ΥΠΑΑΤ: Πληρώνονται 30 εκατ. ευρώ ενισχύσεων σε 38.000 παραγωγούς

Όπως αναφέρει το ΥΠΑΑΤ από το τέλος Μαρτίου και μέχρι σήμερα τα σχετικά ποσά που καταβλήθηκαν ξεπέρασαν τα 450 εκατ. ευρώ και αφορούν πάνω από 270.000 αγρότες σε όλη την χώρα

Κρατικές ενισχύσεις ύψους 30 εκατ. ευρώ σε περίπου 38.000 παραγωγούς που επλήγησαν από την αύξηση του κόστους παραγωγής (και ιδίως από την αύξηση του κόστους ενέργειας, φυτοπροστασίας, θρέψης φυτών) με συνακόλουθη τη μείωση του εισοδήματός τους, ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και της διαταραχής της εφοδιαστικής αλυσίδας ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Τα αρχεία πληρωμής θα διαβιβαστούν σήμερα το πρωί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στην αρμόδια τράπεζα πληρωμής, για να πιστωθούν τις επόμενες ώρες τα ποσά ενίσχυσης που υπολογίσθηκαν στους λογαριασμούς των δικαιούχων και αφορούν:

* Καπνά επικράτειας, - κυρίως στις Π.Ε. Ροδόπης, Ξάνθης, Πιερίας, Σερρών

* Μελίσσια της επικράτειας, - κυρίως στις Π.Ε. Ηρακλείου, Χανίων, Αιτωλοακαρνανίας, Χαλκιδικής, Λάρισας.

* Κορινθιακή σταφίδα, κυρίως στις Π.Ε. Κορινθίας, Αχαΐας, Ηλείας, Μεσσηνίας

* Αχλάδια επικράτειας, κυρίως στις Π.Ε. Λάρισας, Μαγνησίας, Πέλλας, Ημαθίας

* Σπαράγγια επικράτειας, κυρίως στις ΠΕ Πέλλας, Καβάλας, Έβρου, Ξάνθης και Αιτωλοακαρνανίας

* Κρόκο επικράτειας, Π.Ε. Κοζάνης.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ που είχε υπογραφεί πριν λίγες ημέρες από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργο Γεωργαντά, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη και τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννη Τσακίρη, οι αγρότες που καλλιεργούν κρόκο πανελλαδικά, συμπεριλαμβανομένου του βιολογικού, θα λάβουν ενίσχυση 150 ευρώ ανά στρέμμα καλλιέργειας.

Οι επαγγελματίες παραγωγοί κορινθιακής σταφίδας θα ενισχυθούν με 50 ευρώ ανά στρέμμα καλλιέργειας. Όσοι δραστηριοποιούνται στην παραγωγή αχλαδιών, θα ενισχυθούν με 150 ευρώ ανά στρέμμα καλλιέργειας.

Η ενίσχυση στα σπαράγγια ορίστηκε σε 200 ευρώ ανά στρέμμα, ενώ οι παραγωγοί καπνού οι οποίοι έχουν υποβάλλει ενιαία αίτηση ενίσχυσης (ΕΑΕ) για το έτος 2022 και διατηρούν τουλάχιστον ένα στρέμμα καλλιέργειας ανά ποικιλία καπνού, θα λάβουν ενίσχυση 80 ευρώ ανά στρέμμα καλλιέργειας.

Τέλος, οι γεωργοί που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή μελιού σε όλη την επικράτεια, οι οποίοι είναι ενεργοί μελισσοκόμοι και διατηρούν τουλάχιστον 110 κατεχόμενες κυψέλες, σύμφωνα με τα οριστικοποιημένα στοιχεία του Εθνικού Ηλεκτρονικού Μελισσοκομικού Μητρώου για το έτος 2022, θα λάβουν ενίσχυση 8 ευρώ ανά κατεχόμενη κυψέλη.

Παράλληλα, όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, χθες, Πέμπτη καταβλήθηκαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και οι ενισχύσεις για:

* Σταφύλια Αττικής, Κορινθίας, Αχαΐας, Ηλείας, 7,6 εκατ. ευρώ σε 6.200 παραγωγούς (deminimis)

* Ελαιώνες και την πατάτα των μικρών νησιών Αιγαίου ύψους 8,1 εκατ. σε 35.000 μικροκαλλιεργητές.

Όπως αναφέρει το ΥΠΑΑΤ από το τέλος Μαρτίου και μέχρι σήμερα τα σχετικά ποσά που καταβλήθηκαν ξεπέρασαν τα 450 εκατ. ευρώ και αφορούν πάνω από 270.000 αγρότες σε όλη την χώρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Χρηματιστήριο: Πτώση 0,57% με 37,68 εκατ. ευρώ ο τζίρος

Η αγορά είχε συμπληρώσει έξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, στη διάρκεια των οποίων ο βασικός χρηματιστηριακός …