Πρόσω ολοταχώς για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης – Τα νέα πρόσωπα και οι αλλαγές στα Υπουργεία

Στις 11π.μ., ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα λάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης - Στις 13:00 η ορκωμοσία του νέου πρωθυπουργού

Της Πηνελόπης Γκάλιου

Με ταχύτατες διαδικασίες προκειμένου να μην πάει ούτε μέρα χαμένη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης όπως πολλές φορές δήλωσε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου «σηκώνει από σήμερα τα μανία» και σπεύδει για τη συγκρότηση της νέας του κυβέρνησης και για την συνέχιση του κυβερνητικού έργου που ξεκίνησε την προηγούμενη τετραετία και θα συνεχιστεί επικαιροποιημένο για την νέα τετραετία 2023-2027.

Οι μετεκλογικές συνταγματικές διαδικασίες θα εκκινήσουν με την ενημέρωση της Προέδρου της Βουλής για τη δύναμη των κομμάτων στη Βουλή από τον Πρόεδρο της Κωνσταντίνο Τασούλα στις 9.50 το πρωί και σχεδόν μία ώρα αργότερα, στις 11π.μ., ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα περάσει το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου προκειμένου η κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου να του αναθέσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ενώ στη μία το μεσημέρι θα γίνει η ορκωμοσία του νέου πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα επιστρέψει, μετά τη «διπλή» προεκλογική περίοδο στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα αναλάβει από τον απερχόμενο υπηρεσιακό πρωθυπουργό κ. Ιωάννη Σαρμά και αναμένεται να ξεκινήσει τα «περιβόητα» τηλεφωνήματα προς τους νέους Υπουργούς και κυρίως σε αυτούς που δεν έγιναν ακόμη, που θα συγκροτήσουν το νέο Υπουργικό Συμβούλιο. Το απόγευμα δε, αναμένεται να ανακοινωθεί το νέο κυβερνητικό σχήμα, οπότε την Τρίτη να γίνει η ορκομωσία και την Τετάρτη να συγκληθεί το πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο.

Όπως είχε δηλώσει και στις τελευταίες του συνεντεύξεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δουλέψει ήδη και έχει σχεδιάσει ήδη την επομένη ημέρα αλλά και τη σύνθεση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι ιδιαιτέρως ανανεωμένο σε πρόσωπα καθώς μπαίνουν στην κυβέρνηση πολλά νέα πρόσωπα ενώ πιθανότατα το μόνο πρόσωπο που δεν θα αλλάξει υπουργικό πόστο είναι η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Οι ίδιες πληροφορίες δείχνουν μεγάλο «ανακάτεμα στην τράπουλα» της κυβέρνησης φέρνοντας στο υπουργείο Εξωτερικών τον Γιώργο Γεραπετρίτη ενώ ο Νίκος Δένδιας μετακινείται στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Νέα σύνθεση και στο Υπουργείο Οικονομικών όπου φέρεται να αναλαμβάνει Υπουργός ο Κωστής Χατζηδάκης, με αναπληρωτή Υπουργό τον Νίκο Παπαθανάση ο οποίος θα έχει στο χαρτοφυλάκιό του όλους τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Επιπλέον το κομμάτι του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αναμένεται να αναλάβει νέος υφυπουργός, ο οποίος πιθανότατα να είναι ο Θάνος Πετραλιάς, μέχρι πρότινος Γ.Γ. Δημοσιονομικής Πολιτικής, ενώ για τα Δημόσια Έσοδα υφυπουργός ακούγεται πως θα αναλάβει ο Χάρης Θεοχάρης.

Ο μέχρι πρότινος Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας φέρεται να μετακομίζει στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, ενώ τη θέση του κ. Χατζηδάκη στο Υπουργείο Εργασίας πιθανότατα θα αναλάβει ο Άδωνης Γεωργιάδης ενώ για το νεοσύστατο Υπουργείο Οικογενειακής Πολιτικής και Κοινωνικής Συνοχής ακούγεται το όνομα της Σοφίας Ζαχαράκη.

