Σαν εύφλεκτο υλικό στην ήδη φορτισμένη πολιτική συζήτηση, λειτούργησε η τοποθέτηση του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου Χρήστου Τζανερίκου, ο οποίος αμφισβήτησε τις προθέσεις της κυβέρνησης.
Της Πηνελόπης Γκάλιου
Στη Βουλή μεταφέρεται σήμερα και αύριο η αντιπαράθεση για τη νέα συμπληρωματική ρύθμιση του Υπουργείου Εσωτερικών που κλείνει κάθε «παράθυρο» αμφισβήτησης για το μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη να εισαχθεί στη Βουλή. Τρεις ημέρες πριν κλείσει η Βουλή για το Πάσχα και στη συνέχεια διαλυθεί για τις επικείμενες εκλογές, έβαλε φωτιά στην πολιτική και δημόσια συζήτηση η πρωτοφανής δήλωση του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου Χρήστου Τζανερίκου που χαρακτηρίζει την τροπολογία φωτογραφική.
Κυβέρνηση και κόμματα παρότι ξεκινούν από την «κοινή αφετηρία» της παραδοχής και της στόχευσης, να μείνει εκτός Βουλής το ναζιστικό κόμμα Κασιδιάρη και κάθε φασιστικό μόρφωμα, που αποτελεί τη διαδοχη κατάσταση της καταδικασμένης εγκληματικής οργάνωσης Χρυσής Αυγής, έχουν λάβει ήδη θέσης μάχης, καθώς σήμερα θα διεξαχθεί στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή η «δεύτερη ανάγνωση» του νομοσχεδίου που περιλαμβάνει την εν λόγω τροπολογία και αύριο αναμένεται να ψηφιστεί στην Ολομέλεια της Βουλής.
Με βάση μάλιστα τα μέχρις ώρας δεδομένα, εκτός από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που φωτογράφισε με δήλωσή του ότι θα στηρίξει τη ρύθμιση, τα υπόλοιπα κόμματα στέκονται αντιπολιτευτικά απέναντι.
Σαν εύφλεκτο υλικό στην ήδη φορτισμένη πολιτική συζήτηση, λειτούργησε η τοποθέτηση του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου Χρήστου Τζανερίκου, ο οποίος αμφισβήτησε τις προθέσεις της κυβέρνησης.
«Η ρύθμιση, που εισάγεται με την επίμαχη τροπολογία, παρά την κατ' επίφαση αιτιολογία της, δηλαδή της "θωράκισης της όποιας απόφασης του Αρείου Πάγου" για την ανακήρυξη ή μη κομμάτων, (...) ώστε να μη μπορεί αυτή να αμφισβητηθεί, αποτυπώνει, φωτογραφικά, τη δυσπιστία και την έλλειψη εμπιστοσύνης στο πρόσωπό μου, εκ μέρους της κυβέρνησης, που είχε τη σχετική νομοθετική πρωτοβουλία, αναφορικά με την άσκηση της διακριτικής μου ευχέρειας να ορίζω την (πενταμελή) σύνθεση του τμήματος, του οποίου είμαι πρόεδρος» υποστήριξε ο κ. Τζανερίκος, προκαλώντας την σφοδρή αντίδραση του Υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη.
«Η νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης θωρακίζει την κρίση της Δικαιοσύνης, όποια και αν θα είναι αυτή. Τονίζεται ότι η σύνθεση του Α1 Τμήματος είναι δεδομένη και ουδόλως επηρεάζεται από την κυβερνητική νομοθετική πρωτοβουλία. Σε κάθε περίπτωση, είναι αυτονόητο ότι σε δημοκρατικά πολιτεύματα η νομοθέτηση ανήκει στην αρμοδιότητα της Βουλής και όχι στην επιλογή του κάθε δικαστή» τόνισε ο Υπουργός στην απάντησή του στις αιχμές του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η τροπολογία για το κόμμα Κασιδιάρη περιέχει δύο αλλαγές σε σχέση με την αρχική ρύθμιση. «Αφενός ότι η ανακήρυξη θα γίνεται όχι από ένα υποσύνολο του Α1 τμήματος του Αρείου Πάγου αλλά από την πλήρη σύνθεση, δηλαδή από 10 δικαστές», ανέφεραν χαρακτηριστικά και «αφετέρου η δεύτερη αλλαγή είναι ότι υπομνήματα προς τεκμηρίωση θα μπορούν να υποβάλλονται στον Άρειο Πάγο ενόψει της ανακήρυξης και από άλλες δικαστικές αρχές ή από κάθε διοικητική αρχή», πρόσθεσαν τα στελέχη της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι «η δικαιολογητική βάση της τροπολογίας έγκειται στο ότι παρέχονται περισσότερα εχέγγυα ανεξάρτητης και ορθής κρίσης, όταν η εκδίκαση γίνεται από το σύνολο των μελών του τμήματος». Οι ίδιες πηγές υπογράμμιζαν επίσης το γεγονός ότι πλέον «η τεκμηρίωση για την συνδρομή της πραγματικής ηγεσίας θα πρέπει να παρέχεται και από τις υπηρεσίες που κατέχουν τα σχετικά στοιχεία».
Ο ΣΥΡΙΖΑ, με σκληρή ανακοίνωση που εξέδωσε έβαλε κατά των χειρισμών της κυβέρνησης στο θέμα που ανέκυψε χαρακτηρίζοντάς τους ερασιτεχνικούς ενώ σημείωσε ότι «αφού μαζί με το ΠΑΣΟΚ ψήφισε μία τροπολογία, που δυστυχώς αποδείχτηκε φιάσκο, σήμερα έρχεται να διορθώσει το λάθος με ένα μεγαλύτερο λάθος» και προσθέτει
«Το μόνο που καταφέρνει ο κ. Μητσοτάκης όμως με αυτές τις συνταγματικές ακροβασίες είναι να προσδίδει αντισυστημικά χαρακτηριστικά και να φουσκώνει τα ποσοστά της ακροδεξιάς».
Για πρόχειρη νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης κάνει λόγο και το ΠΑΣΟΚ φωτογραφίζοντας ωστόσο τη στήριξη του στην τροπολογία την Τρίτη στη Βουλή τονίζοντας σε ανακοίνωση ότι «Θα συνεισφέρουμε δημιουργικά με γνώμονα την υπεράσπιση της Δημοκρατίας και όπως δήλωσε πρόσφατα ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης θα αγωνιστούμε για να μη βρει χώρο στη Βουλή το νεοναζιστικό μόρφωμα».
Κατά της συμπληρωματικής ρύθμισης για το κόμμα Κασιδιάρη τοποθετείται και το ΚΚΕ.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.