Πρωτοδικείο Θεσπρωτίας: Σημαντική δικαστική απόφαση για τους εργαζόμενους της ΔΕΥΑ Ηγουμενίτσας

Με μια πρωτοποριακή δικαστική απόφαση που δημιουργεί νομολογιακό δεδομένο για πολλούς εργαζόμενους αντίστοιχων δημοτικών επιχειρήσεων ανά τη χώρα, το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσπρωτίας, κατόπιν ανακοπής που άσκησαν εργαζόμενοι στη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Ηγουμενίτσας, προσβάλλοντας πράξη καταλογισμού εναντίον τους χρηματικών  ποσών στην οποία είχε προβεί η Δημοτική Επιχείρηση, ακύρωσε την πράξη αυτή κρίνοντας πως  δεν υφίσταται Υπουργική Απόφαση κατ’ εξουσιοδότηση νόμου που να ρυθμίζει την επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών. Μάλιστα έκρινε ότι η  Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης δεν ακολούθησε νόμιμη διαδικασία καταλογισμού.

Σύμφωνα με δήλωση της Αικατερίνης Μονάχου - Προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων στην ΔΕΥΑΗ: «Μετά τον καταλογισμό εναντίον μας μεγάλων ποσών και την αποστολή αυτών προς είσπραξη στην Αρμόδια φορολογική Αρχή, οι εργαζόμενοι βιώνουμε συνθήκες οικονομικής εξαθλίωσης. Η ακύρωση της πράξης του καταλογισμού από το Δικαστήριο είναι μία δικαίωση για τους εργαζόμενους, οι οποίοι εξ αρχής υποστηρίζαμε πως έχουν παραβιαστεί νόμιμα δικαιώματά μας και ότι ο καταλογισμός είναι παράνομος. Είναι μία μεγάλη νίκη των εργαζομένων στην ΔΕΥΑ Ηγουμενίτσας, η οποία αποτελεί μοναδική περίπτωση στην Ελλάδα.»

Δικηγόρος των εργαζομένων στη συγκεκριμένη δικαστική διαμάχη είναι η κα Δήμητρα Κολιούση, η οποία υπερασπιζόμενη τους εργαζόμενους τόνισε με την αίτησή της προς το δικαστήριο ότι η πράξη καταλογισμού εναντίον των εργαζομένων είναι πράξη ιδιαίτερης βαρύτητας, λόγω των συνεπειών που επιφέρει ο καταλογισμός στα έννομα συμφέροντα του εργαζομένου.

Μάλιστα αξίζει να σημειωθεί ότι η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Ηγουμενίτσας προχώρησε βεβιασμένα σε αυτό τον καταλογισμό, δίχως μάλιστα να υπολογίσει σωστά τα ποσά που καταλόγισε στους εργαζόμενους.

Ο αγώνας τώρα των εργαζομένων είναι να ληφθεί απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο και να δοθεί εντολή στη Δημοτική Επιχείρηση αποχής από την άσκηση ενδίκων μέσων έως ότου να εκδοθεί σχετική Υπουργική Απόφαση που να ρυθμίζει το θέμα.

Η ως άνω βιασύνη της ΔΕΥΑ Ηγουμενίτσας και ο μη νόμιμος καταλογισμός έχει προκαλέσει αναστάτωση στους κόλπους των εργαζομένων αλλά και στην τοπική κοινωνία και το δημοτικό συμβούλιο, αφού πέρα τη βλάβη στους εργαζόμενους, δημιουργεί ένα κακό προηγούμενο για μια σειρά από αντίστοιχες δημοτικές επιχειρήσεις. Δεν είναι λίγοι οι Δήμαρχοι και οι δημοτικές αρχές της χώρας που εκφράζουν την απορία τους με το χειρισμό της υπόθεσης και την πρεμούρα της Διοίκησης της ΔΕΥΑΗ, αφού μόνο μπελάδες μπορούν να ανοίξουν και αχρείαστες φασαρίες με το προσωπικό των δημοτικών επιχειρήσεων, σε μια χρονιά μάλιστα προεκλογική...

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΣΥΡΙΖΑ για Ερντογάν: Παραβιάζει τη Διακήρυξη των Αθηνών

Σε ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ καταδικάζει απερίφραστα τις νέες προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου …