Εκλογές 2023: Πώς βάζει «μπλόκο» στο κόμμα Κασιδιάρη η κυβέρνηση

Nέα συμπληρωματική ρύθμιση στη Βουλή, ώστε να αποκλειστεί κάθε ενδεχόμενο συμμετοχής του κόμματος Κασιδιάρη στις εκλογές

Της Πηνελόπης Γκάλιου

Αντιδράσεις και έντονο προβληματισμό εξακολουθεί να προκαλεί το ενδεχόμενο συμμετοχής του κόμματος Κασιδιάρη στις επικείμενες εκλογές ή της “κεκαλυμμένης” καθόδου του μέσω “τρίτου” προσώπου, μετά και την παμψηφεί εκλογή από τα όργανα του κόμματος Κασιδιάρη, του πρώην αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αναστάσιου Κανελλόπουλου στη θέση του προέδρου.

Παρότι στην κυβέρνηση διαβεβαιώνουν ότι το θεσμικό πλαίσιο είναι επαρκές, προκειμένου να μπει φρένο στην προσπάθεια του πρώην ηγετικού στελέχους της Χρυσής Αυγής να επιστρέψει “από την πίσω πόρτα” στα πολιτικά δρώμενα της χώρας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη για μία πρόσθετη νομοθετική παρέμβαση.

“Υπάρχει επαρκές πλαίσιο, και αν χρειαστεί συμπληρωματική ρύθμιση, εδώ είμαστε... Είμαστε σε εγρήγορση μέχρι τη Μεγάλη Τρίτη,  τη Μεγάλη Τέταρτη, οπότε κλείνει η Βουλή” δήλωσε ο κ. Οικονόμου, δηλώνοντας την ετοιμότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει κάθε τυχόν τροποποίηση ή εξειδίκευση χρειαστεί στη ρύθμιση που πρόσφατα ψηφίστηκε στη Βουλή για το “μπλόκο” στην κάθοδο της “μεταλλαγμένης Χρυσής Αυγής”. 

Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, η κυβέρνηση θα προχωρήσει τη Μεγάλη Δευτέρα και σε νέα συμπληρωματική ρύθμιση, αναφορικά με το μέλλον του κόμματος Κασιδιάρη και την κάθοδό του στις επικείμενες εκλογές. Προσανατολίζεται δηλαδή, σύμφωνα με πληροφορίες, να φέρει ρύθμιση έτσι ώστε η απόφαση να ληφθεί από την ολομέλεια του Α' τμήματος του Αρείου Πάγου, δηλαδή και των 10 μελών, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου, και όχι μόνο από τη πενταμελή επιτροπή, όπως ισχύει σήμερα.

Σε κάθε περίπτωση ο χρόνος μετράει αντίστροφα και τη “σκυτάλη” για να επιλύσει τα όποια ζητήματα τίθενται, παραλαμβάνει ούτως ή άλλως ο Άρειος Πάγος, στις αρχές Μαΐου καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο είναι αρμόδιο για την ανακήρυξη των πολιτικών κομμάτων που θα κατέβουν στις εκλογές.

Υπενθυμίζεται πως ο νέος νόμος,τον οποίο έφερε η κυβέρνηση στη Βουλή στόχο είχε να μην μπουν στη Βουλή ξανά τα μέλη μιας εγκληματικής οργάνωσης όπως η Χρυσή Αυγή, που τραυμάτισε τη Δημοκρατία με τις πρακτικές της και τη ρητορική της και όπως τονίζουν από το Μέγαρο Μαξίμου θα επιμείνει στο μέτωπο αυτό. Σύμφωνα λοιπόν με το εν λόγω νόμο που πρόσφατα ψηφίστηκε στη Βουλή, απαγορεύεται η συμμετοχή σε εκλογές κομμάτων των οποίων ηγετικά στελέχη έχουν καταδικαστεί για αδικήματα, όπως εκείνο της εγκληματικής οργάνωσης. Μάλιστα η απαγόρευση ισχύει όχι μόνον για τα εμφανή ηγετικά στελέχη ενός υποψήφιου κόμματος αλλά και για την πραγματική του ηγεσία, πρόβλεψη που μπορεί να εφαρμοστεί και στη συγκεκριμένη περίπτωση όπου ως επικεφαλής του κόμματος θα εμφανίζεται ο πρώην αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αναστάσιος Κανελλόπουλος και το ανώτατο δικαστήριο θα κληθεί να αποφασίσει αν το κόμμα που θα ηγείται ο κ. Κανελλόπουλος είναι στην πραγματικότητα κομματικός σχηματισμός που καθοδηγείται από τον Ηλία Κασιδιάρη.

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΟΟΣΑ: Ρυθμός ανάπτυξης 2% φέτος και 2,5% το 2025

Ο ΟΟΣΑ τονίζει ότι οι βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία είναι η ενίσχυση …