Στα ύψη το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα - Απαισιόδοξοι οι Έλληνες

Το 57% των νοικοκυριών ( από 50%) το Μάρτιο περιμένουν ότι οι τιμές των προϊόντων θα συνεχίσουν να αυξάνονται με τον ίδιο ή μεγαλύτερο ρυθμό

Του Χρυσόστομου Τσούφη

Ενώ το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του τους τελευταίους 12 μήνες, η εμπιστοσύνη των Ελλήνων καταναλωτών διαρκώς φθίνει, αντανακλώντας την απαισιοδοξία τους για το μέλλον 17 ημέρες πριν τις κάλπες.  

Ο δείκτης του οικονομικού κλίματος του ΙΟΒΕ για τον Απρίλιο βρέθηκε μια ανάσα από τις 109 μονάδες κυρίως εξαιτίας της βελτίωσης των προσδοκιών σε λιανεμπόριο και υπηρεσίες. Τους 5 από τους τελευταίους 6 μήνες ο δείκτης σημειώνει άνοδο.  

Βίος αντίθετος για τον δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης ο οποίος υποχώρησε και βρέθηκε στις -44,6 μονάδες με τους Έλληνες καταναλωτές να είναι σταθερά όλο τον τελευταίο χρόνο οι πιο απαισιόδοξοι στην Ευρώπη. Σλοβένοι, Ούγγροι και Ρουμάνοι ακολουθούν περισσότερες από 10 μονάδες πιο πίσω.  

Το 57% των νοικοκυριών ( από 50%) το Μάρτιο περιμένουν ότι οι τιμές των προϊόντων θα συνεχίσουν να αυξάνονται με τον ίδιο ή μεγαλύτερο ρυθμό ενώ το 17% περιμένει σταθερότητα των τιμών έναντι 21% τον προηγούμενο μήνα.  

Δύο στα τρία ελληνικά νοικοκυριά δηλώνουν ότι η οικονομική τους κατάσταση επιδεινώθηκε ελαφρά ή αισθητά τον τελευταίο χρόνο. Περισσότεροι από τους μισούς, 56% ( από 51% το Μάρτιο) εκτιμούν ότι η οικονομική τους κατάσταση θα επιδεινωθεί λίγο ή πολύ τους επόμενους 12 μήνες. Σχεδόν το ίδιο ποσοστό, 57%, έχει την ίδια εκτίμηση και για την οικονομική κατάσταση γενικά της χώρας.  

Μοιραία το 58% των νοικοκυριών δηλώνει ότι τους επόμενους 12 μήνες θα ξοδέψει λιγότερα ενώ και ο δείκτης πρόθεσης σημαντικών αγορών ( ηλεκτρικές συσκευές, έπιπλα) επιδεινώθηκε στις -48 μονάδες. Μόλις το 4% εκτιμά ότι θα είναι σε θέση να ξοδέψει περισσότερα. Χαρακτηριστικά :  

-98% δηλώνουν ότι δεν θα αγοράσουν αυτοκίνητο τους επόμενους 12 μήνες 
-95% δηλώνει ότι δεν θα αγοράσει ή θα χτίσει κατοικία  
-12% δηλώνει ότι θα προβεί σε δαπάνες ανανεώσης/βελτίωσης της κατοικίας τους. 

Περισσότεροι από 8 στους 10 (85%)  δεν θεωρούν ότι θα είναι σε θέση να αποταμιεύσουν τους προσεχείς 12 μήνες. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ ο σχετικός δείκτης στην Ελλάδα είναι αρνητικός κατά 69 μονάδες, στην Ευρωζώνη είναι θετικός κατά περίπου 2,5 μονάδες. Μόνο το 13% στην Ελλάδα θεωρεί την αποταμίευση πιθανή ή πολύ πιθανή. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι 61% δηλώνουν ότι μόλις που τα βγάζουν πέρα, 13% ότι αντλεί από τις καταθέσεις του και σχεδόν 1/10 ( 9%) ότι έχει χρεωθεί. Αντίθετα περίπου 2/10, το 17%, δηλώνουν ότι καταφέρνουν να... βάζουν κάτι στην άκρη. 

Λίγο καλύτερα τα πράγματα ως προς τις προβλέψεις για την ανεργία. 40% ( από 36% τον Μάρτιο) περιμένουν αύξηση της και 22% μείωση της το επόμενο 12μηνο.

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Γέλεν: Η ανεξαρτησία της Fed, «κλειδί» για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα

Στην ομιλία της την ερχόμενη Παρασκευή η Γέλεν θα επιχειρηματολογήσει ως προς τη διατήρηση της …