Τσίπρας για ναυάγιο στην Πύλο: Ένα πλοίο υπέρφορτο είναι καταδικασμένο να βουλιάξει;

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία βρέθηκε σήμερα στην Καλαμάτα προκειμένου να ενημερωθεί για το  πολύνεκρο ναυάγιο.

«Ένα πλοίο το οποίο ταξιδεύει υπέρφορτο είναι καταδικασμένο να βουλιάξει; Τι λέτε τώρα; Εγώ δεν το δέχομαι αυτό σαν κοινή λογική» αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας για το τραγικό πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο. 

Ο διάλογος που καταγράφει στην ανάρτηση του o Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έγινε κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στην Καλαμάτα όπου βρέθηκε προκειμένου να ενημερωθεί για το ναυάγιο και συνομίλησε με τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελο Τουρνά.

«-Σε ένα πλοίο που είναι σε πλήρη αστάθεια λόγω του ότι έχει υψηλά το κέντρο βάρους νομίζω, με την κοινή λογική, ότι δεν υπάρχει δυνατότητα επέμβασης. 
-Δηλαδή θέλετε να πείτε, κ. Υπουργέ, ότι ένα πλοίο το οποίο ταξιδεύει υπέρφορτο είναι καταδικασμένο να βουλιάξει; Τι λέτε τώρα; Εγώ δεν το δέχομαι αυτό σαν κοινή λογική», γράφει χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Εκπρόσωπος Λιμενικού στον Σκάι: Αν είχαμε επέμβει, θα είχαμε προκαλέσει εμείς το ναυάγιο

Το Λιμενικό θα μπορούσε εκείνο να είχε προκαλέσει το ναυάγιο του αλιευτικού αν είχε επέμβει ενώ εκείνο έπλεε κανονικά και με καλές καιρικές συνθήκες, υποστήριξε μιλώντας στον Σκάι και τους Αταίριαστους, ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος, πλωτάρχης Νίκος Αλεξίου. Απαντώντας στις επικρίσεις που έχουν αρχίσει να διατυπώνονται έντονα, γιατί το Λιμενικό δεν παρενέβη ενώ σκάφη του είχαν προσεγγίσει το αλιευτικό και είχαν δει ότι στα καταστρώματά του ήταν στοιβαγμένοι εκατοντάδες άνθρωποι, ο κ.Αλεξίου υποστήριξε ότι αν γινόταν κάποια βίαιη επέμβαση, σε αλιευτικό με κόσμο φορτωμένο στα έξαλα και τα ύφαλά του, θα μπορούσαμε να προκαλούσαμε εμείς το ναυτικό ατύχημα. Αν υπήρχε επέμβαση, υπήρχε ο κίνδυνος να προκαλέσουμε εμείς το ναυάγιο».

Ο κ.Αλεξίου πρόσθεσε ότι το Λιμενικό δεν ήταν απλός παρατηρητής στην πορεία του αλιευτικού: Απλοί παρατηρητές που σώζουν 104 συνανθρώπους, δεν υπάρχει. Είμασταν εκεί προσπαθώντας να τους πείσουμε να λάβουν τη βοήθεια, δεν αντιλαμβάνονταν τον κίνδυνο, καλές καιρικές συνθήκες, έπλεαν κανονικά».

Στην ερώτηση αν το ναυάγιο θα μπορούσε να αποφευχθεί ο κ.Αλεξίου είπε ότι δέκα λεπτά πριν βυθιστεί έχασε τη μηχανή του, αν δεν είχε συμβεί αυτό, πιθανότατα να μην είχαν μετακινηθεί. Δεν είχαμε να αντιμετωπίσουμε εμπόρους όπλων ή ναρκωτικών, βίαιη επέμβαση σε ένα σκάφος με τόσο κόσμο θα είχαμε μετατόπιση φορτίου και να είχαμε το ναυάγιο. Παραμείναμε δίπλα, αν μας χρειασθούν να σώσουμε ανθρώπους, και αυτό κάναμε. «Ειδοποιηθήκαμε από ιταλικό λιμενικό για την ύπαρξη του σκάφους, κάναμε ό,τι έπρεπε, εντοπίσθηκε το σκάφος, προσεγγίστηκε από φορτηγά, παρέλαβαν από ένα εφόδια, αρνήθηκαν στη συνέχεια. Αργότερα έφτασε και το δικό μας πλωτό, σκάφος 25-30 μέτρων που δήλωναν ότι δεν ήθελαν διάσωση, δεν ήθελαν να έρθουν στην Ελλάδα. Βλέποντας την κατάσταση δεν φύγαμε, δεν αποδεσμεύσαμε, τα ξημερώματα έχασε τη μηχανή του, μετακινήθηκε κόσμος, έχασε το κέντρο βάρους και ανετράπη».

Φωτογραφία - ντοκουμέντο από το αλιευτικό, λίγο πριν βυθιστεί, έδωσε στη δημοσιότητα το Λιμενικό:

Ο εκπρόσωπος του Λιμενικού είπε ότι δεν υπάρχουν ακόμη συλλήψεις διακινητών, ωστόσο εξετάζονται ορισμένοι ως ύποπτοι και η διαδικασία της εξέτασης είναι σε εξέλιξη, ενώ οι έρευνες εντοπισμού και διάσωσης συνεχίζονται. 

Πάντως, μιλώντας στη συνέχεια στους Αταίριαστους, ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μουζάλας υποστήριξε ότι το Λιμενικό θα έπρεπε να είχε επέμβει πριν το ναυάγιο, στη λογική της επιχείρησης διάσωσης, άποψη που δεν συμμερίστηκε, λέγοντας ότι το Λιμενικό ενήργησε όπως έπρεπε, ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Αβραμόπουλος. 

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Μητσοτάκης: Σχολιάζει χιουμοριστικά τις προκρίσεις Παναθηναϊκού AKTOR και Ολυμπιακού στο Final-4 - Βίντεο

Στην ευχή και πρόβλεψή του για πρόκριση Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού στο Final-4 της Euroleague, αλλά …