Τέλη κυκλοφορίας: Άνοιξε η πλατφόρμα για πληρωμές με τον μήνα

Φέτος δίνεται έτσι η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες των Ι.Χ. να πληρώσουν αναλογικά τέλη μόνο για το χρονικό διάστημα που αυτά βρίσκονται σε κυκλοφορία και όχι για το σύνολο της χρονιάς

Σε λειτουργία βρίσκεται από σήμερα η πληρωμή τελών κυκλοφορίας με το μήνα μέσω της πλατφόρμα myCar, μια ρύθμιση που αφορά εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που έχουν υποβάλλει δήλωση ακινησίας.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της ΑΑΔΕ, μέσω της πλατφόρμας μπορεί κανείς να:

  • Θέσει σε ψηφιακή ακινησία/κυκλοφορία το όχημά του, καταθέτοντας ψηφιακά τις πινακίδες του, χωρίς να πρέπει να επισκεφθεί τη ΔΟΥ.
  • Κατεβάσει το ειδοποιητήριο για τα τέλη κυκλοφορίας και να λάβει βεβαίωση μη οφειλής τελών κυκλοφορίας.
  • Άρει την ακινησία του οχήματος και να πληρώσει τέλη κυκλοφορίας με το μήνα.
  • Ενημερωθεί για πιθανή οφειλή τελών κυκλοφορίας έτους 2017.

Και φέτος δίνεται έτσι η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες των Ι.Χ. να πληρώσουν αναλογικά τέλη μόνο για το χρονικό διάστημα που αυτά βρίσκονται σε κυκλοφορία και όχι για το σύνολο της χρονιάς. 

Έτσι αν κάποιος επανακυκλοφορήσει το αυτοκίνητό του για ένα μήνα θα πληρώσει το 1/12 των τελών κυκλοφορίας, για δύο μήνες τα 2/12, για 3 μήνες τα 3/12 για 4 μήνες τα 4/12 και ούτω καθεξής.

Πρόκειται για μια επιλογή που αξιοποιούν πολλοί ιδιοκτήτες για οχήματα τα οποία χρησιμοποιούν μόνο για μερικούς μήνες κάθε χρόνο. Για παράδειγμα κάποιος που έχει μόνιμα ένα αυτοκίνητο στον τόπο εξοχικής του κατοικίας και το χρησιμοποιεί μόνο κατά τη διάρκεια των διακοπών του εκεί.  

Στην περίπτωση που για παράδειγμα ένας οδηγός πληρώσει για δύο μήνες τέλη κυκλοφορίας, θα πρέπει να γνωρίζει ότι μπορεί να επιλέξει οποιοδήποτε χρονικό διάστημα επιθυμεί, για να κάνει άρση ακινησίας.

Όμως τμήμα μηνός, ακόμα και μία μέρα, λογίζεται ως ολόκληρος μήνας. Το δικαίωμα άρσης ακινησίας χορηγείται μόνο μία φορά εντός του έτους ενώ όταν λήξει το διάστημα κίνησης για το οποίο έχουν καταβληθεί αναλογικά τέλη κυκλοφορίας το όχημα θα πρέπει να τεθεί άμεσα σε ψηφιακή ακινησία.

Παραδείγματα

Ιδιοκτήτης με αυτοκίνητο 2.000 κυβικών εκατοστών που έχει ταξινομηθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2020 το συνολικό κόστος των τελών κυκλοφορίας ανέρχεται στα 615 ευρώ. Εάν ο συγκεκριμένος προβεί σε άρση ακινησίας για 4 μήνες θα καταβάλει 205 ευρώ και για 7 μήνες θα πληρώσει 358,75 ευρώ.

Ιδιοκτήτης αυτοκινήτου με ετήσια τέλη κυκλοφορίας ύψους 300 ευρώ που επιθυμεί να άρει την ακινησία του οχήματος του για χρονικό διάστημα τεσσάρων μηνών θα πληρώσει τέλη που αντιστοιχούν σε 4/12 δηλαδή 100 ευρώ.

Ιδιοκτήτης αυτοκινήτου με ετήσια τέλη 500 ευρώ που θέλει να το θέσει εκ νέου σε κυκλοφορία για διάστημα τριών μηνών θα πρέπει να καταβάλλει 41,6 ευρώ για κάθε μήνα και συνολικά 125 ευρώ

Ιδιοκτήτης αυτοκινήτου με ετήσια τέλη 900 ευρώ εάν θελήσει να πάρει πίσω τις πινακίδες για διάστημα 6 μηνών θα πρέπει να πληρώσει 450 ευρώ (75 ευρώ για κάθε ένα μήνα).

Ειδική εφαρμογή

Όσοι θέλουν να προβούν σε ψηφιακή άρση θα πρέπει μέσω της πλατφόρμας MyCAR να πληρώσουν αναλογικά τα τέλη κυκλοφορίας και να κινήσουν για το αυτοκίνητο ή το δίκυκλό τους για διάστημα που θα επιλέξουν.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΟΟΣΑ: Έκρηξη άμεσων ξένων επενδύσεων 62% την τελευταία τριετία στην Ελλάδα

Το συνολικό απόθεμα των ΞΑΕ (FDI Inward Position) στην Ελλάδα αυξήθηκε το 2022 στα 50,8 …