Στην Άγκυρα ο Τούρκος πρόεδρος παραχώρησε μία θριαμβευτική και γεμάτη ενέργεια ομιλία
Της Αθηνάς Παπακώστα
Η Τουρκία, όπως όλα δείχνουν, οδηγείται σε δεύτερο προεδρικό γύρο εκλογών με τον «πολύ σκληρό για να πεθάνει» Ερντογάν και τον «εμείς κερδίζουμε» Κεμάλ Κιλιντσντάρογλου να παίρνουν εκ νέου θέσεις μάχης για τη... μάχη των μαχών, η οποία θα διεξαχθεί σε λιγότερο από δύο εβδομάδες από την Κυριακή 28 Μαΐου.
Ο πρώτος γύρος από μία βραδιά θριάμβου, κατά τους δημοσκόπους, για τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, εξελίχθηκε σε έναν πόλεμο νεύρων και σε μία νύχτα αγωνίας στη χώρα όπου όλοι δηλώνουν... νικητές.
Από τη μία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που δεν έχασε αλλά ακόμη δεν έχει κερδίσει και από την άλλη, ο ηγέτης της Συμμαχίας των Έξι, που δεν νίκησε αλλά ακόμη... δεν έχει χάσει.
Η ενωμένη αντιπολίτευση χθες το βράδυ δεν κοιμήθηκε. Όχι επειδή μετρούσε τις αντοχές της για να παραμείνει συσπειρωμένη αλλά επειδή αμφισβητούσε τον τρόπο μετάδοσης των αποτελεσμάτων.
Το θρίλερ της κάλπης εξελίχθηκε σε θρίλερ για τα αποτελέσματα το οποίο, αναπόφευκτα, έφερε ένα θρίλερ αντιδράσεων και δηλώσεων.
Στην πρώτη του αντίδραση, νωρίς χθες το βράδυ, ο προεδρικός υποψήφιος της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου τόνισε πως «Κερδίζουμε» ενώ, από την πλευρά του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μέσω της πλατφόρμας Τουίτερ, τόνισε ότι «η βιαστική ανακοίνωση αποτελεσμάτων» από το στρατόπεδο Κιλιτσντάρογλου «ενώ οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν σε μία τόσο θετική και δημοκρατική ατμόσφαιρα» ισοδυναμεί «με σφετερισμό της βούλησης του λαού». «Εσείς μπλοκάρετε τη βούληση του λαού», απάντησε, στη συνέχεια, ο επικεφαλής του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος επισημαίνοντας ότι «υπάρχουν κάλπες για τις οποίες έχουν γίνει ενστάσεις μέχρι και 11 φορές» ενώ, νωρίτερα καλούσε τους παρατηρητές της αντιπολίτευσης στα εκλογικά κέντρα και τους υπαλλήλους της εφορευτικής επιτροπής να μην εγκαταλείψουν τις θέσεις τους.
«Δεν θα κοιμηθούμε απόψε. Προειδοποιώ το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο, πρέπει να διασφαλίσετε την καταχώρηση των δεδομένων στις επαρχίες», τόνισε χαρακτηριστικά.
Είχαν προηγηθεί δηλώσεις ξανά και ξανά των δημάρχων των δύο μεγαλύτερων πόλεων της Τουρκίας οι οποίοι επαναλάμβαναν πως «καθήκον» τους είναι «να επιδιώξουμε δικαιοσύνη έστω και για μία ψήφο».
Πιο αναλυτικά, ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου και ο δήμαρχος της πρωτεύουσας της Τουρκίας Άγκυρας, Μανσούρ Γιαβάς επέμειναν να κάνουν λόγο για χειραγώγηση της μετάδοσης των προκαταρκτικών αποτελεσμάτων με το δυνατό χαρτί της αντιπολίτευσης Ιμάμογλου να επιμένει ότι 13ος πρόεδρος της Τουρκίας θα είναι ο Κιλιτσντάρογλου.
Στο γαϊτανάκι των τοποθετήσεων ξεχωρίζει και εκείνη της Μεράλ Ακσενέρ που, επίσης, στηρίζει τον προεδρικό αντίπαλο του Ερντογάν. «Θα κυνηγήσουμε κάθε ψήφο ως το τέλος», τόνισε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του Καλού Κόμματος.
Στην Άγκυρα όμως ο Τούρκος πρόεδρος παραχώρησε μία θριαμβευτική και γεμάτη ενέργεια ομιλία. Εξήλθε των γραφείων του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, στην πρωτεύουσα της Τουρκίας, τραγουδώντας «σε όσους ακούν και δεν ακούν. Σε όσους ρωτούν και δεν ρωτούν... Τον αγαπάμε, τον αγαπάμε πολύ».
