Η Deutsche Bank βλέπει ανάπτυξη 2,4% στην Ελλάδα φέτος

Σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις του γερμανικού επενδυτικού οίκου, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα θα υποχωρήσει στο 4,3% φέτος, στο 2,1% το 2024 και στο 1,8% το 2025.

Ανάπτυξη 2,4% εκτιμά η Deutsche Bank ότι θα εμφανίσει η ελληνική οικονομία φέτος, με ρυθμούς 1,5% το 2024 και 1,8% το 2025.

Οι εκτιμήσεις αυτές κινούνται κοντά στις αντίστοιχες προβλέψεις της Morgan Stanley, η οποία θέτει τον πήχυ της ανάπτυξης στο 2,5% για το 2023 και αποτελούν σημαντική αναβάθμιση σε σχέση με τις προβλέψεις για ανάπτυξη μόλις 0,3% φέτος, που είχε δημοσιεύσει ο γερμανικός επενδυτικός οίκος στα τέλη του 2022. Μάλιστα, ανακοινώνονται την ώρα που η Deutsche Bank προχωρά σε μια δραστική υποβάθμιση των εκτιμήσεών της για την Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις του γερμανικού επενδυτικού οίκου, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα θα υποχωρήσει στο 4,3% φέτος, στο 2,1% το 2024 και στο 1,8% το 2025.

Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών θα διαμορφωθεί στο 8% του ΑΕΠ το 2023, στο 6% το 2024 και στο 5% το 2025, ενώ το δημοσιονομικό έλλειμμα προβλέπεται στο 2,4% του ΑΕΠ, στο 1,3% και στο 1,2% αντίστοιχα.

Κόντρα στη θετική εικόνα που συνθέτουν οι εκτιμήσεις της για την ελληνική οικονομία, η Deutsche Bank προειδοποιεί ότι οι προβλέψεις της αγοράς για το σύνολο της Ευρωζώνης είναι υπερβολικά αισιόδοξες. Οι αναλυτές της περιμένουν ανάπτυξη μόνο 0,5% για φέτος, ενώ υποβάθμισαν δραστικά  τις προβλέψεις τους για τους ρυθμούς του 2024, στο 0,5% από 1% προηγουμένως. «Περιμένουμε διατηρήσιμη ανάπτυξη μόνο από τα μέσα του 2024. Έως τότε, οι συνθήκες στασιμότητας που εμφανίστηκαν ευρέως στην Ευρωζώνη το τελευταίο διάστημα, θα συνεχιστούν», αναφέρουν.

Η Deutsche Bank εκτιμά ότι ο δομικός πληθωρισμός σιγά-σιγά κορυφώνει σε υψηλό επίπεδο, με φόντο τη «σφικτή» αγορά εργασίας και την επίμονη αύξηση των μισθών. Η μεταβατική πτώση του βασικού δείκτη τιμών καταναλωτή κάτω από τον στόχο το 2024-2025 αναμένεται να τεστάρει την αποφασιστικότητα της ΕΚΤ να πολεμήσει τον πληθωρισμό, σημειώνουν οι αναλυτές.

Στο πλαίσιο αυτό, ο οίκος εκτιμά ότι το επιτόκιο της ΕΚΤ θα καταλήξει στο 3,75% τον Ιούλιο, χωρίς ωστόσο να αποκλείει εντελώς το σενάριο για περαιτέρω αύξηση στο 4-4,25% τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο. Κατόπιν αυτών, η Deutsche Bank εκτιμά τώρα ότι ο επόμενος κύκλος νομισματικής χαλάρωσης θα ξεκινήσει πιο αργά, τον Σεπτέμβριο του 2024 (αντί για τον Ιούνιο του ίδιου έτους), με την ΕΚΤ να μειώνει τα επιτόκια στο 2,50% έως τα τέλη του 2025 (αντί για το 2%).


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Κασσελάκης: «Είμαι και για ηγέτης και για μπύρες- Θέλω να κυβερνήσω δύο τετραετίες»

Όσα είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην εφ΄όλης της ύλης συνέντευξή του στον Alpha. Oι …