Η κατατρακύλα του φυσικού αερίου «ξαναγράφει» τον προϋπολογισμό

Υποχώρησε χθές και στα 35,4€/Mwh, τιμή που είχαμε να δούμε από τις 2 Ιανουαρίου του 2022, σχεδόν δηλαδή 50 ημέρες πριν η Ρωσική μπότα πατήσει ξανά Ουκρανικό έδαφος.

Του Χρυσόστομου Τσούφη

 

H κατρακύλα της τιμής του φυσικού αερίου συνεχίζεται.

 

Υποχώρησε χθές και στα 35,4€/Mwh, τιμή που είχαμε να δούμε από τις 2 Ιανουαρίου του 2022, σχεδόν δηλαδή 50 ημέρες πριν η Ρωσική μπότα πατήσει ξανά Ουκρανικό έδαφος.

 

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο τους πρώτους 5 μήνες του 2023 η αποκλιμάκωση ξεπερνά τα 46€ ή αλλιώς 56,5% κι αν βγουν αληθινές οι εκτιμήσεις μερίδας αναλυτών για τιμή 10€, τότε μπορεί να αγγίξει και το 90%.

 

Κι αν δει κάποιος τα μελλοντικά συμβόλαια για τον προσεχή χειμώνα οι τιμές κυμαίνονται μεταξύ 52-57€/Mwh πολύ πιο διαχειρίσιμες όμως σε σχέση με τον περασμένο χειμώνα που έφτασαν και τα 140€.

 

Κάποιοι μάλιστα στις Βρυξέλλες τις θεωρούν τόσο διαχειρίσιμες που δεν αρκούνται μόνο στα χαμόγελα ανακούφισης και ικανοποίησης που προκαλεί βεβαίως η κατακόρυφη πτώση τους, αλλά τις θεωρούν επιστροφή στην κανονικότητα παρά το γεγονός ότι τιμές μεταξύ 52-57€/Mwh παραμένουν τριπλάσιες σε σχέση με την προπολεμική περίοδο και φυσικά δεν είναι διαχειρίσιμες από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

 

Και γι'αυτό το λόγο πιέζουν για την σταδιακή άρση των μέτρων στήριξης απέναντι στην ενεργειακή κρίση με την σύμφωνη γνώμη τόσο της ΔΝΤ όσο και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

 

Όλα αυτά για τη χώρα μας δεν είναι θεωρητικά.

 

Η Ελλάδα έχει υποβάλει προς τις Βρυξέλλες αίτημα παράτασης του μηχανισμού επιδοτήσεων των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος νοικοκυριών κι επιχειρήσεων ο οποίος κανονικά εκπνέει τον Ιούλιο.

 

Το αίτημα παράτασης είναι ως το τέλος του έτους ανεξάρτητα αν θα χρειαστούν ή όχι επιδοτήσεις .

 

Η κατάσταση έχει βελτιωθεί τόσο πολύ άλλωστε που για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο οι επιδοτήσεις είναι της τάξης των 1,5 λεπτών/κιλοβατώρα.

Προς το παρόν τίποτε δεν δείχνει ότι το Ελληνικό αίτημα δεν θα γίνει αποδεκτό , όμως έχει τεράστια σημασία αν το πράσινο φως θα αφορά τον μηχανισμό ως έχει ή θα ζητηθούν αλλαγές που θα περιορίζουν τον αριθμό των ωφελούμενων

 

Το μόνο σίγουρο είναι ότι αν τα πράγματα δεν πάνε κατ'ευχήν και χρειαστούν αυξημένες επιδοτήσεις για το χειμώνα, λεφτά (θα) υπάρχουν.

 

Ο προϋπολογισμος για το 2023 έχει δομηθεί με μια μέση τιμή φυσικού αερίου 120€/Mwh και αυτήν την περίοδο είμαστε κάτω και από το 1/3.

Με δεδομένο ότι πέρυσι προμηθευτήκαμε 55 εκατ. Mwh, οι υπολογισμοί μας δίνουν μια εξοικονόμηση περίπου 4,7δισ€ η οποία επηρεάζει απευθείας το ΑΕΠ.

 

Εδώ πρέπει να προστεθεί και η ωφέλεια που προκύπτει κι από τη μείωση των τιμών του πετρελαίου.

 

Η τιμή του μαύρου χρυσού έως τώρα δεν έχει ξεπεράσει ούτε μια ημέρα τα 90$ που είναι και η τιμή παραδοχής για τον ελληνικό προϋπολογισμού κι αντίθετα το μεγαλύτερο διάστημα των πρώτων αυτών 5 μηνών βρίσκεται πέριξ των 75-77$.

 

Όλα δείχνουν λοιπόν ότι μόνο από την πτώση των τιμών ενέργειας – δεν συμπεριλαμβάνω τουρισμό, επενδύσεις , κατανάλωση – η αναθεωρημένη εκτίμηση για ρυθμό ανάπτυξης 2,3% θα αποδειχτει κι αυτή αρκετά συντηρητική.

 

Κι άρα περισσότεροι πόροι για να διαχειριστεί η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Ενέργεια: Ανησυχία για τις τιμές πετρελαίου - Θετικές οι προοπτικές για αέριο & ρεύμα

Οι τιμές ρεύματος και φυσικού αερίου στην Ελλάδα είναι χαμηλότερες από την Ευρωπαϊκή Ένωση Ευοίωνες διαγράφονται …