Όσο όμως ο Ταγίπ Ερντογάν μιλούσε στο συγκεντρωμένο πλήθος των οπαδών του, η ενσωμάτωση βρισκόταν περίπου στο 87% και, κατά τους αναλυτές, ο ίδιος προσπαθούσε να προλάβει να ελέγξει το μετεκλογικό αφήγημα της ψηφοφορίας τονίζοντας μάλιστα πως «κάποιοι απόψε είναι στο μπαλκόνι και άλλοι στην κουζίνα τους».
Έκανε λόγο για μία γιορτή της δημοκρατίας. Είπε ότι ο ίδιος ήταν πάντοτε ειλικρινής με τον λαό του και εξήγησε ότι «μολονότι τα αποτελέσματα δεν είναι ακόμη σαφή, εμείς είμαστε μπροστά». Για τον Τούρκο πρόεδρο ο πρώτος γύρος ακόμη μπορεί να του έφερνε και τη νίκη. Έτσι έλεγε τη νύχτα περιμένοντας την ενσωμάτωση της ψήφου του εξωτερικού.
Την ίδια στιγμή, στο στρατόπεδο Κιλιντσντάρογλου, επίσης στην Άγκυρα, ο κατά τον Ερντογάν «bye-bye Κεμάλ» σε δικές του δηλώσεις τόνισε ότι «αποδέχεται έναν δεύτερο γύρο» ξεκαθαρίζοντας ότι θα νικήσει ενώ, επεσήμανε πως «οι εκλογές δεν κερδίζονται στο μπαλκόνι». Για τον ίδιο ο Ερντογάν, δεν έχει κανέναν λόγο να πανηγυρίζει και αυτό επειδή «δεν έλαβε την ψήφο εμπιστοσύνης του λαού». Πιο συγκεκριμένα επεσήμανε ότι «η λαϊκή επιθυμία για αλλαγή είναι υψηλότερη του 50%».
Στην επόμενη ημέρα στην Τουρκία ρυθμιστής - υπό προϋποθέσεις - φαίνεται να εξελίσσεται ο τρίτος προεδρικός υποψήφιος, Σινάν Ογάν ο οποίος συγκεντρώνει το 5% της ψήφου. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, ο ίδιος κρατά τα χαρτιά του κλειστά σχετικά με το ποιον θα υποστηρίξει η δική του συμμαχία στον β' γύρο των προεδρικών στη χώρα.
Στην επόμενη ημέρα της Τουρκίας η μάχη θα εξελιχθεί σε έναν πόλεμο για γερά νεύρα με τους αναλυτές να επιμένουν να φοβούνται για ταραχές και χάος εξαιτίας του διχασμού ο οποίος αποτυπώνεται και στα «σφικτά» αποτελέσματα της πρώτης κάλπης.
Σε μία χώρα περίπου 65 εκατομμυρίων ψηφοφόρων ψήφισε το 93.6%! Με λίγα λόγια σχεδόν όλοι προσήλθαν στις κάλπες. Μπορεί για τα δυτικά Μέσα Ενημέρωσης ο Ταγίπ Ερντογάν να δικαιούται να χαμογελά αλλά όχι, να χαίρεται ωστόσο, ο Κεμάλ Κιλιντσντάρογλου έχει απωλέσει πλέον την ιδιότητα του φαβορί. Οι πλατείες, όπως είχε πει ο Ερντογάν προεκλογικά, μίλησαν και οι δημοσκοπήσεις έπεσαν έξω για ακόμη μία φορά.
Η Τουρκία παραμένει πιο πολωμένη από ποτέ. Ξυπνά διχασμένη αφού το ένα της... μισό επιθυμεί τον Ερντογάν στην εξουσία και το άλλο της μισό την αλλαγή. Ολόκληρος ο πλανήτης θα συνεχίσει να στρέφει το βλέμμα του στη γείτονα εξετάζοντας ποιος μετρά τις ψήφους, παρατηρώντας τις αντιδράσεις της πλευράς των ηττημένων μέχρι να υπάρξει νικητής, ελέγχοντας πόσο ενωμένη θα παραμείνει η... ενωμένη αντιπολίτευση, δίνοντας το πλεονέκτημα πλέον στον Ερντογάν και όλα αυτά όσα ανανεώνουμε το ραντεβού μας για τις 28 Μαΐου και την ώρα της κρίσης.
Πηγή: skai.gr
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.