Oι καταλύτες που ενισχύουν την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας

Όπως προκύπτει από την εαρινή έκθεση της Κομισιόν, η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί φέτος με ρυθμό 2,4%, που είναι διπλάσιος από εκείνον που προέβλεπε στις αρχές Φεβρουαρίου. Αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,9% προβλέπεται και για το χρόνου

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχώρησε σήμερα Δευτέρα σε σημαντική αναθεώρηση των προβλέψεων του περασμένου Φεβρουαρίου προς το καλύτερο. Όπως προκύπτει από την εαρινή έκθεση της Κομισιόν, η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί φέτος με ρυθμό 2,4%, που είναι διπλάσιος από εκείνον που προέβλεπε στις αρχές Φεβρουαρίου. Αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,9% προβλέπεται και για το χρόνου.

Ταμείο Ανάκαμψης, τουρισμός, εξαγωγές και η εσωτερική κατανάλωση θα δώσουν ώθηση στην ελληνική οικονομία το 2023, προβλέπει η εαρινή έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την προσέγγιση της Κομισιόν και για την Ελλάδα, με τη βοήθεια του Ταμείου Ανάκαμψης οι επενδύσεις θα συνεχίσουν να αυξάνονται, ενώ προβλέπεται και επιτάχυνση των εξαγωγών καθώς και αύξηση των εσόδων από τον τουρισμό φέτος και του χρόνου. Σύμφωνα με τις προβλέψεις η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί το 2023 κατά 1,2% και το 2024 κατά 2,2%. Και φέτος και του χρόνου η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα είναι πιο ισχυρή από εκείνη της Ευρωζώνης, όπου το ΑΕΠ θα αυξηθεί 0,9% το 2023 και 1,5% το 2024.

Αναφορικά με τους υπόλοιπους βασικούς δείκτες, στην ανεργία προβλέπεται νέα αποκλιμάκωσή της φέτος και του χρόνου, μειώνοντας την απόσταση από το μέσο όρο της Ευρωζώνης, αν και θα εξακολουθεί να κινείται σε υψηλά επίπεδα μεταξύ 11-12%.

Σε επίπεδα χαμηλότερα της Ευρωζώνης ο πληθωρισμός

Στο δημοσιονομικό τομέα, η Επιτροπή προβλέπει νέα βελτίωση στην Ελλάδα τόσο σε σχέση με το έλλειμμα, όσο και το χρέος, που θα συνεχίσουν την πτωτική τους πορεία. Μάλιστα, φέτος η Ελλάδα θα έχει τη δεύτερη καλύτερη επίδοση στο έλλειμα της γενικής κυβέρνησης μετά την Πορτογαλία. Η Επιτροπή αποδίδει την προβλεπόμενη βελτίωση στους ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης που φέρουν αυξημένες φορολογικά έσοδα.

Ο πληθωρισμός αναμένεται να κυμανθεί ελαφρώς ψηλότερα από 4% φέτος και κάτω από 2,5% το 2024, επίπεδα χαμηλότερα από τα αναμενόμενα για την Ευρωζώνη και το σύνολο της ΕΕ. Ωστόσο, η υποχώρηση των τιμών τροφίμων θα είναι πιο δύσκολη, γιατί το ενεργειακό κόστος εξακολουθεί να επηρεάζει αρνητικά το κόστος παραγωγής. Και στην Ευρωζώνη θα υπάρξει σημαντική υποχώρηση στο 5,6% φέτος και 2,5% του χρόνου. Η έκθεση αναμένει επίσης σημαντική αύξηση των επενδύσεων φέτος και του χρόνου, ενώ προβλέπονται επίσης αύξηση των εξαγωγών, αλλά και των εισαγωγών.

Ανάπτυξη με αναταράξεις

Καλύτερη από τις προηγούμενες προβλέψεις θα είναι η ανάπτυξη τόσο στην Ευρωζώνη όσο και σύνολο της ΕΕ, επιβεβαιώνοντας την ανθεκτικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας. Για την Ευρωζώνη, η Επιτροπή προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ 1,1% φέτος και 1,6% του χρόνου, και για το σύνολο της ΕΕ 1,0% και 1,7% για το 2023 και 2024.
Συμπερασματικά, η Κομισιόν αναφέρει ότι οι ευνοϊκές εξελίξεις μετά τις φθινοπωρινές προβλέψεις βελτίωσαν τις προοπτικές ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας για το τρέχον έτος. Η συνεχιζόμενη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού και η απότομη πτώση της κατανάλωσης έχουν αφήσει τα επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου πάνω από τον εποχικό μέσο όρο των τελευταίων ετών, ενώ οι τιμές χονδρικής του αερίου έχουν μειωθεί αρκετά κάτω από τα προ πολέμου επίπεδα. Επιπλέον, η αγορά εργασίας της ΕΕ συνέχισε να έχει ισχυρές επιδόσεις, με το ποσοστό ανεργίας να παραμένει στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 6,1 % έως το τέλος του 2022. Η εμπιστοσύνη βελτιώνεται και οι επισκοπήσεις του Ιανουαρίου υποδηλώνουν ότι η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται επίσης να αποφύγει τη συρρίκνωση το α' τρίμηνο του 2023.

Ωστόσο, η Επιτροπή προειδοποιεί ότι οι αναταράξεις παραμένουν ισχυρές. Οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν υψηλό ενεργειακό κόστος και ο δομικός πληθωρισμός (ονομαστικός πληθωρισμός εκτός ενέργειας και μη επεξεργασμένων ειδών διατροφής) εξακολουθούσε να αυξάνεται τον Ιανουάριο, διαβρώνοντας περαιτέρω την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών. Καθώς εξακολουθούν να υφίστανται πληθωριστικές πιέσεις, αναμένεται να συνεχιστεί η αυστηρή νομισματική πολιτική, γεγονός που επιβαρύνει την επιχειρηματική δραστηριότητα και επηρεάζει αρνητικά τις επενδύσεις.

Πηγή: Deutsche Welle


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Ποιοι συνταξιούχοι δεν θα πληρώνουν τα φάρμακα από το έτος 2025

Ποιοι συνταξιούχοι δεν θα πληρώνουν τα φάρμακα. Με διατάξεις του νόμου 5167/2024, ορίζονται οι συνταξιούχοι …