Μενέντεζ: Συνεχίζω να είμαι κατά της πώλησης των F16 στην Τουρκία

Αντίθετοι Κρις Πάπας, Νικόλ Μαλλιωτάκη, Γκας Μπιλιράκης και Ντίνα Τάιτους ακόμα και στην αναβάθμιση του συστήματος επικοινωνίας των τουρκικών F-16

Σαφές μήνυμα στην Τουρκία πως ο ίδιος συνεχίζει να είναι κατά της πώλησης των F-16 στην Άγκυρα, και ότι η Τουρκία δεν έχει κάνει αρκετά για να ανταμειφθεί κατά αυτόν τον τρόπο, στέλνει ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ μιλώντας στην ΕΡΤ. «Συνεχίζω να είμαι κατά της πώλησης των F-16. Η Τουρκία δεν έχει κάνει αρκετά για να ανταμειφθεί κατά αυτόν τον τρόπο. Θα συνεχίσω να αντιτίθεμαι σε φονικές αναβαθμίσεις που υπάρχουν στο παρόν σύστημα» υπογραμμίζει με σαφήνεια ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας.

Ερωτηθείς για την πρόσφατη έγκριση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενός προγενέστερου αιτήματος αγοράς αμυντικού εξοπλισμού, αξίας 260 εκατ. δολαρίων, από την Τουρκία, ο Μπομπ Μενέντεζ αποσαφηνίζει πως δεν πρόκειται για αναβάθμιση των F-16. «Δεν αποτελεί επιθετικό όπλο, δεν πρόκειται για πυραυλικό σύστημα, ούτε για αναβάθμιση των F-16, που θα το καταστούσαν πιο θανάσιμο. Αφορά μόνο την επικοινωνία. Κατ' αυτόν τον τρόπο είναι ένα μήνυμα προς την Τουρκία, η οποία έχει περιορίσει την πολεμική της στάση, προς το παρόν τουλάχιστον, στα λόγια και τις πράξεις, προς τη γείτονα χώρα της την Ελληνική Δημοκρατία: "Αν χαράξεις διαφορετική πορεία δημιουργούνται διαφορετικές δυνατότητες"» αναφέρει συγκεκριμένα.

Περαιτέρω, ο Αμερικανός γερουσιαστής διαμηνύει πως η Τουρκία πρέπει να σταματήσει την πολεμική της συμπεριφορά προς την Ελλάδα. Επίσης, καθιστά σαφές πως η Ελλάδα δεν τηρεί πολεμική στάση και ότι αυτό δεν ισχύει στην Τουρκία του Ερντογάν. «Εγώ ανέκαθεν έβλεπα την ελληνική κυβέρνηση να διατίθεται να ζήσει ειρηνικά, με ασφάλεια, με τη γείτονα χώρα της, την Τουρκία. Σε αυτό το θέμα, δεν είχε η Ελλάδα την πολεμική στάση. Δεν είναι αυτή που παραβιάζει τον τουρκικό εναέριο χώρο. Δεν είναι αυτή που εισβάλλει στα χωρικά ύδατα της Τουρκίας. Δεν εκφράζεται με πολεμικό ύφος, "Θα έρθουμε μια νύχτα"... Συνεπώς, υποθέτω πως η Ελλάδα, ανεξάρτητα με το ποιος θα εκλεγεί... Το γνωρίζω τουλάχιστον για τον νυν πρωθυπουργό, είχε μια θετική στάση. Τη θαυμάζουν στις ΗΠΑ γιατί δεν τηρεί πολεμική στάση. Δεν ισχύει αυτό στην Τουρκία του Ερντογάν. Θα δούμε ποιος θα εκλεγεί στην Τουρκία. Ελπίζω, όμως, η στάση να αλλάξει, ώστε οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ να είναι αληθινοί σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, να ανταποκριθούν όχι μόνο στις ευθύνες περί ασφάλειας αλλά και στις αρχές και τις αξίες που ζητά το ΝΑΤΟ και να ζήσουν ειρηνικά στην περιοχή. Αυτό θα οδηγήσει μόνο σε μεγαλύτερη ευημερία και πλούτο».

Αντίθετη η ελληνική ομάδα στη Βουλή των Αντιπροσώπων με το «μικρό πακέτο» της αναβάθμισης των τουρκικών F-16

Σημειώνεται πάντως, σύμφωνα ότι σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Ουάσινγκτον Χριστόδουλο Αθανασάτο οι ελληνοαμερικανοί βουλευτές Κρις Πάπας, Νικόλ Μαλλιωτάκη, Γκας Μπιλιράκης και Ντίνα Τάιτους παραμένουν αντίθεται ακόμα και στην αναβάθμιση του συστήματος επικοινωνίας των τουρκικών F-16.

