Γεραπετρίτης: Ξεκινάμε με μία άδεια κάλπη - Κάθε ψήφος μετράει

Σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, ο κ. Γεραπετρίτης, αποκρούοντας τους ισχυρισμούς που διατυπώνονται το τελευταίο 24ωρο ότι οι επόμενες κάλπες θα κρίνουν ποιά θα είναι η αξιωματική αντιπολίτευση, έκανε λόγο για μια πάρα πολύ ισχυρή διακύβευση, στην οποία βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή και δεν είναι άλλη από το να έχει η χώρα την επόμενη ημέρα μια κυβέρνηση ισχυρή, η οποία "με μια ισχυρή κυβέρνηση της Τουρκίας απέναντι, θα επιδεικνύει αντανακλαστικά και θα λαμβάνει αποφάσεις και δεν θα χρειάζεται να σηκώνει το τηλέφωνο να πάρει τους Ευρωπαίους".

"Οι επόμενες εκλογές, είναι πάρα πολύ κρίσιμες για τη χώρα και θα κρίνουν την κυβέρνηση. Δεν θα κρίνουν την αξιωματική αντιπολίτευση" τονίζει με κατηγορητικό τρόπο ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, και διαμηνύει ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης της 25ης Ιουνίου ότι καμία ψήφος δεν πρέπει να πάει χαμένη καθώς "Στις επόμενες κάλπες ψηφίζουμε για πρωθυπουργό, αλλά ψηφίζουμε και για το πόσο ισχυρή θα είναι η εντολή".

Ταυτοχρόνως χαρακτηρίζει "προσβολή" απέναντι στο εκλογικό σώμα τα είπε ο Αλέξης Τσίπρας, εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, και τονίζει: "Σε όλη αυτή τη συλλογιστική, η οποία αναπτύσσεται από τον κ. Τσίπρα ότι θα πρέπει να υπάρχουν αντίβαρα απέναντι σε μια κυβέρνηση αυθαιρεσίας, απαντώ πως όταν ο λαός μιλάει όλοι πρέπει να καθόμαστε με σεβασμό. Όταν λέει ότι θα πρέπει να βάλουμε φρένο σε μια αυθαίρετη κυβέρνηση, αυτό αποτελεί μια σοβαρή προσβολή απέναντι στο ίδιο το εκλογικό σώμα". Επίσης για το αν υπάρχει κίνδυνος να επιδείξει συμπεριφορές αλαζονείας η κυβέρνηση έχοντας λάβει ένα τόσο υψηλό ποσοστό, ο υπουργός Επικρατείας προβάλλει τρεις λόγους για τους οποίους ένα τέτοιο ενδεχόμενο αποκλείεται. Αναφέρει συγκεκριμένα ότι: Πρώτον: Δεν είναι πρώτη φορά που μια κυβέρνηση έχει ποσοστό πάνω από το 40%. Δεύτερον: Ανεξάρτητα από το ποσοστό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είτε έχει 20% ή 30%, εκείνο το οποίο κρίνεται είναι η κοινοβουλευτική της πράξη και οι προγραμματικές της θέσεις, άρα η υπεύθυνη αντιπολίτευση και Τρίτον: Αυτή η κυβέρνηση δεν έχει δείγματα οίησης. "Τον τόνο τον δίνει ο πρωθυπουργός ο οποίος έχει σε όλους τους τόνους μιλήσει για περισυλλογή και ταπεινότητα. Ο βασικός οδηγός αυτής της κυβέρνησης είναι η πάρα πολύ σκληρή δουλειά, που έχει να επιδείξει, για πρώτη φορά στην Ελλάδα η αναγνώριση των λαθών και η προσπάθεια να διορθωθούν τα λάθη αυτά", λέει.

Σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, ο κ. Γεραπετρίτης, αποκρούοντας τους ισχυρισμούς που διατυπώνονται το τελευταίο 24ωρο ότι οι επόμενες κάλπες θα κρίνουν ποιά θα είναι η αξιωματική αντιπολίτευση, έκανε λόγο για μια πάρα πολύ ισχυρή διακύβευση, στην οποία βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή και δεν είναι άλλη από το να έχει η χώρα την επόμενη ημέρα μια κυβέρνηση ισχυρή, η οποία "με μια ισχυρή κυβέρνηση της Τουρκίας απέναντι, θα επιδεικνύει αντανακλαστικά και θα λαμβάνει αποφάσεις και δεν θα χρειάζεται να σηκώνει το τηλέφωνο να πάρει τους Ευρωπαίους".

