Με παρατράγουδα ξεκίνησε η εφαρμογή του μέτρου. Πορτοκαλί καρτελάκι στους εμβολιασμένους του ΑΧΕΠΑ και αρρυθμίες στο νοσοκομείο «Γεννηματάς». Τεράστια τα κενά κυρίως στην περιφέρεια καθώς χιλιάδες εργαζόμενοι που στελέχωναν μέχρι χθες τα υγειονομικά ιδρύματα της χώρας τέθηκαν σε αναστολή.
Σκηνές απείρου κάλους διαδραματίζονται στα νοσοκομεία της χώρας, πρώτη ημέρα εφαρμογής του μέτρου αναστολής εργασίας στους υγειονομικούς που αρνούνται να εμβολιαστούν.
«Είναι πολύ δύσκολη ημέρα η σημερινή και η ατμόσφαιρα είναι τεταμένη στα νοσοκομεία καθώς υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με τους εργαζόμενους και την ίδια ώρα υπάρχουν ασθενείς που θέλουν να εξυπηρετηθούν, να γίνουν καλά, να πάρουν τα εξιτήρια τους», δήλωσε (ΕΡΤ) η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη.
Η κ. Παγώνη επικαλούμενη στοιχεία που έχει η ΠΟΕΔΗΝ (τα οποία δεν είναι όμως τελικά) ανέφερε ότι το ποσοστό των γιατρών που είναι εμβολιασμένοι πανελλαδικά αγγίζει το 95% και των νοσηλευτών και των υπόλοιπων εργαζομένων περίπου το 90%.
Προβλήματα με το καλημέρα
Εργαζόμενοι στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ πήγαν κανονικά στη δουλειά τους και αρχικά δεν επιτράπηκε η είσοδος σε όσους δεν είχαν τα απαραίτητα πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης. Στη συνέχεια τους επιτράπηκε να μπουν στο νοσοκομείο, όχι όμως και να εργαστούν.
Ένταση επικράτησε όταν η διοίκηση του νοσοκομείου κάλεσε τους εμβολιασμένους υγειονομικούς να πάρουν κάρτα εισόδου (πορτοκάλι καρτελάκι), μέτρο που τελικά δεν εφαρμόστηκε, όπως μεταδίδει το Voria.gr, εξαιτίας των αντιδράσεων. Μέχρι στιγμής πάντως κανένας εργαζόμενος δεν έχει λάβει τη διοικητική πράξη αναστολής, κάτι που αναμένεται να γίνει εντός της ημέρας.
Το μέλος του Δ.Σ. του σωματείου εργαζόμενων και μέλος της ΠΟΕΔΗΝ, Ελένη Μπακιρλή, σε δηλώσεις της τόνισε ότι «σήμερα βλέπετε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση με συναδέλφους που ήταν στην πρώτη γραμμή να μην τους αφήνουν να μπουν μέσα επειδή είναι ανεμβολίαστοι. Εμείς ως υγειονομικό κίνημα είμαστε υπέρ του καθολικού εμβολιασμού, αλλά δεν μπορούμε να δεχτούμε την υποχρεωτικότητα, δεν μπορούμε να δεχτούμε συνάδελφοι να χάσουν τη δουλειά τους», δήλωσε η ίδια, υπογραμμίζοντας παράλληλα «θα το πούμε για ακόμη μία φορά: κανένας δεν περισσεύει».
Καταγγελία
Σε καταγγελία για το ζήτημα της εφαρμογής του μέτρου της αναστολής εργασίας για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς στο νοσοκομείο «Γεννηματάς» προχώρησε ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων Πέτρος Κετικίδης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σήμερα έπιασαν κανονικά δουλειά, μπήκαν στα τμήματά τους, ενώ, όπως ανάφερε, κάποιους τους πήραν και τηλέφωνο από εχθές οι προϊστάμενοι των τμημάτων να προσέλθουν στην εργασία τους καθώς δεν βγαίνει το πρόγραμμα.
