Εκλογές 25ης Ιουνίου: Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

Σφοδρή επίθεση από Τσίπρα κατά Μητσοτάκη στην παρουσίαση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ για το νέο ΕΣΥ - «Ο Τσίπρας γνώριζε πριν τις εκλογές για το τουρκικό προξενείο», είπε ο Μητσοτάκης στον ΣΚΑΪ

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ενόψει και του debate της Τετάρτης, αποκτά η πολιτική κόντρα, καθώς στο «κάδρο» της αντιπαράθεσης, μαζί με την Υγεία και την Οικονομία, έχει προστεθεί και το θέμα της Ροδόπης και των υποψήφιων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη που παραχώρηση στον ΣΚΑΪ και στον Γιώργο Αυτιά, έδωσε μία άλλη διάσταση στην υπόθεση της Ροδόπης, υποστηρίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ειδικότερα ο Αλέξης Τσίπρας, είχαν ενημερωθεί πριν από τις εκλογές της 21ης Μαΐου, για τις παρεμβάσεις του τουρκικού προξενείου.

«Ο κ. Τσίπρας μιλησε για ΚΥΠατζίδικες πρακτικές, δεν καταλαβαίνουμε τους κινδύνους που υπάρχουν για την περιοχή;» είπε και αποκάλυψε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε ενημερωθεί υπηρεσιακά για τις παρεμβάσεις του τουρκικού προξενείου πριν από τις εκλογές και μάλιστα με την επισήμανση να μην ξαναβάλει τους δύο υποψηφίους στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά επέλεξε να κάνει το ακριβώς ανάποδο, όπως είπε.

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τους κ.κ. Φερχάτ και Ζεϊμπέκ «να κάνουν μια δήλωση ότι εκπροσωπούν τη μουσουλμανική και όχι τουρκική μειόνοτητα, αλλά δεν νομίζω ότι θα το κάνουν γιατί θα δυσαρεστήσουν το τουρκικό προξενείο».

Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι θα θέσει το θέμα και στον Τούρκο πρόεδρο, Ερντογάν, όποτε υπάρξει συνάντηση, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να επιτρέψει την εργαλειοποίηση της μειονότητας από την Τουρκία. «Η Τουρκία δεν έχει το δικαιώμα να παρεμβαίνει στα εσωτερικά της Ελλάδας» τόνισε. 

Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ ήρθε με ανακοίνωση, στην οποία γίνεται λόγος για «φτηνά προεκλογικά παιχνίδια». Πιο αναλυτικά: 

«Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να παίζει φτηνά προεκλογικά παιχνίδια με τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, επιστρατεύοντας αυτή τη φορά στην προεκλογική αρένα ακόμη και την ΕΥΠ. 

Δεν μας κάνει εντύπωση. Ήταν ο Πρωθυπουργός που έβαλε την ΕΥΠ να παρακολουθεί το μισό πολιτικό σύστημα και τους πολιτικούς του αντιπάλους, δεν θα την έβαζε να του φτιάξει ένα βολικό προεκλογικό αφήγημα; Αυτός ο δρόμος όμως είναι εθνικά επιζήμιος και ολισθηρός. Όποιος τον επιλέγει αναλαμβάνει μεγάλη ευθύνη.

Και μια υπενθύμιση: Η αδελφή του κ. Μητσοτάκη, κα Ντόρα Μπακογιάννη, που σήμερα εκβιάζει ωμά τους μειονοτικούς ότι δεν θα περάσουν καλά αν δεν ψηφίσουν ΝΔ, το 2012 κατήλθε στις εκλογές με δικό της κόμμα. Έλαβε πανελλαδικά 2,56%  αλλά στη Ροδόπη 18%.

Ήταν άραγε η εκλεκτή του τουρκικού προξενείου; Είχε κάνει κάποια συναλλαγή με τον Ερντογάν; Διέπραξε κάποια προδοσία απέναντι στο έθνος; Ντροπή!»

Σφοδρή αντιπαράθεση και για την Υγεία

Στο ίδιο μήκος κύματος και η αντιπαράθεση για την Υγεία, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δηλώνει στον ΣΚΑΪ: 

«Ήδη στο πρόγραμμά μας πριν από τα τελευταία περιστατικά είχαμε τη βελτίωση του χρόνου ανταπόκρισης του ΕΚΑΒ στα επείγοντα. Ο γόρδιος δεσμός του ΕΚΑΒ θα κοπεί, αλλά ήδη εδώ κι έναν χρόνο, δουλεύουμε ένα νέο σχέδιο για μια μονάδα αεροδιακομιδής για την ηπειρωτική Ελλάδα με ευέλικτα ελικόπτερα, σε έξι βάσεις και κάλυψη 24 ώρες το 24ωρο. Τα ελικόπτερα αυτά θα μισθωθούν από το εξωτερικό όπως γίνεται και στη δασοπυρόσβεση».

Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε ανσφορά και στις πρόσφατες δηλώσεις του Σπύρου Πνευματικού λέγοντας ότι «η Ελλάδα δίνει πρόσβαση στα πιο σύγχρονα και ακριβά φάρμακα στους καρκινοπαθείς. Καμιά ανθρώπινη ζωή δεν μπορεί να μπαίνει στο ζύγι του κόστους».

Η αντίδραση από την Κουμουνδούρου ήρθε με δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα, κατά την παρουσίαση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ για την Υγεία και τις 12 προγραμματικές δεσμεύσεις για το νέο ΕΣΥ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε μύδρους εναντίον της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη, λέγοντας: «οι τρεις θάνατοι συμπολιτών μας που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί αν το ΕΚΑΒ λειτουργούσε αποτελεσματικά και κάλυπτε τις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού έφεραν ξανά στο προσκήνιο τη κατάσταση διάλυσης του ΕΣΥ. Το γεγονός δηλαδή ότι η ΝΔ τα τελευταία 4 χρόνια άφησε το ΕΣΥ να καταρρεύσει. Και αυτό ήταν μια συνειδητή επιλογή. Η ΝΔ αποφάσισε να μην αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες για το ΕΣΥ. Αυτό οφείλεται στο σχέδιο της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη για τη δημόσια υγεία. Ένα σχέδιο που δεν υλοποιήθηκε στο σύνολό του την προηγούμενη τετραετία, γιατί η πανδημία ανέστειλε την υλοποίησή του, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα υλοποιηθεί αν η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές της 25ης του Ιούνη».

Αναφέρθηκε και στις δηλώσεις του Σπύρου Πνευματικού που φανέρωσε, όπως είπε, «άθελά του μέρος του σχεδίου: Τη μετατροπή των νοσοκομείων της χώρας σε ΝΠΙΔ. Το κλείσιμο δημόσιων δομών. Την περεταίρω μείωση των δημόσιων δαπανών για την υγεία. Ακόμη και τη διαλογή ασθενών. Ανατριχιάσαμε μια και καλή με τις δηλώσεις Πνευματικού. Που μίλησε για ανάλυση κόστους - οφέλους σε ό,τι αφορά τις ιατρικές πράξεις που επιχειρούμε. Από την οποία θα προκύπτει πότε τραβάμε την κόκκινη γραμμή μεταξύ ζωής και θανάτου.

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ δεν αξιοποίησε την ευκαιρία της πανδημίας, «άφησε να μετατραπεί το ΕΣΥ σε σύστημα της μίας νόσου, χωρίς μάλιστα επαρκή στήριξη σε προσωπικό και υποδομές, με προφανή στόχο να ευνοηθεί ο ιδιωτικός τομέας της υγείας και ιδιαίτερα κάποια μεγάλα συμφέροντα της ιατρικής - νοσοκομειακής αγοράς».

Παρουσίασε, δε, με μελανά χρώματα το ΕΣΥ στη μετά covid εποχή: «Μειωμένο μόνιμο προσωπικό κατά τουλάχιστον 6.500 χιλιάδες σε σχέση με το 2019, απαξιωμένες υποδομές, εξαντλημένο ιατρικό και νοσηλευτικό δυναμικό, αδυναμία προσέλκυσης νέων εργαζομένων, πλήρης απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Η αναλογία τακτικού και έκτακτου προσωπικού ακόμα και σε μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας προσεγγίζει ποσοστά της τάξης του 50-50. Ένας τακτικός για έναν έκτακτο».

Σημείωσε ότι «αμέσως μετά τη λήξη της πανδημίας η μεγάλη αντιμεταρρύθμιση ξεκίνησε» και εξήγησε: «'Αρχισε η μετατροπή των Νοσοκομείων σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, καταργήθηκε η πλήρης και αποκλειστική απασχόληστη των γιατρών του ΕΣΥ, διαμορφώθηκαν οι θεσμικοί όροι για την εισβολή των ιδιωτικών συμφερόντων στο σύστημα υγείας. Και μόλις σήμερα ο κ. Μητσοτάκης, αντί να ζητήσει συγγνώμη για τη σημερινή κατάσταση του ΕΣΥ μετά από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης του μας ξεφούρνισε ότι θα επιλύσει δήθεν το πρόβλημα του ΕΚΑΒ, με μισθωμένα ιδιωτικά ελικόπτερα από το εξωτερικό. Να λοιπόν ποιο είναι το σχέδιο της ΝΔ: Πρώτα απαξιώνουμε και μετά αρχίζουμε να μοιράζουμε εργολαβίες. Αυτό λοιπόν που κρίνεται μεταξύ άλλων στις επερχόμενες εκλογές δεν είναι απλώς το μέλλον του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Είναι η ίδια του η ύπαρξη».

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΔΕΗ. Τιμές ρεύματος Μαιου 2024 για ΠΡΑΣΙΝΟ, ΚΙΤΡΙΝΟ, ΜΠΛΕ

ΔΕΗ. Οι τιμές για τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος πράσινο, κίτρινο Μαΐου 2024 και μπλε σταθερό …