Για να καταδείξει την σπουδαιότητα του διακυβεύματος την επόμενη μέρα να έχει η χώρα μια αυτοδύναμη ισχυρή κυβέρνηση, εξήγησε ότι στην μηχανική του εκλογικού νόμου δεν έχει σημασία η διαφορά ανάμεσα στο πρώτο και το δεύτερο κόμμα, αλλά το ποσοστό που λαμβάνει το πρώτο κόμμα, οπότε η κατανομή των εδρών σε σχέση με την αυτοδυναμία, θα γίνει από το ποσοστό που θα λάβει το πρώτο κόμμα και άρα κάθε ψήφος η οποία δεν πηγαίνει στο πρώτο κόμμα, ουσιαστικά στερεί έδρες.

"Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε μπροστά σε μια πάρα πολύ ισχυρή διακύβευση. Εγώ αισθάνομαι ότι δεν έχουν αλλάξει τα δεδομένα της πρώτης κάλπης καθόλου, διότι εξακολουθούν όλες οι επιφυλάξεις οι οποίες είχαν διατυπωθεί από την αντιπολίτευση. Θυμίζω ότι μέχρι χθες ο ΣΥΡΙΖΑ μιλούσε για μια προοδευτική διακυβέρνηση, την οποία αποδοκίμασε ο ελληνικός λαός και το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ μιλούσε για μία μάλλον ομιχλώδη κατάσταση με έναν άγνωστο πρωθυπουργό και με αντίρρηση σε βασικές τομές, τις οποίες επιδιώκουμε, με μια πολιτική, η οποία ήταν τουλάχιστον αμφίσημη. Εδώ έχουμε μια καθαρή εντολή να πάμε σε μεγάλες ρήξεις" ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο ερώτημα από τί μπορεί να κινδυνεύσει η αυτοδυναμία της ΝΔ, ενόψει της επικείμενης κάλπης, ο υπουργός Επικρατείας παρατήρησε ότι δεν υπάρχει "διακινδύνευση" υπό την έννοια ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως παρακαταθήκη από την πρώτη κάλπη. "Ξεκινάμε με μία άδεια κάλπη. Θα είναι μια πολύ δύσκολη αναμέτρηση. Κάθε ψήφος μετράει. Εκείνο το οποίο μετράει είναι ότι οι συσχετισμοί των πολιτικών δυνάμεων επιβάλλουν να έχουμε ένα υψηλό ποσοστό. Δεν πρόκειται οι επόμενες κάλπες θα κρίνουν την αξιωματική αντιπολίτευση. Οι επόμενες εκλογές, είναι πάρα πολύ κρίσιμες για τη χώρα και θα κρίνουν την κυβέρνηση. Καμία ψήφος δεν πρέπει να πάει χαμένη. Στις επόμενες κάλπες ψηφίζουμε για πρωθυπουργό, αλλά ψηφίζουμε και για το πόσο ισχυρή θα είναι η εντολή", είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικώς με το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαίου, και απαντώντας στο κατά πόσο αποτέλεσε έκπληξη το ποσοστό της ΝΔ, σημείωσε ότι ναι μεν περίμενε το κυβερνών κόμμα ότι "θα έχει μια σημαντική νίκη και ότι ο λαός θα εκτιμούσε την σκληρή δουλειά η οποία έγινε και τα όσα έχει επιτελέσει με τα όσα λάθη και τις παραλείψεις του", δεν περίμενε ωστόσο την έκταση αυτής της νίκης. "Είναι μια διαφορά πολύ σημαντική η οποία διαμορφώνει συνθήκες μιας εντολής αυτοδυναμίας από το εκλογικό σώμα και ελπίζω ότι αυτό θα επιβεβαιωθεί και στην κάλπη της 25ης Ιουνίου", σημείωσε. Αναδεικνύοντας την ανάγκη να κατακτηθεί η αυτοδυναμία, ο κ. Γεραπετρίτης υπενθύμισε ότι καθόλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας η ΝΔ ήταν πολύ σαφής και συνεπής σε αυτά τα οποία έλεγε "ότι πιστεύει στην ισχυρή κυβέρνηση" και υπογράμμισε πως η Ελλάδα, δεν είναι μια χώρα που περιβάλλεται από ανέμελους ανθρώπους, είναι μία χώρα η οποία έχει υψηλές διακυβεύσεις και πάρα πολλούς κινδύνους και για τον τον λόγο αυτό, επισήμανε την ανάγκη ειδικά σήμερα "όταν θα έχουμε απέναντί μας στην Τουρκία μια πολύ ισχυρή κυβέρνηση, με την σύνθεση που όλοι γνωρίζουμε" γίνεται αντιληπτό πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει μια ισχυρή κυβέρνηση με γρήγορα αντανακλαστικά που να παίρνει αποφάσεις και να μην χρειάζεται να παίρνει τηλέφωνο τους Ευρωπαίους".

Για το εάν έχει σημασία ποιό κόμμα θα είναι αξιωματική αντιπολίτευση, ο κ. Γεραπετρίτης απάντησε ότι για την ΝΔ είναι εντελώς αδιάφορο για το ποιός θα είναι αντιπολίτευση, "το μόνο που έχει σημασία είναι να υπάρχει μια υπεύθυνη αντιπολίτευση" και επισήμανε ότι ο ελληνικός λαός επέδειξε ένα πολύ υψηλό επίπεδο ωριμότητας αποδοκιμάζοντας μανιφέστα τα οποία ήταν διχαστικά και μισαλλόδοξα.

"Υπάρχει μια ισχυρή εντολή για ρήξεις και ριζικές τομές. Ο ελληνικός λαός, αποδίδει ένα υψηλό ποσοστό στο πρώτο κόμμα και το αποδίδει επί τη βάσει της αξιολόγησης της κυβερνητικής του θητείας και μας λέει να προχωρήσουμε και μάλιστα με πιο γρήγορα βήματα, να περιορίσουμε τα λάθη, να ενισχύσουμε την αυτοκριτική, να γίνουν ρήξεις για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε. Το ΚΙΝΑΛ, που διεκδικεί την αξιωματική αντιπολίτευση, απέναντι στις ριζικές τομές που επιδιώξαμε δεν ήταν πάντοτε συντεταγμένο", είπε επίσης.

Ερωτηθείς αν είναι το ίδιο μια τοξική αντιπολίτευση - όπως χαρακτήριζε η ΝΔ τον ΣΥΡΙΖΑ - και μια αντιπολίτευση η οποία απλώς διαφωνεί με κάποιες προγραμματικές θέσεις της, ο υπουργός Επικρατείας επανέλαβε ότι η ΝΔ θέλει μια αντιπολίτευση υπεύθυνη, κάτι "που θα κριθεί στο δρόμο". "Αυτό όμως το οποίο πρέπει πρώτα να κριθεί είναι η κυβέρνηση. Και για να έχουμε μια υπεύθυνη κυβέρνηση η οποία θα υπερασπίζεται τα εθνικά μας συμφέροντα και η οποία θα μπορεί να σταθεί σε όλους τους τομείς, εφαρμόζοντας ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα θα πρέπει κάθε ψήφος να πάει στη ΝΔ" επανέλαβε.

Τέλος, για το αν εκτιμά ότι θα εισέλθουν στη Βουλή και άλλα κόμματα εκτός εκείνων που δείχνει το αποτέλεσμα της πρώτης κάλπης ότι μπαίνουν, ο κ. Γεραπετρίτης, αφού εξήγησε ότι ο εκλογικός νόμος, εξαρτά την αυτοδυναμία, πρώτον από το ποσοστό που έχει το πρώτο κόμμα, πόσο ψηλά θα πάει δηλαδή το πρώτο κόμμα και δεύτερον ποιό είναι συνολικά αθροιστικά το ποσοστό των κομμάτων που μένουν κάτω από το 3% και εκτός Βουλής, σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή, υπάρχουν τουλάχιστον δύο κόμματα τα οποία μένουν εκτός Βουλής. Συνέχισε λέγοντας "Ελλοχεύει ο κίνδυνος λοιπόν να μπουν κόμματα στη Βουλή, να έχουμε μια επτακομματική Βουλή, που σημαίνει ότι θα είναι πολύ υψηλό ποσοστό της αυτοδυναμίας. Ανεξάρτητα αν αυτό θα συμβεί, αυτό που είναι πολύ σημαντικό είναι ότι οι επόμενες εκλογές είναι εκλογές για να αναδείξουν κυβέρνηση. Και χρειάζεται μια θετική ψήφος για να συνεχιστούν οι ρήξεις με το παρελθόν".

Ακόμη δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να μπουν κι άλλα κόμματα στη Βουλή, ωστόσο εκτίμησε ότι στο εκλογικό σώμα και πάλι θα αποφασίσει με την λογική της επικράτησης μιας πολιτικής ατζέντας η οποία είναι εμπροσθοβαρής. "Εμείς μιλάμε και θα μιλάμε σε όλη την προεκλογική εκστρατεία για το μέλλον. Καταδικάστηκε η όλη πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος περιορίστηκε μόνο σε μια καταστροφολογία, σε μία γκρίζα πολιτική ατζέντα. Απεναντίας εμείς μιλάμε και θα μιλάμε για τα υπαρκτά προβλήματα του τόπου και να υποσχόμαστε αυτά τα οποία μπορούμε να πράξουμε" κατέληξε.

Αντ. Π.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Συντάξεις αναπηρίας από το 2025. Το ποσό μετά την αύξηση

Εθνική Σύνταξη. Αύξηση από 1.1.2025 Στα 436,39 ευρώ ανέρχεται το ποσό της εθνικής σύνταξης, από την …