Κυβέρνηση: Πρώτο υπουργικό - Τα μηνύματα, οι φάκελοι και οι στόχοι

Όλα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου θα λάβουν από έναν φάκελο που θα έχει τον προγραμματισμό των υπουργείων τους σε βάθος τετραετίας - Αναλυτικά το χρονοδιάγραμμα των μεταρρυθμίσεων σε όλους τους τομείς

Της Πηνελόπης Γκάλιου

Τώρα που τα φώτα της εκλογικής νίκης της ΝΔ έσβησαν σιγά σιγά με την ολοκλήρωση των συνταγματικών "βημάτων" για τη συγκρότηση της κυβέρνησης και της ανάληψης των καθηκόντων των νέων μελών της, σήμερα κόβεται και το νήμα εκκίνησης του κυβερνητικού έργου. Η αυλαία ανοίγει στο Μέγαρο Μαξίμου όπου κάποιοι Υπουργοί θα περάσουν για πρώτη φορά το κατώφλι του "κυβερνητικού στρατηγείου" και άλλοι θα επιστρέψουν στη γνώριμη αίθουσα όπου θα διεξαχθεί, στις 11 το πρωί, το πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο της νέας κυβέρνησης της ΝΔ.

Μία συνεδρίαση με πανηγυρικό χαρακτήρα, καθώς είναι η πρώτη μετά την ορκωμοσία των κυβερνητικών μελών αλλά ταυτόχρονα και καθοριστική για το έργο και τους στόχους της νέας τετραετίας διακυβέρνησης, με τον πρωθυπουργό να δίνει το στίγμα και τις κατευθυντήριες γραμμές για το πως θα πορευτεί αυτή η κυβέρνηση.

Φάκελοι με τον προγραμματισμό στους υπουργούς

Όλα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου θα λάβουν από έναν φάκελο που θα έχει τον προγραμματισμό των υπουργείων τους σε βάθος τετραετίας και το πως θα κλιμακωθεί το έργο και οι μεταρρυθμίσεις σε κάθε τομέα, ζητώντας ταχύτητα και αποτελεσματικότητα από τους Υπουργούς του και επαναλαμβάνοντας την προτροπή για σκληρή δουλειά αλλά και για αποφυγή κάθε είδους έπαρσης και αλαζονείας, που θα μπορούσε να σκιάσει τις προθέσεις και την ουσία των πολιτικών τους. Στόχος σε κάθε περίπτωση είναι να προωθηθούν όλες εκείνες οι πολιτικές που θα λύνουν προβλήματα των πολιτών, θα βελτιώνουν την καθημερινότητά τους και θα δημιουργήσουν συνθήκες ανάπτυξης, ασφάλειας και εξάλειψης των ανισοτήτων.

Και επειδή "δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, ούτε λευκή επιταγή" όπως τόνισε ο πρωθυπουργός από την πρώτη στιγμή της επανεκλογής της ΝΔ στην κυβέρνηση, τάχιστα θα κινηθούν και οι νομοθετικές πρωτοβουλίες εφόσον από την επόμενη εβδομάδα, ορκιστεί η νέα Βουλή, εκλεγεί το νέο προεδρείο της και εκκινήσουν και οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες.

Τη Δευτέρα η ορκωμοσία των βουλευτών, την Τρίτη Ολομέλεια

Πιο συγκεκριμένα η ορκομωσία των Βουλευτών είναι προγραμματισμένη για το πρωί της Δευτέρας 3 Ιουλίου και την επόμενη ημέρα, Τρίτη, 4 Ιουλίου η Ολομέλεια θα συνέλθει για την εκλογή του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, με τον πρωθυπουργό να έχει προτείνει για δεύτερη θητεία τον Κώστα Τασούλα, την εκλογή των αντιπροέδρων καθώς και των γραμματέων και κοσμητόρων του κοινοβουλίου.

Ακολούθως θα ξεκινήσει η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης για τις οποίες υπάρχουν δύο σενάρια, είτε να ξεκινήσουν την Πέμπτη και να ολοκληρωθούν το Σάββατο, είτε την Παρασκευή και η τριήμερη διαδικασία να ολοκληρωθεί το βράδυ της Κυριακής, με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση.

Πότε ξεκινά το νομοθετικό έργο της νέας κυβέρνησης

Κατόπιν αυτών, κοινοβουλευτικές πηγές εκτιμούσαν ότι στο τέλος της μεθεπόμενης εβδομάδας είναι πιθανό να ξεκινήσει το νομοθετικό έργο, το οποίο θα ολοκληρωθεί στις Αρχές Αυγούστου.

Το πρώτο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή μόλις ξεκινήσουν οι εργασίες της αφορά την αναβάθμιση του επιτελικού κράτους και την διάρθρωση του δημοσίου τομέα, την επιλογή επιτελικών προσώπων και τις διοικήσεις των δημόσιων οργανισμών και τον καλύτερο συντονισμό των υπουργείων. Θα ακολουθήσει ένα νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο θα περιλαμβάνει την υλοποίηση σε βάθος τετραετίας όλων των οικονομικών δεσμεύσεων που ανέλαβε προεκλογικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να τις επικυρώσει και νομοθετικά εκπέμποντας ένα σαφές μήνυμα αξιοπιστίας προς τους πολίτες.

Κορυφαίος στόχος παραμένει η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας το αμέσως επόμενο διάστημα, όπως είχε αναφέρει κατά την προεκλογική περίοδο ο πρωθυπουργός, γεγονός που θα δώσει ώθηση και θα σημάνει την αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας, με αποτύπωμα όμως και στην καθημερινότητα των πολιτών με την αποσυμπίεση που αναμένεται να φέρει στο κόστος δανεισμού.  ​

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΟΟΣΑ: Ρυθμός ανάπτυξης 2% φέτος και 2,5% το 2025

Ο ΟΟΣΑ τονίζει ότι οι βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία είναι η ενίσχυση …