Εκλογές 2023: Στην τελική ευθεία για την 21η Μαΐου - Κόντρες και διλήμματα

Για «κυβέρνηση ηττημένων» και «πολιτική τερατογένεση» κατηγορεί την αντιπολίτευση ο Κυριάκος Μητσοτάκης - «Αστάθεια και αβεβαιότητα είναι η ΝΔ και όχι η κυβέρνηση συνεργασίας», αντιτείνει ο Αλέξης Τσίπρας - Στις 11 το πρωί ο πρωθυπουργός στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Σε επίπεδο κορυφής εξελίσσεται πλέον η πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ των κομμάτων, έναν μήνα ακριβώς πριν την 21η Μαΐου και την ετυμηγορία του λαού που θα βγάλουν οι κάλπες. Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ έχουν προτάξει τους αρχηγούς τους σε μία προεκλογική περίοδο που ανοίγει και επισήμως το Σάββατο, με την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο Προεδρικό Μέγαρο, στις 11 το πρωί.

Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ έχουν επικεντρώσει στην επόμενη μέρα των εκλογών και στο πώς θα σχηματιστεί κυβέρνηση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρεται σε προσπάθεια της αντιπολίτευσης και ειδικότερα του ΣΥΡΙΖΑ να σχηματίσει «κυβέρνηση ηττημένων», την οποία αποκαλεί «πολιτική τερατογένεση», με τον Αλέξη Τσίπρα να απαντά ότι «δεν βγαίνουν τα μαθηματικά» και ως εκ τούτου, κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα υπάρξει μόνο αν είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

«Εάν τα κουκιά βγαίνουν...»

«Εάν τα κουκιά βγαίνουν, μην έχετε καμία αμφιβολία ότι θα επιχειρήσει μια τέτοιου είδους "πολιτική τερατογένεση", παρακάμπτοντας το πρώτο κόμμα και προσπαθώντας να σχηματίσει μία κυβέρνηση, προσέξτε τώρα, με πρωθυπουργό τον Τσίπρα, υπουργό Οικονομικών πάλι τον Βαρουφάκη, ενδεχομένως κυβερνητικό Εκπρόσωπο τον Αντώναρο. Δεν ξέρω τι άλλο μπορούμε να δούμε», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Δεν είναι ένα καπρίτσιο, δεν είναι μια εμμονή δική μας που λέμε ότι αυτό θα συμβεί μονάχα αν έρθει πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε το λέμε για να ψηφοθηρήσουμε. Το λένε τα μαθηματικά, τα απλά μαθηματικά. Δεν θα μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση αν δεν συμμετέχει σε αυτή το πρώτο κόμμα», αντέτεινε ο Αλέξης Τσίπρας. 

Η πολιτική κόντρα μεταξύ των αρχηγών της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ επεκτάθηκε και στο εκλογικό σύστημα, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δηλώνει: «Δεν ξέρω αν ο ΣΥΡΙΖΑ  είναι για γέλια ή για κλάματα. Αλλά είναι σίγουρος για την παγίδα της απλής αναλογικής και της προοπτικής της ακυβερνησίας που άφησε πίσω του. Τους λέμε λοιπόν στην έναρξη της προεκλογικής περιόδου ότι σεν θα τους κάνουμε το χατίρι. Βαδίζουμε μπροστά ή γυρίζουμε πίσω. Θέλουμε χειροπιαστά αποτελέσματα ή ευκολά ψέματα. Θέλουμε κυβέρνηση που ξεπερνά τρικυμίες ή ερασιτέχνες που ναυαγούν στις δυσκολίες».

«Η ΝΔ είναι αστάθεια και αβεβαιότητα»

Ο Αλέξης Τσίπρας από την πλευρά του επιχείρεί να «σπάει» το βασικό δίλημμα που θέτει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για «αυτοδύναμη κυβέρνηση και σταθερή Ελλάδα», λέγοντας: «Το κυβερνών κόμμα κινδυνολογεί, λέει ότι "αυτό είναι αστάθεια", λέει ότι "αυτό θα φέρει αβεβαιότητα". Στην πραγματικότητα όμως η αβεβαιότητα και η αστάθεια είναι οι ίδιοι και όχι η προοπτική κυβερνήσεων συνεργασίας».

«Εμείς επιλέγουμε το σταθερά τολμηρά μπροστά και ο ΣΥΡΙΖΑ το Δικαιοσύνη παντού, έχοντας δίπλα στον αρχηγό του έναν καταδικασμένο με 13-0 στο ειδικό δικαστήριο τον στενό του συνεργάτη τον Νίκο Παππά. Δεν είναι τόσο μακριά το 2015 για να το ξεχάσουμε και να πούμε ότι το ξεχάσαμε και θα κάνουμε μια νέα αρχή, δώστε μου μια νεά ευκαιρία να κυβερνήσω χωρίς μνημόνια, όλα αυτά τα ωραία που ακούμε από την αξιωματική αντιπολίτευση. Κλειστές τράπεζες, τρίτο αχρείαστο μνημόνιο, η χώρα στο χείλος του γκρεμού, ήταν αυτά που ζήσαμε», δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

«Καταφέραμε να κάνουμε τη χώρα μια κανονική χώρα. Και γι' αυτό μπορώ να πω σήμερα ότι αισθάνομαι περήφανος, αισθανόμαστε περήφανοι. Γιατί ήμασταν ίσως η μόνη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης, που αυτό που αφήσαμε πίσω μας ήταν τέτοιο που δεν μπορούσε η επόμενη κυβέρνηση να πει αυτό που λένε συνήθως στην Ελλάδα. Κάθε φορά που αλλάζουν οι κυβερνήσεις, η κυβέρνηση που αναλαμβάνει λέει "παραλάβαμε χάος"», αντέτεινε ο Αλέξης Τσίπρας. 

Τα διλήμματα για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον

Τα διλήμματα, λοιπόν, των εκλογών, όπως τα θέτουν σε καθημερινή βάση οι αρχηγοί των δύο κομμάτων εξουσίας, αφορούν το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον: 

-Το παρελθόν, με τη σύγκριση των δύο κυβερνήσεων και κατ' επέκταση των δύο πρωθυπουργών, της Νέας Δημοκρατίας του Κυριάκου Μητσοτάκη και του ΣΥΡΙΖΑ, του Αλέξη Τσίπρα. Όσα έπραξαν, όσα παρέλειψαν και όσα δεν πρόλαβαν να κάνουν.

-Το παρόν για τις θέσεις τους στην τρέχουσα επικαιρότητα, τις επιλογές στα πρόσωπα, το πρόγραμμά τους.

-Το μέλλον, για τις πολιτικές που θα εφαρμόσουν στα καίρια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, όπως την ακρίβεια, τους χαμηλούς μισθούς, τη βελτίωση στην Παιδεία, στην Υγεία, την αντιμετώπιση κρίσεων και την προετοιμασία προκειμένου η χώρα συνολικά να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις των επόμενων δεκαετιών και το όραμά τους.

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Νέα δημοσκόπηση της MARC για τον ΑΝΤ1

Νέα δημοσκόπηση της MARC για λογαριασμό του ΑΝΤ1 Συγκεκριμένα στην εκτίμηση αποτελέσματος, ΝΔ 33,8%, ο …