Ο επικίνδυνος τυφώνας Άιντα «σφυροκοπά» τη Λουιζιάνα

Ενισχυμένος σε τυφώνα κατηγορίας 4 (στην πεντάβαθμη κλίμακα) η Άιντα έφτασε στη Λουιζιάνα, την οποία χτυπά με σφοδρότητα, προκαλώντας τα πρώτα σοβαρά προβλήματα. 

Ήδη, έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα περισσότερα από 350.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις, κυρίως στις νοτιοανατολικές περιοχές της Πολιτείας αυτής.

Η θάλασσα έχει φουσκώσει σε ορισμένα σημεία της ακτής και ο αυτοκινητόδρομος 90, που συνδέει τη Λουιζιάνα με το Μισισίπι κατά τόπους έχει μετατραπεί σε ένα ποτάμι λάσπης. Με τη σκέψη στις πλημμύρες, το βασικό ερώτημα παραμένει εάν θα αντέξουν τα φράγματα που έχουν στηθεί για να αντιμετωπίσουν τον τυφώνα.

Οι αρχές θεωρούν πως πρόκειται για έναν από τους πιο καταστροφικούς τυφώνες που χτύπησαν ποτέ την περιοχή, μετά τον τυφώνα Κατρίνα που χτύπησε την ίδια μέρα πριν από 16 χρόνια τη Λουιζιάνα (στις 29 Αυγούστου του 2005), προκαλώντας μεγάλες πλημμύρες και εκτεταμένες καταστροφές. Συνολικά, πάνω από 1.800 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τον τυφώνα Κατρίνα (και τις πλημμύρες που προκάλεσε) στις Ηνωμένες Πολιτείες.

AP PHOTO

Οι ισχυροί άνεμοι από τον τυφώνα Άιντα έφτασαν τα 240 χιλιόμετρα την ώρα, το πρωί της Κυριακής, με τον κυβερνήτη της Λουιζιάνα, Τζον Μπελ Έντουαρντς, να δηλώνει πως πρόκειται για μια μεγάλη καταιγίδα «που πρόκειται να μας δοκιμάσει, με τρόπους που δεν έχουμε δοκιμαστεί ποτέ στο παρελθόν».

Ο τυφώνας απειλεί, εκτός από τις κατοικημένες περιοχές, αρκετές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, βιομηχανικές μονάδες, αλλά και ένα πυρηνικό εργοστάσιο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε απόψε ότι ο τυφώνας Άιντα είναι πολύ επικίνδυνος και μπορεί να προκαλέσει τεράστιες καταστροφές, ενώ η διακοπή της ηλεκτροδότησης μπορεί να διαρκέσει για εβδομάδες, για τους κατοίκους της περιοχής του Κόλπου.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία της Νέας Ορλεάνης κάλεσε τους κατοίκους που δεν διαθέτουν δωμάτια χωρίς παράθυρα στο σπίτι τους να κλειστούν στην τουαλέτα ή ακόμη και στην ντουλάπα για να προστατευθούν. Σε ορισμένες συνοικίες έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία από το απόγευμα της Κυριακής.

Νωρίτερα, είχαν σχηματιστεί ατελείωτες ουρές αυτοκινήτων από ανθρώπους που προσπαθούν να αποχωρήσουν, τα αεροδρόμια έκλειναν το ένα μετά το άλλο, ενώ η προειδοποίηση προς τους κατοίκους ήταν να έχουν τροφή και νερό για τουλάχιστον τρεις ημέρες.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η Άιντα δεν θα αποδεχθεί τόσο καταστροφική, όμως ο συναγερμός είναι μεγάλος, καθώς κατάφερε να μετατραπεί από τροπική καταιγίδα σε τυφώνα 4 μέσα σε 3-4 ημέρες.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Λουκέτο ”σοκ” η νηματουργία «Βαρβαρέσος» στη Νάουσα-Απολύονται οι εργαζόμενοι την Μ.Εβδομάδα!

Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκίνησε με δυσάρεστα νέα για τους εργαζόμενους σε ένα ιστορικό εργοστάσιο στη …