Νίκος Δένδιας: Ενημερώθηκε για την κατάσταση των Ελλήνων στο Σουδάν

Ο υπουργός Εξωτερικών είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα πρέσβη στην Αίγυπτο

Για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο Σουδάν ενημερώθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Έλληνα πρέσβη στην Αίγυπτο.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ζητήθηκε η συνέχιση της διαρκούς επικοινωνίας με τους Έλληνες που βρίσκονται εκεί, καθώς και με την Αντιπροσωπεία της ΕΕ στο Χαρτούμ, προκειμένου να υπάρχει ο  βέλτιστος συντονισμός για την ασφάλεια και την παροχή της μέγιστης δυνατής βοήθειας προς τους εκεί Έλληνες ομογενείς.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τον υφυπουργό Εξωτερικών, Ανδρέα Κατσανιώτη, περισσότεροι από 1.000 ευρωπαίοι πολίτες και περίπου 150 Έλληνες βρίσκονται στο Σουδάν, που βρίσκεται στο χείλος υγειονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης.

Ο κ. Κατσανιώτης μιλώντας στην ΕΡΤ τόνισε ότι «από την πρώτη στιγμή το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών είχε συστήσει σε Έλληνες να μην ταξιδέψουν εκεί αλλά και σε όσους βρισκόταν ήδη στο Σουδάν, να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και αυτό λέμε και τώρα: να παραμείνουν στα σπίτια τους οι Έλληνες γιατί δεν αποτελούν στόχο, αλλά βρίσκονται ανάμεσα σε αντιμαχόμενους» είπε.

Ανέφερε πως από την αρχή της έκρυθμης αυτής κατάστασης στο Σουδάν, είχαν επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας το Σουδάν, με τον επίτιμο Πρόξενο εκεί αλλά και με τον Μητροπολίτη του Σουδάν, υπενθυμίζοντας πως όσοι Έλληνες βρίσκονται στην περιοχή θα πρέπει να έχουν δώσει τα στοιχεία τους στην Πρεσβεία στο Κάιρο.

Δέκα πέντε ορθόδοξοι -ανάμεσα τους Έλληνες και δύο παιδιά - είναι εγκλωβισμένοι στον μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισμού. Τα εφόδια αρκούν για λίγες ημέρες ακόμη ενώ οι μάχες κλιμακώνονται.

«Έχουμε πει στον Μητροπολίτη να παραμείνει στην Εκκλησία όπως οι υπόλοιποι παραμένουν στα σπίτια τους. Οι Γάλλοι είναι αυτοί που αυτή τη στιγμή έχουν τους περισσότερους εγκλωβισμένους και αυτοί έχουν την ευθύνη αυτή τη στιγμή των επιχειρήσεων για λογαριασμό της Ελλάδας» είπε ο κ.Κατσανιώτης.

Για τους τραυματίες σημείωσε πως η κατάστασή τους παραμένει σταθερή

Με εντολή του Νίκου Δένδια ενεργοποιήθηκε η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών, η οποία βρίσκεται σε επικοινωνία και συντονισμό με τα υπόλοιπα κράτη-  μέλη της ΕΕ, μέσω του συστήματος Προξενικής Συνεργασίας.

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Χρηματιστήριο: Εβδομαδιαία άνοδος 4,48% και ετήσια κέρδη 12,52%

Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδος υπερέβη τα επίπεδα των 100 …