Τα στοιχεία του δράστη της τρομοκρατικής επίθεσης σε σουπερμάρκετ στο Όκλαντ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πέντε άνθρωποι και να τραυματιστούν τρεις, έδωσαν οι αρχές της χώρας. Την ίδια ώρα, η πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντεντ ανακοίνωσε ότι ο αντιτρομοκρατικός νόμος θα γίνει αυστηρότερος, ώστε να αποτραπούν ανάλογα περιστατικά στο μέλλον.
Ο υπάρχων αντιτρομοκρατικός νόμος έχει δεχθεί σοβαρές επικρίσεις, καθώς εξαιτίας αυτού ο δράστης, που σύμφωνα με τις αρχές ονομάζεται Αχαμίντ Ατίλ Μοχάμεντ Σαμσουντίν, από τη Σρι Λάνκα, ενώ ήταν ύποπτος ότι θα μπορούσε να διαπράξει τρομοκρατικές ενέργειες, δήλωνε οπαδός του Ισλαμικού Κράτους και είχε συλληφθεί, αφέθηκε ελεύθερος αλλά υπό αστυνομική παρακολούθηση.
Ο Σαμσουντίν, χθες Παρασκευή, επιτέθηκε σε ανθρώπους σε σούπερ μάρκετ στη Νέα Ζηλανδία, πελάτες και εργαζομένους, πριν πέσει νεκρός από πυρά αστυνομικών.
Σε γραπτή δήλωση που μοιράστηκε στους δημοσιογράφους, η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας σημειώνει ότι «πρέπει να είμαστε έτοιμοι να κάνουμε της αλλαγές (σ.σ. στον νόμο) που ξέρουμε ότι μπορεί να μην αλλάξουν την ιστορία, αλλά θα μπορούσαν να αλλάξουν το μέλλον μας». Όπως εξήγησε, με τον υπάρχοντα νόμο, δεν υπήρχε τρόπος να κρατηθεί άλλο στη φυλακή ο άνδρας που τελικά έκανε την επίθεση.
Η Τζασίντα Άρντερν πρόσθεσε ότι ο νέος αντιτρομοκρατικός νόμος θα κατατεθεί στη Βουλή μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου και κάλεσε το κοινοβούλιο της Νέας Ζηλανδίας να τον στηρίξει.
Ποιος ήταν ο Αχαμίντ Ατίλ Μοχάμεντ Σαμσουντίν
Σήμερα οι δικαστικές αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία του Αχαμίντ Ατίλ Μοχάμεντ Σαμσουντίν, δράστη της φονικής επίθεσης στο Όκλαντ.
Ο Αχαμίντ Ατίλ Μοχάμεντ Σαμσουντίν είχε συλληφθεί πολλές φορές στο παρελθόν, δήλωνε υποστηρικτής του Ισλαμικού Κράτους και βρισκόταν υπό την παρακολούθηση της αστυνομίας για τη δράση του. Τελευταία φορά συνελήφθη πριν από τρία χρόνια, στο αεροδρόμιο, όπου βρέθηκαν στην κατοχή ένα κυνηγετικό μαχαίρι και εξτρεμιστικά βίντεο. Οι αρχές θεώρησαν ότι έφευγε από τη χώρα για τη Συρία με στόχο να ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος.
Από το 2011 που βρισκόταν με εκπαιδευτική βίζα στη χώρα, ανέβαζε βίντεο με τρομοκρατικές ενέργειες και επαινούσε την τρομοκρατική ισλαμιστική οργάνωση. Τότε καταδικάστηκε σε 3ετή φυλάκιση. Όταν έληξε η ποινή του, και παρά το γεγονός ότι υπήρχαν φόβοι ότι θα προχωρήσει σε τρομοκρατικές ενέργειες, το νομικό σύστημα δεν μπορούσε να τον κρατήσει άλλο στη φυλακή.
Ασκήθηκε νέα δίωξη εις βάρος του για τα βίντεο που βρέθηκαν στην κατοχή του (περιείχαν εικόνες σχετικές με το Ισλαμικό Κράτος, αλλά όχι βίαιες σκηνές) και το δικαστήριο έκρινε ότι δεν μπορούσε να καταδικαστεί, παρά το γεγονός ότι το δικαστήριο αναγνώρισε ότι μπορεί να είναι επικίνδυνος. Τον υποχρέωσαν μόνο να διαγράψει τα βίντεο και τους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αφέθηκε ελεύθερος πριν από περίπου δύο μήνες και τέθηκε υπό αστυνομική παρακολούθησε ενώ ιερωμένος σε τζαμί της πόλης το έθεσε υπό την εποπτεία του, ώστε να τον απομακρύνει από τις ακραίες ισλαμιστικές ιδέες.
Τα κενά του νόμου
Σύμφωνα με την πρωθυπουργό Άρντερν, αλλά και τον επικεφαλής της αστυνομίας στη Νέα Ζηλανδία, ο υπάρχον αντιτρομοκρατικός νόμος, μπορεί να είναι αποτελεσματικός όταν συλληφθούν οι δράστες μιας επίθεσης και τους οδηγεί στη δικαιοσύνη με αυστηρές ποινές, αλλά δεν μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά, ακόμη και όταν υπάρχουν υπόνοιες για επικείμενη τρομοκρατική δράση. Σε αυτό το σημείο θα γίνουν και οι σχετικές παρεμβάσεις, σύμφωνα με τη Νεοζηλανδή πρωθυπουργό.
Από την πλευρά του ο αρχηγός της Αστυνομίας, Άντριου Κόστερ, εξήγησε: «Μπορεί να διαπιστώνουμε την πρόθεση, την ιδεολογία και να αξιολογούμε τη σοβαρότητα της κατάστασης, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό ώστε να μπορούμε να αναλάβουμε δράση προτού συμβεί μια επίθεση».