Δένδιας: Μεγάλος κίνδυνος για ελληνοαλβανικές σχέσεις η υπόθεση Φρέντι Μπελέρη

Το παράθυρο ευκαιρίας με την Τουρκία, να γίνει πόρτα ευκαιρίας- Εάν δεν προκύψουν αδιάσειστα στοιχεία για την φυλάκιση Μπελέρη, τότε πρόκειται για σκανδαλώδη υπόθεση 

Για σκανδαλώδη υπόθεση, εφόσον δεν προκύψουν αδιάσειστα στοιχεία, που αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για τις ελληνοαλβανικές σχέσεις έκανε λόγο αναφορικά με την υπόθεση Φρέντι Μπελέρη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μιλώντας στο Euronews.

Παράλληλα, κληθείς να σχολιάσει τα ελληνοτουρκικά τόνισε πως το παράθυρο ευκαιρίας με την Τουρκία, να γίνει πόρτα ευκαιρίας.

«Βρισκόμαστε 2-3 ημέρες πριν από μια διαδικασία όπου θα αποφασιστεί από ότι μας πληροφορούν νομικοί μας σύμβουλοι στα Τίρανα εάν θα παραταθεί η κράτηση του δημάρχου Μπελέρη. Εγώ από την αρχή έχω επαναλάβει την τοποθέτηση του πρωθυπουργού Ράμα. Ότι αν δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία, η όλη υπόθεση είναι σκανδαλώδης. Αλλά πέραν αυτού, υπάρχει και το ζήτημα της κράτησης. Στο κράτος δικαίου ένας εκλεγμένος δήμαρχος, για αδίκημα σαν και αυτό για το οποίο φέρεται ότι κατηγορείται, δεν κρατείται. Βεβαίως θα δικαστεί, εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να παρέμβουμε στην ανεξάρτητη δικαιοσύνη μιας φιλικής χώρας αλλά η κράτηση του νομίζω ότι υπερβαίνει τα όρια της λογικής», τονίζει ο Νίκος Δένδιας και αναφέρει ότι η εικόνα των σχέσεων με την Αλβανία ήταν εικόνα μιας βελτιούμενης κατάστασης.

«Πίστευα και πιστεύω ότι είμαστε πολύ κοντά στο να υπάρξει συμφωνία για να παραπεμεμφθεί η διαφορά μας στη Χάγη. Υπήρχε μια προσωπική εγκαρδιότητα ανάμεσα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με τον πρωθυπουργό Ράμα και σε εμένα και τον πρωθυπουργό Ράμα, η σύλληψη του δημάρχου Μπελέρη οφείλω να πω ότι αποτελεί ένα μεγάλο κίνδυνο για της ελληνοαλβανικές σχέσεις. Ελπίζω ότι θα πρυτανεύσει η σοφία και η λογική και το κράτος δικαίου και ο κίνδυνος αυτός θα αποφευχθεί. Αλλαά δεν μπορώ να υποτιμήσω το πρόβλημα το οποίο ξαφνικά δημιουργήθηκε», λέει ο κ. Δένδιας.

Η επόμενη ημέρα για τα ελληνοτουρκικά

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρεται σε μια βελτίωση του κλίματος μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, ιδιαίτερα μετά την επίσκεψή του στις σεισμόπληκτες περιοχές εκτιμώντας ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας, «το οποίο υποχρέωση και των δύο πλευρών είναι να το κάνουν πόρτα ευκαιρίας», να συναντηθούν και αν μπορέσουν να παραπέμψουν τη διαφορά τους στη Χάγη αλλά σημειώνει ότι βρισκόμαστε μακριά από αυτό το σημείο.

Ο κ. Δένδιας αναφέρει ότι αυτό που περιμένουμε στα ελληνοτουρκικά είναι να τελειώσει η διαδικασία των εκλογών και με την κυβέρνηση που θα προκύψει, να μπορέσει η ελληνική κυβέρνηση, η οποία επίσης θα έχει πρόσφατη εντολή να επιχειρήσει ένα βήμα μπροστά για την επίλυση της διαφοράς με την Τουρκία.

Αναφερόμενος στην συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του στην Άγκυρα που έγινε μέσα σε κλίμα έντασης και σε υψηλούς τόνους και από τους δύο υπουργούς αναφέρει ότι γενικότερα σε αυτή τη θητεία του στο υπουργείο Εξωτερικών, «πάντα υπήρχε μια σχέση που επέτρεπε να μιλάμε. Να μιλάμε κοινωνικά, όχι να συζητάμε. Πολλές φορές υπήρχε πλήρης διακοπή επικοινωνίας για τα ζητήματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων». Όπως λέει ο κ. Δένδιας, σε εκείνη την συνέντευξη επανέλαβε τις ελληνικές θέσεις.

«Αυτό που θεωρήθηκε περίεργο είναι ότι τις επανέλαβα ανοιχτά, καθαρά και μέσα στην Άγκυρα. Όμως δεν ντρεπόμαστε για τις ελληνικές θέσεις. Και δεν ντρεπόμαστε να ονομάσουμε απαράδεκτο αυτό που είναι απαράδεκτο. Το casus belli είναι απαράδεκτο. Οφείλεις να το πεις οπουδήποτε στον πλανήτη. Άρα, γιατί όχι και στην Άγκυρα και μου έκανε εντύπωση τότε γιατί η τουρκική πλευρά εξεπλάγη από το ότι το είπα».

Οι εξελίξεις στο Κυπριακό

Ο υπουργός Εξωτερικών εκφράζει την ελπίδα ότι η νέα τουρκική κυβέρνηση θα δει το θέμα σφαιρικότερα γιατί στο Κραν Μοντανά υπήρχαν συγκλίσεις που θα είναι κακό να χαθούν. «Καταλαβαίνω ότι υπάρχει κόπωση για το Κυπριακό, όμως υπάρχει ένα μεγάλο θέμα, ένα ζήτημα κατοχής.

Νομίζω λοιπόν ότι καλό για όλους μας και για την τουρκική πλευρά είναι να γυρίσουμε στις συγκλίσεις του Κραν Μοντανά, να μην απογοητευτούμε από το γεγονός ότι το Κραν Μοντανά δεν κατέληξε, να ξεχάσουμε την κακή παρένθεση της Γενεύης, στην οποία συμμετείχα και είναι η χειρότερη διαπραγμάτευση που έχω δει ποτέ στη ζωή μου, υπό την έννοια ότι ήταν παράλληλοι μονόλογοι και με ευθύνη κυρίως της τουρκοκυπριακής πλευράς έγινε επαναφορά προβλημάτων του παρελθόντος αντί θεωρήσεων του μέλλοντος και να πάμε σε μια προσπάθεια επαναπροσέγγισης».

Ο κ. Δένδιας αναφέρεται ακόμα και στον νέο πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, μιλώντας για έναν άνθρωπο που γνωρίζει καλά το Κυπριακό και εκτιμώντας ότι έχει μια φρέσκια τοποθέτηση. Απαντώντας στις ανησυχίες της τουρκοκυπριακής κοινότητας για τον σεβασμό των δικαιωμάτων, ο υπουργός αναφέρει ότι η καλύτερη προστασία της τουρκοκυπριακής κοινότητας είναι να είναι τμήμα του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι.

Εκλογές και σενάρια συνεργασιών

Ο υπουργός Εξωτερικών και υποψήφιος του Νοτίου Τομέα Αθηνών αναφέρει ότι η Νέα Δημοκρατία θα προσπαθήσει να είναι αυτοδύναμη από τον πρώτο γύρο των εκλογών αλλά αν αυτό δεν καταστεί εφικτό, τότε οι προσδοκίες μεταφέρονται για τον δεύτερο γύρο.

«Κυρίως θέλουμε να αποδεχθεί η ελληνική κοινωνία τη δική μας λογική ότι μια αυτοδύναμη κυβέρνηση είναι προτιμότερη από μία κυβέρνηση συνεργασίας. Νομίζω ότι εμείς είχαμε από την αρχή μια έντιμη άποψη που την καταθέσαμε στην ελληνική κοινωνία. Δεν περιλαμβάνει τις κυβερνήσεις συνεργασίας η πρόταση μας», ξεκαθαρίζει ο κ. Δένδιας, ενώ ερωτηθεί για το ενδεχόμενο κυβέρνησης συνεργασίας μειοψηφίας, μιλάει για έναν κοινοβουλευτικό εφιάλτη.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Δημοσκόπηση ALCO: 12 μονάδες μπροστά η ΝΔ έναντι του ΠΑΣΟΚ - Τι λένε οι πολίτες την υποψηφιότητα Τασούλα

Στη συσπείρωση των κομμάτων το ΠΑΣΟΚ έχει εντυπωσιακό ποσοστό που φτάνει το 91%, η Νέα …