Παρόλο που τα ηγετικά στελέχη της Ελληνικής Ομάδας στη Βουλή των Αντιπροσώπων που αναγνωρίζουν ότι το συγκεκριμένο πακέτο περιέχει απλώς ορισμένες βασικές αναβαθμίσεις που θα βελτιώσουν την επικοινωνία εντός του ΝΑΤΟ, οι Αμερικανοί νομοθέτες επισημαίνουν ότι ο πρόεδρος Ερντογάν συνεχίζει να επιμένει στην ίδια αποσταθεροποιητική συμπεριφορά που απειλεί στα συμφέροντα των ΗΠΑ. Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ δήλωσαν τα εξής:
 
Βουλευτής Κρις Πάπας

«Είμαι απογοητευμένος που η κυβέρνηση προχώρησε σε αυτήν την πώληση χωρίς να αντιμετωπίσει πλήρως την απερίσκεπτη συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο. Είμαι ανακουφισμένος ότι αυτή η πώληση δεν περιλαμβάνει κιτ εκσυγχρονισμού F-16, αλλά η κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίσει τους κινδύνους συνεγκατάστασης και τις ανησυχίες της αρχιτεκτονικής ασφάλειας του ΝΑΤΟ που έχω εκφράσει προηγουμένως όσο η Τουρκία συνεχίζει να κατέχει το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400. Μέχρι τότε, θα συνεχίσω να εργάζομαι σε δικομματικό επίπεδο με τα μέλη της ομάδας μας για να αντιταχθώ στην πώληση κιτ εκσυγχρονισμού F-16 και νέων F-16 στην Τουρκία».

Βουλευτής Γκας Μπιλιράκης

«Ο πρόεδρος Ερντογάν έχει γίνει διαβόητος για την πολεμική ρητορική του και τον ρόλο του αποσταθεροποιητικού παράγοντα στην Ανατολική Μεσόγειο. Πρέπει να λογοδοτήσει για την αυξημένη επιθετικότητά του και τη συμπεριφορά του που υπονομεύει τα συμφέροντα των ΗΠΑ και να μην ανταμειφθεί με οποιαδήποτε στρατιωτική πώληση. Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να παραμείνουν σταθερές στη δέσμευσή τους να μην παρέχουν στην Τουρκία όπλα που στη συνέχεια θα χρησιμοποιήσει για να απειλεί τους ειρηνικούς γείτονές της».

Βουλευτής Νικόλ Μαλλιωτάκη

«Πριν από σχεδόν ένα χρόνο, ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης μίλησε ενώπιον του Κογκρέσου για να τονίσει την ισχυρή διμερή σχέση μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας και να τονίσει την αδικαιολόγητη επιθετικότητα του Ερντογάν και τις χιλιάδες παράνομες υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά. Ο Ερντογάν επέλεξε επίσης να ευθυγραμμιστεί με τον Ραΐσι του Ιράν και τον Βλαντιμίρ Πούτιν της Ρωσίας. Με απλά λόγια, δεν μπορεί να είναι αξιόπιστος. Ως περήφανη Ελληνοαμερικανίδα και μέλος της Ελληνικής Ομάδας στη Βουλή των Αντιπροσώπων, με ανησυχεί εξαιρετικά το γεγονός ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν αγνοεί αυτές τις ενέργειες και τις προειδοποιήσεις μας. Συντάσσομαι με τους Ελληνιστές συναδέλφους μου στην καταδίκη αυτής της πώλησης και ενθαρρύνω τους συναδέλφους μου να σκεφτούν προσεκτικά πριν εγκρίνουν οποιεσδήποτε μελλοντικές πωλήσεις στην Τουρκία».

Βουλευτής Ντίνα Τάιτους

«Οι συνάδελφοί μου στην Ελληνική Ομάδα και εγώ έχουμε προτρέψει τον πρόεδρο Μπάιντεν και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να μην επιβραβεύσουν την Τουρκία με F-16 για τη συνεχή παραβίαση της εδαφικής κυριαρχίας της Ελλάδας. Ενώ αυτές οι αναβαθμίσεις λογισμικού για τον τρέχοντα στόλο τους θα βελτιώσουν τις επικοινωνίες με το ΝΑΤΟ και τη συνολική ασφάλεια, η κυβέρνηση Μπάιντεν χρειάζεται ακόμα να εξηγήσει πώς εργάζονται για να αποθαρρύνουν τις ανταγωνιστικές ενέργειες της Τουρκίας προς τον σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ και δημοκρατικό εταίρο, την Ελλάδα. Υπάρχουν πάρα πολλά ζητήματα για να προχωρήσει οποιαδήποτε πώληση F-16».
 


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Μετά τον υποψήφιο που χαρίζει καφέ, αντίπαλος αφήνει γαρίφαλα στις πόρτες - Ντέρμπι για τον Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη

Στο 43,5% ο Ιμάμογλου - Στο 40,2 ο αντίπαλός του, Μουράτ Κουρούμ. Μετά τον φάκελο …