι άκουσαν δύο εκρήξεις.

Καθώς προχωρούν οι εκκενώσεις, πολλοί έχουν καταφύγει στο γειτονικό Πακιστάν. Υπό κανονικές συνθήκες κάθε ημέρα διασχίζουν τα σύνορα κοντά στο Σπιν Μπολντάκ Τσάμαν από 4 έως 8 χιλιάδες άνθρωποι. Όμως, μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν ο αριθμός αυτός έχει τριπλασιαστεί σύμφωνα με Πακιστανούς αξιωματούχους.

Σύμφωνα με τον στρατηγό Τέιλορ περίπου 111.000 άνθρωποι, Αμερικανοί πολίτες, Αφγανοί σύμμαχοι και ξένοι ηπήκοοι, έχουν εγκαταλείψει το Αφγανιστάν απ' την ημέρα που η Καμπούλ έπεσε στα χέρια των Ταλιμπάν.

Ορκίστηκαν εκδίκηση, δεν αναγνωρίζουν τους Ταλιμπάν

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι δήλωσε την Παρασκευή πως η αποστολή του αμερικανικού στρατού στο Αφγανιστάν έχει εισέλθει στην «πιο επικίνδυνη» φάση, καθώς αφορά τον επαναπατρισμό στρατιωτών και εξοπλισμού.

Πρόσθεσε ότι ο αριθμός όσων απομακρύνονται πιθανόν θα μειώνεται όσο προχωράμε, επαναλαμβάνοντας ότι οι ΗΠΑ θα αποσύρουν τις δυνάμεις τους μέχρι τις 31 Αυγούστου.

«Ξεκάθαρα κάτι πήγε στραβά» παραδέχθηκε σε πιέσεις δημοσιογράφων. Όμως επανέλαβε την δέσμευση του Τζο Μπάιντεν για εκδίκηση. Οι ΗΠΑ «θα κυνηγήσουν» αυτούς που είναι υπεύθυνοι για τη βομβιστική επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, είπε και σε ερώτηση για το αν ο πρόεδρος θα ήταν ικανοποιημένος εάν οι υπεύθυνοι οδηγηθούν στη δικαιοσύνη απάντησε: «Νομίζω ότι έκανε σαφές πως δεν τους θέλει πια στη Γη».

Στο μεταξύ, οι σύμβουλοι του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν τον προειδοποίησαν σήμερα ότι οι επόμενες λίγες ημέρες που απομένουν της αποστολής απεγκλωβισμού από το Αφγανιστάν θα είναι οι πιο επικίνδυνες μέχρι σήμερα, σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου.

Οι σύμβουλοι εθνικής ασφάλειας είπαν στον πρόεδρο Μπάιντεν ότι είναι πιθανή και άλλη επίθεση στην Καμπούλ, ακόμη κι αν (οι Αμερικανοί) ετοιμάζουν σχέδια για να πλήξουν την οργάνωση ISIS-K, ως απάντηση στο πρώτο περιστατικό, σύμφωνα με αξιωματούχο. 

Αίτημα Ταλιμπάν προς ΗΠΑ

AP Photo/Rahmat Gul

Οι Ταλιμπάν ζήτησαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες να διατηρήσουν μια διπλωματική παρουσία στο Αφγανιστάν αφού ολοκληρωθεί η αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων τους, την Τρίτη, όμως η Ουάσινγκτον δεν έχει ακόμη λάβει κάποια απόφαση για το θέμα αυτό, ανέφεραν σήμερα Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, η ηγεσία του ισλαμιστικού κινήματος θέλει οι άλλες χώρες να διατηρήσουν ανοιχτές τις πρεσβείες τους και μετά τις 31 Αυγούστου. Αυτό ισχύει και για την πρεσβεία των ΗΠΑ.

Επίσης, η Ψάκι ξεκαθάρισε κατά την αποψινή ενημέρωση προς τον Τύπο πως η Ουάσιγκτον δεν σχεδιάζει να αναγνωρίσει στο προσεχές μέλλον την εξουσία των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν. «Θέλω να είμαι ξεκάθαρη: δεν υπάρχει βιασύνη στην αναγνώριση οποιουδήποτε είδους από τις ΗΠΑ ή διεθνών εταίρων με τους οποίους έχουμε μιλήσει», είπε η Ψάκι.

Κριστάλ Μπαγιάτ στο Mega: Μας είχαν ειδοποιήσει για το χτύπημα

Η Κριστάλ Μπαγιάτ, γυναίκα - σύμβολο κατά των Ταλιμπάν, μίλησε απόψε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega και αποκάλυψε πως δύο ώρες πριν από την επίθεση στο αεροδρόμιο είχαν λάβει ειδοποιήση.

«Το μήνυμα αυτό ουσιαστικά έλεγε ότι όσο πιο σύντομα γίνεται, αν βρίσκεστε κάπου κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, θα πρέπει να φύγετε από εκεί…δεν μπορώ βέβαια να πω πως ευτυχώς για μένα που δεν ήμουν εκεί γιατί υπήρχανε πολλοί πολίτες, οι οποίοι δεν το γνωρίζαν αυτό, στοχοποιήθηκαν, αλλά το μήνυμα που λάβαμε από τις υπηρεσίες πληροφοριών και άλλες υπηρεσίες ενημέρωνε ότι ο ISIS βρίσκεται εκεί και θα πρέπει να φύγουμε» είπε η νεαρή Αφγανή.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Χαρίτσης: Να αναλάβουμε δράση για τον τερματισμό του πυρός στη Γάζα

Οι πέντε προτάσεις του επικεφαλής της Νέας Αριστεράς μετά τις ραγδαίες εξελίξεις στη Γάζα Την …