Το Υπουργείο Υγείας φέρεται να αναλαμβάνει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ενώ η Νίκη Κεραμέως από το Υπουργείο Παιδείας φαίνεται να μετακομίζει στο Υπουργείο Εσωτερικών και στη θέση της θα βρεθεί ο Κυριάκος Πιερακάκης.

Στο Υπουργείο Παιδείας θα ενταχθεί πλέον και ο αθλητισμός με τον ορισμό Αναπληρωτή Υπουργού Αθλητισμού, για τη θέση του οποίου ακούγετια το όνομα του Γιάννη Οικονόμου.

Αντίστοιχα στα πρόσωπα «έκπληξη» του νέου Υπουργικού Συμβουλίου καταγράφεται το όνομα του δημάρχου Τρικάλων και πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου ο οποίος αναμένεται σύμφωνα με τις πληροφορίες το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Το Υπουργείο Ανάπτυξης φέρεται να αναλαμβάνει ο Κώστας Σκρέκας ενώ για το υπουργείο Τουρισμού ακούγεται το όνομα της Όλγας Κεφαλογιάννη,  για το Μεταναστευτικής Πολιτικής ο Δημήτρης Καιρίδης ή  ο Χρήστος Στυλιανίδης, και  για το Υπουργείο Ναυτιλίας ο Νότης Μηταράκης.

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη φαίνεται να αναλαμβάνει ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ενώ ο Βασίλης Κικίλιας ακούγεται για το Υπουργείο  Κλιματικής Κρίσης.

Για το Υπουργείο Δικαιοσύνης ακούγεται το όνομα του προερχόμενου από το ΠΑΣΟΚ πρώην υπουργού Γιώργου Φλωρίδη, αλλά και το όνομα της ευρωβουλευτού Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου.

Οι πληροφορίες εμφανίζουν τον Θεόδωρο Σκυλακάκη να αναλαμβάνει το Υπουργείο Ενέργειας ενώ για το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ακούγονται του Λευτέρη Αυγενάκη και του Κώστα Τσιάρα

Ο Άκης Σκέρτσος φέρεται να  παραμένει Υπουργός Επικρατείας,  όπως επίσης Υπουργός Επικρατείας με αρμοδιότητα τα ζητήματα της Βουλής φέρεται να αναλαμβάνει ο Μάκης Βορίδης και ο Σταύρος Παπασταύρου.

Την θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου πιθανότατα αναλαμβάνει ο  γραμματέας του κόμματος, Παύλος Μαρινάκης.

Βέβαιο θεωρείται ότι το γυναικείο «αποτύπωμα» στο νέο Υπουργικό Συμβούλιο για το οποίο ο πρωθυπουργός μίλησε πολλές φορές κατά την προεκλογική περίοδο και προανήγγειλε ότι θα είναι αυξημένη η παρουσία των γυναικών,  θα αφορά τις θέσεις υφυπουργών, οι οποίες αναμένεται να είναι εμφανώς ενισχυμένες με τις γυναίκες που έδωσαν την εκλογική μάχη με τη ΝΔ.

Σε κάθε περίπτωση το προνόμιο της ΄σύνθεσης της νέας κυβέρνησης ανήκει αποκλειστικά στον πρωθυπουργό και κανείς δεν αποκλείει το ενδεχόμενο οι καραμπόλες στο Υπουργικό Συμβούλιο ή τυχόν αλλαγές να συνεχιστούν μέχρι και λίγο πριν την ανακοίνωσή του.  ​

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Επιστολή Χαρίτση στον Μητσοτάκη για ΛΑΡΚΟ

«Η ιδιωτικοποίηση μιας τέτοιας βαριάς βιομηχανίας, με ιδιαίτερη στρατηγική σημασία για την ελληνική οικονομία, με …