Η πανδημία καλπάζει ξανά στη Θεσσαλονίκη με τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας να είναι γεμάτες και ασθενείς να στέλνονται στο νοσοκομείο της Κοζάνης. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση διχάζει προσπαθώντας να κάμψει τις αναστολές και το ηθικό των ανεμβολίαστων υγειονομικών. Αχτίδα αισιοδοξία με πρόβλεψη για το τέλος της νόσου το 2022.
Η ταχύτητα εξάπλωσης των μολύνσεων που παρατηρείται στη Θεσσαλονίκη προκαλεί ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα με τον διευθυντή της ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκο Καπραβέλο, να χτυπά «καμπανάκι» κινδύνου επισημαίνοντας πως ο εφιάλτης του 2ου κύματος που το περασμένο Φθινόπωρο σάρωσε τη βόρεια Ελλάδα έχει επιστρέψει πριν καν τελειώσει το καλοκαίρι.
«Tα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα, ξυπνάει ο εφιάλτης του 2ου και του 3ου κύματος, οι υγειονομικές ανάγκες αρχίζουν και αυξάνονται επικίνδυνα, η διασπορά του κορωνοϊού είναι τεράστια πλέον και η πίεση στο σύστημα Υγείας πολύ μεγάλη ... σήμερα όλες οι κλίνες ΜΕΘ για covid-19 στο "Παπανικολάου" είναι καλυμμένες, με βαρύτατα περιστατικά» ανέφερε (MEGA) ο κ. Καπραβέλος. Χαρακτηριστικό της πίεσης που παρατηρείται είναι το γεγονός πως ασθενείς στέλνονται στο Νοσοκομείο της Κοζάνης, όπως γράφει σήμερα η «Εφ.Συν.».
Το χαρακτηριστικό είναι η ταχύτατη εξέλιξη της πανδημίας με τον διευθυντή της ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου να επικεντρώνεται στα περιστατικά με μετάλλαξη Δέλτα που παρουσιάζουν κάτι που προκαλεί έκπληξη: «πολύ γρήγορα οι ανεμβολίαστοι ασθενείς επιδεινώνονται, σε 4-5 ημέρες(...)». Ο ίδιος σημειώνει πως «κανείς από αυτούς που έχουμε αυτή την στιγμή στη ΜΕΘ δεν είναι εμβολιασμένος».
Το χειρότερο είναι ότι «δεν μπήκαμε ακόμη στα δύσκολα, δεν επέστρεψαν οι εκδρομείς, τα σχολεία και τα ΑΕΙ δεν άνοιξαν... είναι πρωτάκουστο, δεν το έχουμε ξαναδεί, πέρυσι αυτή την εποχή δεν είχαμε καμία πίεση στο σύστημα Υγείας (...)» ανέφερε ο κ. Καπραβέλος εκφράζοντας ανοιχτά την ανησυχία του για το τι θα ακολουθήσει τις επόμενες μέρες.
Κενά και… ιδιωτικοποίηση
Μέσα σε αυτό το ασφυκτικό κλίμα και ενώ απομένει μόλις μία ημέρα πριν από την εφαρμογή του μέτρου της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών για τους υγειονομικούς, η κυβέρνηση εμφανίζεται ανυποχώρητη στη θέση της και δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι όσοι δεν καταθέσουν το σχετικό πιστοποιητικό εμβολιασμού θα τεθούν σε αναστολή διχάζοντας και τους εμβολιασμένους για τη στάση που θα τηρήσουν έναντι των συναδέλφων τους.
Μπροστά στο ενδεχόμενο πολλών κενών που θα δημιουργηθούν ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης άφησε κατά τη χθεσινή ενημέρωση ανοιχτό το ενδεχόμενο να υποστηριχτούν οι δομές Υγείας και από ιδιώτες, ανοίγοντας την πόρτα στην ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ και προκαλώντας την εύλογη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. που αναφέρει πως «ο κ. Μητσοτάκης ετοιμάζεται να διαλύσει το ΕΣΥ και να φέρει από την πίσω πόρτα την ιδιωτικοποίησή...».
Αισιόδοξο μήνυμα
Έχοντας μπροστά μας μια δύσκολη χρονιά, αισιόδοξο είναι το μήνυμα που στέλνει ο ο καθηγητής μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος εκτιμώντας πως «πιθανό να τελειώσουμε με την νόσο το 2022».
Όπως εξήγησε (ΣΚΑΪ) θα έχει ανοσοποιηθεί μέχρι τότε με τον έναν ή τον άλλο τρόπο μεγάλο μέρος του πληθυσμού.
Ερωτηθείς για το επιχείρημα καλύτερα να νοσήσουμε παρά να κάνουμε το εμβόλιο, υπογράμμισε πως δεν είναι καλύτερα γιατί υπάρχουν πολλά περιστατικά που καταλήγουν στις ΜΕΘ και ότι ακόμα φαίνονται οι απώτερες συνέπειες της νόσου οι οποίες δεν είναι γνωστές ακόμα ποιες ή πόσες θα είναι. «Το θέμα είναι να μην ανοσοποιηθεί με την νόσο ο κόσμος που θα έχουμε θανάτους και θα έχει απώτερες συνέπειες» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο καθηγητής επεσήμανε πως σε λίγο θα αρχίσουν να ξεχωρίζουν τα κρούσματα που θα είναι πολλά από τα σοβαρά κρούσματα. «Αυτό που πετυχαίνουμε με το εμβόλιο δεν είναι να μην έχουμε πολλά κρούσματα αλλά να μην έχουμε σοβαρά κρούσματα, να μην πεθαίνει ο κόσμος και να μην ταλαιπωρείται στα νοσοκομεία» τόνισε χαρακτηριστικά.