Βουλή: Η παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα

Σε εξέλιξη η συζήτηση- αργότερα η ψηφοφορία- Την αποχή επιλέγει η αξιωματική αντιπολίτευση

Με αναφορά στην απουσία του πρωθυπουργού από την τελευταία συνεδρίαση της Βουλής ξεκίνησε την ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας ο οποίος επανέλαβε και την πρόσκληση-πρόκληση για ντιμπέιτ των δύο. Ανέφερε ο κ. Τσίπρας: «Ο κ. Μητσοτάκης πάλι λείπει. Κάναμε λέει πολλές αντιπαραθέσεις στη βουλή. Δε θέλει άλλες. Δε θέλει ούτε τηλεοπτική αντιπαράθεση. Τόσο πολύ εμπιστεύεται τον εαυτό του. Ή μάλλον τόσο πολύ τον εμπιστεύονται οι επικοινωνιολόγοι που τον κοουτσάρουν. Που δεν τον αφήνουν με τίποτα να έρθει σε αντιπαράθεση. Μην εκτεθεί ανεπανόρθωτα». Κάνοντας μάλιστα χιούμορ -καθώς νωρίτερα μίλησε ο Μάκης Βορίδης-, είπε «αφού είστε καλός ρήτορας κ. Βορίδη, ας στείλει εσάς στο πόδι του ο κ. Μητσοτάκης για να κάνουμε διάλογο».

Δείτε live: 

Ακολούθως κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για αθέτηση των υποσχέσεών του κατά τη διάρκεια της τετραετίας. Είπε χαρακτηριστικά: «Έλεγε ο κ. Μητσοτάκης στις προγραμματικές του δηλώσεις. Λιγότεροι φόροι. Πολλές επενδύσεις. Καλές και νέες δουλειές. Καλύτεροι μισθοί και υψηλότερες συντάξεις. Αποτελεσματικό κράτος, που θα προσφέρει στον πολίτη Ασφάλεια, αξιοπρεπή Υγεία και σύγχρονη Παιδεία. Και διαφάνεια, λογοδοσία και αξιοκρατία». Συνεχίζοντας ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός μείωσε τους φόρους για τα μεγάλα εισοδήματα και τις μεγάλες περιουσίες, ενώ αντίθετα δεν μείωσε τους έμμεσους φόρους, διατήρησε τον ΦΠΑ και τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης. Παράλληλα είπε ο κ. Τσίπρας, η κυβέρνηση δεν πέτυχε τους στόχους που είχε βάλλει για την αύξηση των επενδύσεων, επί των ημερών της μειώθηκε λόγω της ακρίβειας το βιοτικό επίπεδο των πολιτών, ενώ όχι μόνο δεν τήρησε τις υποσχέσεις για τις συντάξεις αλλά αντίθετα «κατάργησε την 13η σύνταξη που είχε δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ».

Βασικά σημεία της ομιλίας του, ακολουθούν:

-Βάλατε στόχο αύξηση των επενδύσεων στον προϋπόλογισμό το '22 έναντι του ΄21 , 22% και είχαμε το μισό. Η αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων δεν έχει καταφέρει να προσεγγίσει ούτε τα επίπεδα του 2019. Η κυβέρνηση αποκρύπτει ότι οι επενδύσεις παρουσιάζουν σημαντική υστέρηση έναντι των ευρωπαϊκών μέσων όρων. 

-Οι επενδύσεις σε νέες παραγωγικές μονάδες μειώθηκαν και το 2021 και '22. Σε άρθρο του ο κ.Σημίτης έγραψε ότι επικρατούν οι επενδύσεις στο real estate και τα κερδοσκοπικά funds που πολλές φορές χρηματοδοτούνται και από τις τράπεζες. Δεν τον λες και ΣΥΡΙΖΑ τον κ.Σημίτη. 

-Λέτε για πολλές και καλές δουλειές. Και βάλατε τον οδοστρωτήρα στα εργασιακά. Η πανδημία έγινε ευκαιρία απορρύθμισης της αγοράς εργασίας. Ενας στους 2 πολίτες μείωσε βασικά είδη διατροφής και καθημερινότητας. Καταργήσατε τον βάσιμο λόγο απόλυσης, διαλύσατε το θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων. προβλέψατε αύξηση των υπερωριών κατά 60% στην πράξη καταργήσατε και το οκτάωρο. Μιλήστε με τους εργαζόμενους να δείτε τι βιώνουν. 

-Στις συντάξεις; Η άλλη υπόσχεση; Τι κάνατε; Η μόνη αύξηση που έχουν δει είναι αυτή που είχε προβλεφθεί από το 2017. Καταργήσατε τη 13η σύνταξη, λέγατε ότι ήταν ψίχουλα, αλλά είχατε δεσμευθεί να την διατηρήσετε. Δεν την δώσατε. Εξαπατήσατε τους συνταξιούχους για τα αναδρομικά.

-Στην υγεία; Τι να πει κανείς; Είναι τόσο εκκωφαντική η αποτυχία να στηρίξετε το ΕΣΥ και να προστατέψετε την ανθρώπινη ζωή. Πού να το πιάσουμε; 

Για την επίμαχη τροπολογία, ο κ.Τσίπρας καταλόγισε θεσμικό ερασιτεχνισμό στην κυβέρνηση, αλλά όπως είπε, πριν τοποθετηθεί για το ζήτημα, «θα τοποθετηθώ για το νερό». 

-Είπε ο κ.Μητσοτάκης ότι ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ θα περάσουν στον έλεγχο του δημοσίου. Ωραία κωλοτούμπα. Μετά την κατακραυγή. Σας κατάλαβε ο ελληνικός λαός. Σπεύσατε ενώ είχαμε την εθνική τραγωδία να θεσμοθετήσετε ρυθμιστική αρχή. Τι κάνατε για το νερό; 

-

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Μαρινάκης: Απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ για το Μάτι

«Αμετανόητοι, προσπαθούν να κάνουν το άσπρο μαύρο για τον Ποινικό Κώδικα και παίζουν πολιτικά παιχνίδια …