Όπως δήλωσε ο κ. Κετικίδης, στο «Γεννηματά» δεν έχουν εμβολιαστεί περίπου 60-70 εργαζόμενοι.
Κινητοποιήσεις παντού
- Ο αριθμός των εργαζομένων (γιατρών, νοσηλευτών, βοηθητικό και άλλο προσωπικό) που θα βγουν σε αναστολή στα τρία νοσοκομεία της Πάτρας ανέρχεται στους 580.
- Εκτός του Νοσοκομείου Βόλου 83 υγειονομικοί, οι οποίοι αποφάσισαν να μην εμβολιαστούν και αυτομάτως τίθενται σε αναστολή εργασίας και στέρηση μισθού. Από τους 83 υγειονομικούς οι οκτώ είναι γιατροί και οι 75 εργαζόμενοι.
- Περίπου 40 άτομα από το υγειονομικό προσωπικό του νοσοκομείου Χαλκίδας αναμένεται να πάρουν σήμερα στα χέρια τους τη διοικητική πράξη αναστολής.
- Σε κινητοποιήσεις προχώρησαν εργαζόμενοι το πρωί, έξω από το Νοσοκομείο Μυτιλήνης, διαμαρτυρόμενοι για το μέτρο αναστολής εργασίας για όσους υγειονομικούς δεν έχουν εμβολιασθεί. 'Αλλη ομάδα εργαζομένων προχώρησε σε κατάληψη των γραφείων του διοικητή και της διεύθυνσης προσωπικού του νοσηλευτικού ιδρύματος. Στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης υπολογίζεται ότι 25 εργαζόμενοι, από τους οποίους επτά είναι γιατροί, δεν έχουν εμβολιαστεί.
- Επιστολή με τις παραιτήσεις τους απέστειλαν στην διοίκηση του νοσοκομείου Ρεθύμνου πέντε γιατροί-εντατικολόγοι, αντιδρώντας στην εντολή της διοίκησης που τους υποχρεώνει να κάνουν εφημερίες για την διακομιδή ασθενών.
- Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στο μέτρο της αναστολής εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών, πραγματοποίησε το Σωματείο Εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου.
- Συγκεντρώσεις σε όλα τα νοσοκομεία από την ΠΕΟΔΗΝ
- Πανελλαδικά, σύμφωνα με τις προβλέψεις, ο αριθμός των υγειονομικών που εκτιμάται ότι θα τεθεί σε αναστολή εργασίας ανέρχεται σε 8.000- 10.000.
«Kίνηση πολιτικού αυταρχισμού»
Να μην εφαρμοστεί ο νόμος για την αναστολή εργασίας του μη εμβολιασμένου προσωπικού στο ΕΣΥ, ζητά ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ανδρέας Ξανθός.
«Η κυβέρνηση, παρά τις προειδοποιήσεις για το τεράστιο λειτουργικό πρόβλημα που θα δημιουργηθεί σε όλες τις δημόσιες δομές, προχωρεί σε μια κίνηση πολιτικού αυταρχισμού, κοινωνικής αναλγησίας και υπονόμευσης της ανθεκτικότητας του ΕΣΥ», σημειώνει ο κ. Ξανθός. Υποστηρίζει πως το κίνητρό της «δεν είναι η προστασία της Δημόσιας Υγείας αλλά η αναζήτηση ‘εξιλαστήριων θυμάτων' για την αδυναμία ελέγχου της πανδημίας και την αποτυχία της ‘Επιχείρησης Ελευθερία'» και προσθέτει: «Όλοι μπορούν να αντιληφθούν ότι η εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα δεν θα κριθεί από το ποσοστό ανεμβολίαστου προσωπικού που υπηρετεί στο ΕΣΥ και ότι το όποιο ‘όφελος' είναι δυσανάλογα μικρό σε σχέση με την τεράστια ζημιά στην καθημερινότητα των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας».