Πετρέλαιο: Οι λόγοι της πτώσης των τιμών και τι μέλλει γενέσθαι

Ο φόβος της ύφεσης που φυσικά σχετίζεται με τις μειώσεις των επιτοκίων που αποφασίζουν οι κεντρικές τράπεζες – αν και ο επικεφαλής της FED Τζερόμ Πάουελ άφησε ένα παράθυρο ανοιχτό για παύση τους

Του Χρυσόστομου Τσούφη

 

O πληθωρισμός στη χώρα υποχώρησε τον Απρίλιο στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 12 μηνών κι αυτό οφείλεται στην υποχώρηση του κόστους ενέργειας. Κι εκτός από το φυσικό αέριο, σημαντική είναι η συμβολή και του πετρελαίου. Από τα 87$ στις 12 Απριλίου, που είναι η 2η υψηλότερη τιμή μέσα στο 2023, η τιμή του μαύρου χρυσού είχε υποχωρήσει και στα 72$ στις 5 Μαΐου, μια πτώση 17%, και θα παρέμενε στην περιοχή αυτή αν δεν ξεσπούσαν πυρκαγιές στον Καναδά που μείωσαν την παραγωγή με αποτέλεσμα η τιμή του πετρελαίου να… τσιμπήσει στα 76$.

Η πτώση της διεθνούς τιμής είναι φυσικά καλοδεχούμενη, οι αιτίες όμως πίσω από αυτή μόνο ανησυχία προκαλούν:

  • Ο φόβος της ύφεσης που φυσικά σχετίζεται με τις μειώσεις των επιτοκίων που αποφασίζουν οι κεντρικές τράπεζες – αν και ο επικεφαλής της FED Τζερόμ Πάουελ άφησε ένα παράθυρο ανοιχτό για παύση τους -. Η ΕΚΤ όμως θα συνεχίσει , πόσο μάλλον όταν ο πληθωρισμός αυξήθηκε , έστω κι οριακά, τον Απρίλιο σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία. Τα στοιχεία επίσης δείχνουν ότι το πρώτο τρίμηνο η Ευρωζώνη μόλις που γλίτωσε την ύφεση ενώ και ο ρυθμός ανάπτυξης στις ΗΠΑ επιβραδύνθηκε σημαντικά ενώ είναι και αντιμέτωπη με την στάση πληρωμών αν οι Ρεπουμπλικανοί δεν συναινέσουν στην αύξηση του ορίου δανεισμού της χώρας.
  • Τα νέα από την Κίνα δεν είναι τα αναμενόμενα. Η οικονομία άνοιξε μεν, μετά την απομάκρυνση από την πολιτική μηδενικών κρουσμάτων, όμως οι επιδόσεις απογοητεύουν. Ούτε οι εισαγωγές ενέργειας ικανοποιούν ενώ και οι ρυθμοί των εξαγωγών της προοιωνίζονται δύσκολες μέρες. Ακόμη και τα στοιχεία για τη μεταποιητική δραστηριότητα έδειξαν απρόσμενα συρρίκνωση.
  • Η ρωσική παραγωγή ενέργειας ζει και βασιλεύει, καθώς οι κυρώσεις δεν φαίνεται να την έχουν πλήξει όσο πίστευαν ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στην Ευρώπη και τους G7. Τους πέντε πρώτους μήνες του έτους η ΕΕ έχει κάνει αγορές πετρελαίου ύψους 15δισ$ από την Ρωσία, η οποία ταυτόχρονα έχει αυξήσει και τις εξαγωγές της σε τρίτες χώρες. Επομένως υπάρχει επάρκεια στην αγορά με αποτέλεσμα οι τιμές να πιέζονται

Παρ' όλα αυτά, μεγάλη μερίδα αναλυτών αναμένει ανάκαμψη των διεθνών τιμών το β' εξάμηνο του έτους. Από την επιχειρηματολογία τους ξεχωρίζουν τα εξής επιχειρήματα:

  • Ότι τα 70-72$ είναι ο πάτος του βαρελιού και οι συνθήκες της αγοράς δεν δικαιολογούν περαιτέρω πτώση.
  • Όσο πλησιάζει η θερινή σεζόν τόσο θα αυξάνονται οι μετακινήσεις κι επομένως θα αυξηθεί η ζήτηση των καυσίμων και του πετρελαίου.
  • Η Κίνα , η οποία όπως λειτουργεί ως παράγων μείωσης των τιμών αυτήν την στιγμή, στο μέλλον σύμφωνα με τις σχετικές αναλύσεις θα λειτουργήσει ως παράγων αύξησης τους. Οι οικονομολόγοι περιμένουν αφύπνιση του Κινέζικου δράκου από το φθινόπωρο και μετά.

Σε αυτό που συμφωνούν όλοι σχεδόν, είναι ότι τις διαθέσεις του μαύρου χρυσού θα τις καθορίσουν επιτόκια και οικονομική ανάπτυξη, αλλά και η πορεία του ρωσοουκρανικού πολέμου. Παράγοντας Χ είναι ο ΟΠΕΚ ο οποίος ανά πάσα στιγμή μπορεί να παρέμβει και κατά το δοκούν να αυξήσει ή να μειώσει την παραγωγή και να επηρεάσει ανάλογα και τις τιμές.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Deloitte: Προοπτικές για εμπορικά ακίνητα , προκλήσεις, ευκαιρίες για 2025

Προοπτικές των εμπορικών ακινήτων, τάσεις, προκλήσεις και ευκαιρίες για το 2025 Την ετήσια έκθεση για …