Για «φούσκα» στην ευρωπαϊκή αγορά ακίνητων προειδοποιεί το ΔΝΤ

Παρ'ολα αυτά οι τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα συνεχίζουν να αυξάνονται για 5ο διαδοχικό έτος σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας.

Xρυσόστομος Τσούφης

Η εποχή του φθηνού χρήματος έχει τελειώσει από τον περασμένο Ιούλιο.

Από τότε η ΕΚΤ έχει προχωρήσει σε 7 αυξήσεις επιτοκίων κι όπως όλα δείχνουν ετοιμάζεται για 1 ακόμη έως τις καλοκαιρινές διακοπές και συγκεκριμένα στα μέσα Ιουνίου την ώρα βέβαια που το μπλοκ των "γερακιών" πιέζει για να συνεχιστουν οι αυξήσεις από τον Σεπτέμβριο.

Παρ'ολα αυτά οι τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα συνεχίζουν να αυξάνονται για 5ο διαδοχικό έτος σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας.

Οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν 11,1% σε ετήσια βάση το 2022, ακολουθώντας τις αυξήσεις 7,6% το 2021 και 4,5% το 2020.

Οι αυξήσεις οπως είναι φυσιολογικό είναι λίγο μεγαλύτερες αν επικεντρώσουμε στα νεώτερα διαμερίσματα, 5ετίας, κι ακόμη μεγαλύτερες ,και συγκεκριμένα 13%, αν δούμε τι συμβαίνει στην Αττική.

Η κατάσταση όμως σε πολλές περιοχές της Ευρώπης είναι διαφορετική και προσομοιάζει σύμφωνα με μερίδα αναλυτών με φούσκα που σκάει.

Ο δείκτης City Tracker του Bloomberg έδειξε ότι η άλλοτε κραταιά αγορά ακινήτων της Βιέννης έχει μετατραπεί στον πιο αδύναμο κρίκο.

Η πτώση στην τιμή των ακινήτων άγγιξε το 12,2% σε ετήσια βάση καθώς η αγορά της Αυστριακής πρωτεύουσας χτυπήθηκε ταυτόχρονα από την αύξηση του κόστους δανεισμού, την αυστηροποίηση των κριτηρίων δανειοδότησης στην οποία έχουν προβεί οι Αυστριακές τράπεζες αλλά και από μια υπερπροσφορά ακινήτων , απότοκο της εποχής του φθηνού χρήματος.

Η πτώση αυτή ήρθε παρά το γεγονός ότι οι Αυστριακή κυβέρνηση έδωσε φοροελαφρύνσεις στους αγοραστές πρώτης κατοικίας αλλά και κίνητρα στους κατασεσκευαστές για την μείωση του κοστους κατασκευής.

Η Στοκχόλμη είδε μείωση 6,4% στις τιμές των ακινήτων της, το Δουβλίνο 2,4% , το Παρίσι 2,3%, το Βερολίνο 1% ενώ αμετάβλητες έμειναν οι τιμές στο Λονδίνο. 10% είναι η αύξηση στην Κοπεγχάγη με τον Δανό κεντρικό τραπεζίτη Κρίστιαν Κέτελ Τόμσεν να "υποχρεώνεται" να δηλώσει στο Bloomberg ότι η Δανέζικη αγορά ακινήτων παραμένει στοιβαρη.

Το ΔΝΤ, στην τελευταία έκθεση του για την Ευρώπη στο τέλος Απριλίου, προειδοποιεί για το "τέλος της αθωότητας".

Θα υπάρξουν "άτακτες" διορθώσεις των τιμών στην αγορά ακινήτων ακόμη κι αν αποφευχθεί η οικονομική αναστάτωση τονίζει και φέρνει ως πρώτα παραδείγματα τις Τσεχία, Δανία και Σουηδία. Σύμφωνα με τα μοντέλα του ΔΝΤ υπάρχει μια υπερτίμηση στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες της τάξης του 15-20% με τον Άλφρεντ Κάμερ , επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου, να προειδοποιεί ότι προβλήματα συγκεντρώνονται στις αγορές όλων των χωρών κι όχι μόνο των υπερχρεωμένων.

Η διόρθωση έχει αρχίσει υποστηρίζουν στην Ουάσινγκτον βλέποντας ότι οι τιμές των ακινήτων πανευρωπαϊκά υποχώρησαν 1,5% το 4ο τρίμηνο του 2022 σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Παρά τις παγκόσμιες αβεβαιότητες τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της χώρας, η ΤτΕ υποστηρίζει ότι οι προοπτικές της ελληνικής αγοράς ακινήτων παραμένουν θετικές.

Βραχυπρόθεσμα όπως αναφέρει στην έκθεση της , την αγορά θα στηρίξει το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές κυρίως για προνομιακές θέσεις στο λεκανοπέδιο της Αττικής αλλά και τουριστικές περιοχές.

Μεσοπρόθεσμα θετικά θα λειτουργήσουν μέτρα όπως για την διευκόλυνση απόκτησης κατοικίας από τους νέους ή την ανακαίνιση παλαιών κατοικιών τα οποία ήδη εφαρμόζονται κι αναμένεται να συμβάλλουν στην βελτίωση του αποθέματος κτιρίων και βέβαια στην βελτίωση της οικονομικής κατάστασης των στηριζόμενων νοικοκυριών.
 


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Live: Οι δηλώσεις Μητσοτάκη και των άλλων ηγετών της Συνόδου Βορρά-Νότου από τη Φινλανδία

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου οι 4 ηγέτες και η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ συζήτησαν …